RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Companiile corecte sunt mai profitabile

Cu prilejul unui eveniment organizat de BNI Romania, ce reprezinta pe plan national una dintre cele mai dezvoltate retele globale de business networking, la care au participat 150 de oameni de afaceri, specialistii companiei Creditinfo Romania au prezentat rezultatele unui studiu potrivit caruia, desi doar 45,3% din firmele romanesti au manifestat un comportament corect in afaceri, adica si-au platit la timp furnizorii si taxele datorate statului, acestea sunt mai profitabile. Conform cercetarii, dintr-un numar total de 633.802 de companii analizate de Creditinfo, doar 287.439 de firme, adica 45,3%, isi platesc la timp datoriile. Insa, acestea sunt mai profitabile decat cele majoritare, ale caror patroni sau administratori considera ca amanarea platilor reprezinta o solutie care sa genereze succes in afaceri.
„Mai putin de jumatate din companiile din Romania platesc la timp furnizorii si darile la stat. Astfel, intrarea intr-un parteneriat de afaceri cu o companie incorecta poate dauna grav bunei functionari a unei firme. Evaluarea de risc comercial devine, in consecinta, esentiala pentru orice antreprenor, iar diferentele de urmarit sunt clare. Companiile profitabile au o imagine financiara pozitiva, sunt profitabile, nu au datorii la bugetul de stat si au un istoric pozitiv de plata”, a declarat, referindu-se la rezultatele studiului, Aurimas Kacinskas, CEO al Creditinfo Romania. Potrivit managerului, exista si un aspect pozitiv in aceasta analiza - si anume acela ca, desi, ca numar, sunt mai putine, companiile-model, cu conduita ireprosabila in afaceri, beneficiaza de 69% din veniturile totale inregistrate in Romania in anul 2015, cota respectiva fiind in crestere cu 13 puncte procentuale fata de anterioarele 12 luni, ceea ce indica o tendinta pozitiva evidenta si o asanare a mediului de afaceri din Romania. La polul opus, veniturile companiilor rau-platnice au inregistrat o scadere cu 1% fata de anul precedent.
Conform studiului Creditinfo, companiile-model au inregistrat in 2015 un profit mediu de 2,8 milioane de lei, in timp ce firmele majoritare, cu un comportament incorect in afaceri, au inregistrat un profit mediu de 1,1 milioane de lei, ceea ce demonteaza intrucatva mitul profitului facut cu orice pret.
O situatie asemanatoare se poate remarca si in ceea ce priveste cifrele medii de afaceri; astfel, companiile rau-platnice au inregistrat un declin de 1% al rulajului, iar celelalte - o crestere de 12% a indicatorului respectiv.
***
Studiul - elaborat de expertii Creditinfo Romania, o companie specializata in furnizarea produselor si serviciilor de management al riscului comercial - are la baza datele financiare pentru anul 2015 publicate pe website-ul Ministerului Finantelor Publice si informatii de la Oficiul National al Registrului Comertului si Ministerul Justitiei. Pe baza unor date asemanatoare, referitoare la rentabilitate, analistii Creditinfo au indicat, anterior, ca „motorul economiei romanesti, care a avut in anul 2016 cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, il constituie un grup de 4% dintre firmele active pe plan national, al caror profit reprezinta 92% din profitul total obtinut de toate companiile din Romania. In acest caz, Aurimas Kacinskas a anuntat ca „au fost verificate toate companiile din Romania, adica 1,4 milioane de entitati. Astfel, 4% din firmele din Romania, peste 60.000 de agenti economici, reprezinta motorul economiei, pentru ca produc 92% din profitul Romaniei”.
Raportul Creditinfo mai evidentiaza, printre multe alte aspecte, faptul ca industria manufacturiera (cu 14,28 miliarde lei), comertul (12,63 miliarde lei), institutiile financiare (5,43 miliarde lei), transporturile (4,47 miliarde lei) si sectorul de constructii/imobiliare (4,39 miliarde lei) sunt cele mai profitabile domenii de activitate din Romania. In ceea ce priveste distributia regionala, una din cinci firme profitabile din Romania se afla in Bucuresti (14.164 firme - 20,24%), in Capitala fiind inregistrate si cele mai multe firme din Romania (266.635 de agenti economici). Urmeaza judetele Cluj (4.019 firme - 5,74%), Timis (3.307 firme - 4,73%), Brasov (2.675 de firme - 3,82%) si Constanta (2.576 de firme - 3,68%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter