RO EN
السلة فارغة

UNSAR: Cele mai costisitoare daune platite de asiguratori sunt cauzate de incendii

Cele mai mari zece daune la locuinte achitate anul trecut de asiguratorii membri ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) au insumat peste 4,6 milioane de lei (972.000 de euro), potrivit unei analize realizate de asociatie pe baza datelor furnizate de companiile membre. Dintre acestea, primele 9 au fost provocate de incendii si ultima de inundatii, potrivit datelor organizatiei.
Cea mai mare dauna achitata anul trecut in baza unei polite facultative de locuinta a fost in valoare de peste 782.000 de lei (165.000 de euro), fiind urmata de doua daune in valoare de 590.600 de lei (124.000 de euro), respectiv 505.900 de lei (106.700 de euro). Cercetarile sociologice realizate la solicitarea UNSAR arata ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani atunci cand este vorba despre locuintele lor.
"Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei in urma unui incendiu, cutremur, inundatii sau a altui eveniment neprevazut poate genera o povara financiara uriasa, asa cum ilustreaza valorile prezentate anterior", au declarat reprezentantii UNSAR. Riscurile care genereaza cele mai multe daune pe politele de asigurare de locuinte sunt incendiile, alunecarile de teren, inundatiile (atat fenomenele naturale, cat si cele cauzate de spargerea tevilor), furtunile si greutatea stratului de zapada, conform UNSAR.
"Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea proprietarilor de locuinte, peste 96% dintre romani avand locuinte proprietate personala, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrasteaza cu gradul de acoperire prin asigurare inca redus, chiar si in conditiile in care, pe langa incendii, explozii sau alte riscuri individuale, exista pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scara larga. Astfel, acest context scoate in evidenta importanta unei protectii financiare adecvate cu ajutorul unei asigurari specializate", au mai precizat reprezentantii UNSAR.
In 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de locuinte au urcat cu 6%, in timp ce despagubirile brute platite au crescut cu 47%, arata datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). La sfarsitul anului trecut erau in vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuinte, din care 1,73 de milioane de asigurari obligatorii si 1,53 de milioane de asigurari facultative. Comparativ cu sfarsitul anului 2018, numarul total de contracte de asigurare pentru locuinte a urcat cu 2,2%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter