RO EN
السلة فارغة

Romania a modificat 56 de masuri in Planul National de Redresare si Rezilienta

Comisia europeana a evaluat pozitiv planul de redresare si rezilienta modificat al Romaniei, care include un capitol privind REPowerEU. Finantarea oferita se ridica in prezent la 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub forma de imprumuturi si 13,6 miliarde euro sub forma de granturi), planul cuprinzand 66 de reforme si 111 investitii.
Capitolul privind REPowerEU, prezentat de Romania, consta in doua reforme noi si sapte investitii menite sa indeplineasca obiectivele planului REPowerEU de a face europa independenta de combustibilii fosili provenind din Rusia cu mult inainte de 2030. Aceste masuri urmaresc accelerarea producerii de energie verde, promovarea eficientei energetice a cladirilor, precum si recalificarea si perfectionarea fortei de munca in domeniul producerii de energie verde.
Romania a modificat 56 de masuri.
Modificarile aduse planului initial al Romaniei au fost determinate de necesitatea de a lua in considerare:
  • circumstante obiective care au impiedicat indeplinirea anumitor masuri, astfel cum erau planificate initial, inclusiv ca urmare a inflatiei ridicate inregistrate in 2022 si 2023 si a perturbarilor lantului de aprovizionare cauzate de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, precum si
  • revizuirea in sens descendent a alocarii maxime sub forma de granturi din MRR destinata tarii, de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. Aceasta revizuire este rezultatul actualizarii din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul MRR si reflecta rezultatul economic al Romaniei in 2020 si 2021, comparativ mai bun decat se prevazuse initial.
Romania a solicitat transferul cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit catre plan, in conformitate cu Regulamentul REPowerEU. Aceste fonduri, care se adauga la alocarea pentru Romania sub forma de granturi din MRR si REPowerEU (12,1 miliarde euro si, respectiv, 1,4 miliarde euro), precum si la imprumuturile acordate in cadrul MRR (14,9 miliarde euro), aduc valoarea finantarii in cadrul planului modificat la 28,5 miliarde euro.
 
 
Un impuls suplimentar pentru tranzitia verde a Romaniei
Planul modificat al Romaniei pune un accent puternic pe tranzitia verde, alocand 44,1% (in crestere fata de 41% in planul initial) din fondurile disponibile pentru masuri care sprijina obiectivele climatice.
Noile masuri incluse in capitolul privind REPowerEU consolideaza in mod semnificativ eforturile Romaniei in ceea ce priveste tranzitia verde. Capitolul privind REPowerEU include doua noi reforme. Una dintre reforme introduce un cadru juridic pentru utilizarea terenurilor neproductive sau degradate aflate in proprietatea statului pentru producerea de energie verde. Cealalta reforma instituie ghisee unice care sa le furnizeze prosumatorilor servicii de consiliere pentru renovarile vizand eficienta energetica si pentru producerea de energie din surse regenerabile. Cele sapte investitii din capitolul privind REPowerEU au ca scop accelerarea utilizarii surselor regenerabile de energie si a ritmului renovarilor vizand eficienta energetica, precum si recalificarea fortei de munca in vederea dobandirii de competente verzi.
 
Consolidarea pregatirii digitale si a rezilientei sociale ale Romaniei
Planul revizuit al Romaniei continua sa contribuie in mod semnificativ la tranzitia digitala si aloca 21,8% (in crestere fata de 20,5% in planul initial) pentru a sprijini tranzitia digitala a tarii. Acesta prevede dezvoltarea infrastructurii si digitalizarea unor sectoare specifice, cum ar fi sanatatea, serviciile publice de ocupare a fortei de munca si protectia sociala, transporturile, educatia, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar si serviciile de mediu. Capitolul privind REPowerEU cuprinde o reforma si doua subinvestitii legate de digitalizarea autoritatilor publice, oferind noi solutii si echipamente digitale. Acestea au ca scop optimizarea retelei de comunicatii, crearea unui centru de date si limitarea riscului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii operatorului de sistem de transport de energie electrica.
A fost, de asemenea, consolidata dimensiunea sociala importanta a planului. Alaturi de reformele si investitiile transformatoare din planul initial, printre noile masuri se numara scheme de vouchere pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile de energie si pentru a imbunatati eficienta energetica a gospodariilor, cu un accent deosebit pe gospodariile vulnerabile, formarea pentru dobandirea de competente in domeniul energiei verzi si accelerarea producerii de energie verde.
 
Etapele urmatoare
Ca regula generala, Consiliul are acum la dispozitie patru saptamani pentru a aproba evaluarea Comisiei. Dupa ce Consiliul va aproba planul, Romania va primi 288 de milioane euro sub forma de prefinantare din fondurile REPowerEU.
In cadrul MRR, Romania a primit pana acum 9,06 miliarde euro, si anume 1,8 miliarde euro sub forma de prefinantare in luna decembrie 2021, reprezentand 13 % din alocarea financiara initiala, 1,9 miliarde euro sub forma de prefinantare in luna ianuarie 2022, reprezentand 13 % din alocarea acordata ca imprumut, o prima plata de 2,6 miliarde euro in luna octombrie 2022 si o a doua plata de 2,76 miliarde euro in luna septembrie 2023.
Comisia va autoriza noi plati cu conditia atingerii la nivel satisfacator a jaloanelor si a tintelor stabilite in planul revizuit de redresare si rezilienta al Romaniei, care sa reflecte progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a investitiilor si a reformelor.
"Un succes mare pentru Romania si pentru corecta gestionare si prioritizare a investitiilor din PNRR. Am reasezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranzitia verde, digitala, asistenta medicala, serviciile publice de ocupare a fortei de munca si protectia sociala, transporturile, educatia si, nu in ultimul rand, fiscalitatea. Suntem prudenti cu banii statului, dar prompti in accesarea fondurilor europene si dezvoltarea Romaniei. Le multumesc colegilor din MIPE care au lucrat neincetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine si au prevestit iresponsabil colapsul, periclitandu-ne pozitia in fata partenerilor externi, le spun doar atat: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regaseste in modificarea aprobata astazi, semn ca masurile Guvernului si cuvantul nostru dat in fata Comisiei au credibilitatea necesara si suficienta ca traiectoria pe care merge Romania este una de constructie sustenabila si responsabila", a declarat Adrian Caciu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter