RO EN
السلة فارغة

Virgil Popescu: Alocare de 1,6 miliarde euro pentru sectorul energetic, prin PNRR

Sectorul energetic va beneficia de o alocare de aproximativ 1,6 miliarde euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, intr-un interviu Agerpres.
"Avem o linie de finantare de 100 milioane euro pentru eficienta energetica, proiecte care vor fi un model competitiv scoase pentru companii. Avem 100 de milioane de euro proiecte pentru incurajarea companiilor de a face investitii in domeniul bateriilor si al panourilor si celulelor fotovoltaice, adica ne dorim investitori pe care sa-i ajutam cu ajutor de stat sa vina sa produca in Romania baterii electrice si/sau celule fotovoltaice sau panouri fotovoltaice. Suntem in grafic, vrem sa instalam cat mai multa energie regenerabila si vrem sa avem cat mai putin import de celule si panouri fotovoltaice, de aceea vrem sa stimulam si aceste tipuri de investitii. Ne dorim ca si in Romania sa existe producatori de baterii pentru vehicule, pentru autoturisme. Avem un producator roman, dar ne dorim sa fie cat mai multi producatori, de aceea aceasta linie va fi pentru stimularea investitiilor in domeniu. Avem 300-400 milioane de euro pentru energie regenerabila care, de data aceasta, ne dorim sa fie in back-up cu stocaj, sa avem energie regenerabila si stocare cu baterii sau cu oricare alt tip de stocare si pentru a avea echilibrare in retea si pentru a putea folosi in mod eficient energia electrica", a spus Virgil Popescu.
Ministrul a explicat ca ceea ce s-a construit pana acum in Romania din punct de vedere al energiilor regenerabile (parcuri solare/ fotovoltaice) s-au realizat fara a fi instalate capacitati de stocare. "Stocajul a fost pus ulterior doar in anumite locatii, iar daca ne mai uitam din cand in cand si pe balanta energetica, daca nu bate vantul sau nu avem soare, atunci suntem deficitari. Nu vrem sa se mai intample acest lucru si vrem sa avem, odata ce instalam regenerabil, sa avem si stocaj in acelasi timp", a mai spus oficialul.
Producatorii vor fi, asadar, obligati sa asigure si capacitati de stocare a energiei provenite din surse regenerabile.
"Pe linia de finantare, pentru acest lucru, vom avea in caietele de sarcini, in ghidurile pe care le vom pune la dispozitie - inclusiv stocajul. Deci, practic, finantam regenerabil producerea de energie plus stocaj. Avem un proiect foarte interesant, sa se construiasca un numar de statii de incarcare a autovehiculelor, vrem sa trecem la un transport mai putin poluant, vrem sa avem utilizatori de masini electrice cat mai multi, dar stam cam prost din punctul acesta de vedere la nivelul statiilor de incarcare a autovehiculelor si in zona de transport. Colegul meu, ministrul Drula, a pus pe zona de autostrazi obligatoriu statii de incarcare a autovehiculelor electrice si Electrica are un proiect pe care am dori sa il finantam pentru o retea de statie de incarcare a autovehiculelor", a explicat ministrul Energiei.
 
Peste 500 de milioane de euro pentru productia de energie pe baza de hidrogen
In prezent, Romania detine capacitati de productie a hidrogenului atat la Nuclearelectrica, din energie regenerabila, cat si la Hidroelectrica, care este o companie verde. In perioada urmatoare, vor fi realizate investitii de circa 500 de milioane de euro, in centralele de la Halanga si Constanta.
"Avem un proiect foarte interesant, un concept foarte interesant facut de catre Romgaz impreuna cu GSP Power. Este un concept de Green City i-au spus cel care l-au promovat. Este vorba de producere de energie electrica folosind un amestec de gaz natural cu 30% hidrogen, hidrogen ce este produs din energie regenerabila, captare de CO2 in asa fel incat sa avem cat mai mici emisiile de CO2 si folosirea acestui CO2 prin injectie in zona de agricultura, in serele de legume, de flori, de orice altceva, in asa fel incat sa respectam taxonomia pentru producerea de energie electrica. Practic, acesta a fost singurul proiect propus de a produce energie cu emisii foarte mici de CO2 in banda. Pentru ca regenerabilele nu produc in banda, acesta este un proiect propus de producere a energiei electrice si practic ne asigura atat la Halanga, cat si la Constanta producerea in banda a energiei electrice. Practic sunt doua proiecte. Cinci sute si ceva de milioane de euro impreuna aceste proiecte, dar este valoarea proiectului nu valoarea de finantare, deci este valoarea totala a proiectului. Finantarea pentru absolut toate proiectele se va face in limita ajutorului de stat, ajutor de stat pe care-l discutam cu Consiliul Concurentei si cu DG Competition. Probabil ca va fi undeva de pana in 50% din valoarea proiectelor", a precizat Virgil Popescu.
Ministrul a mai spus ca PNRR are doar o mica parte din liniile de finantare, din banii care vin pentru energie. "La nivelul Ministerului Energiei avem si Fondul de Modernizare, acolo vorbim de aproape 10 miliarde de euro, si la fel si prin Fondul de Modernizare si PNRR, prin regulile de ajutor de stat, vom finanta intr-un anumit procent investitiile care se vor face in energie", a adaugat oficialul.
Interviul integral poate fi citit aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter