RO EN
السلة فارغة

RE:START: Durata de emitere a autorizatiilor de construire trebuire redusa urgent

Pentru obtinerea unei autorizatii de construire, in Romania sunt necesare un numar dublu de proceduri fata de media europeana (24 in Romania fata de 12,7 in cadrul OCDE), iar durata de eliberare a documentelor este cu aproape 100 de zile mai mare in tara noastra (260 de zile) fata de media de 152,3 zile in tarile OCDE. Aceasta este una dintre principalele dificultati pe care le intampina un investitor care vrea sa faca afaceri in Romania, alaturi de procesul birocratic de parcurs in deschiderea unei noi afaceri in Romania, infrastructura de utilitati si accesul la aceasta, care ne descalifica si ne pozitioneaza, ca tara, in vecinatatea lumii a treia, noteaza Ramona Ioana Bruynseels, presedintele RE:START Romania, intr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului.
"Sunt mai mult decat ingrijorata de felul in care Romania este perceputa ca partener economic. Cel mai recent raport al Bancii Mondiale, «Doing Business 2020» - un document definitoriu in materie de performanta (contraperformanta, in cazul Romaniei), cu care sunt convinsa ca sunteti familiari, nu ne onoreaza si nici nu ne da vreo speranta ca lucrurile au evoluat, ca situatia s-a imbunatatit sau ca ar exista macar o perspectiva vaga in acest sens. Lucruri care ar trebui sa fie simple sau simplificate, cum ar fi procesul birocratic de parcurs in deschiderea unei noi afaceri in Romania, autorizatiile de constructie, infrastructura de utilitati si accesul la acestea sunt cele care, pe noi, pe romanii, ne descalifica si ne pozitioneaza in vecinatatea lumii a treia", se precizeaza in document.
Scrisoarea mai arata, citand din raportul Bancii Mondiale, ca, in cazul initierii unei afaceri, dureaza de doua ori mai mult sa inregistrezi un SRL (20 de zile fata de media OCDE de 9,2 zile), obtinerea autorizatiilor de construire ne plaseaza abia pe locul 147 in lume, iar cea legata de conectarea cu infrastructura de utilitati, in speta, electricitate, ne situeaza chiar mai rau, pe locul 157. In privinta conectarii la utilitati (electricitate), problemele tin de numarul dublu de proceduri (9 in loc de 4,4 - media OCDE), durata este de 2,5 ori mai mare ca in OCDE iar costul de conectare de circa 7 ori mai mare. Legat de insolvente, si aici sunt cateva probleme majore: timpul de solutionare dureaza enorm (3,3 ani la noi fata de doar 1,7 media OCDE) in timp ce nivelul de recuperare este la jumatate (34% la noi fata de 70% in cazul OCDE).
"Partidul pe care il conduc si reprezint, RE:START Romania, prin specialistii sai in macro si micro economie, a identificat cateva solutii imediate si care pot fi implementate rapid, pentru a transforma Romania intr-o tara daca nu mai atractiva, macar mai permisiva pentru cei care au sau intentioneaza sa isi deschida afaceri la noi si, implicit, sa genereze plus valoare pentru tara. Daca le dati curs, vom obtine:
eliberarea simplificata a autorizatiilor de constructii. Ceea ce se intampla acum in administratiile locale este strigator la cer: oamenii stau luni de zile dupa un simplu act;
simplificarea procedurilor de conectare la utilitati si ieftinirea lor: autoritatile publice trebuie sa isi faca datoria peste tot pe unde au aprobat ridicarea de locuinte. Nu este normal sa aprobi constructia, dar sa ii lasi pe oameni fara utilitati;
simplificarea fiscalitatii pentru bietele IMM-uri romanesti. Teama de a intra in antreprenoriat este generata, in primul rand, de fiscalitatea romaneasca;
imbunatatirea actului juridic pentru mediul de afaceri;
imbunatatirea procedurilor legate de insolvente.
Va solicit public sa le luati in calcul si sa promovati legiferarea acestora in procedura de urgenta", incheie Ramona Ioana Bruynseels.
Scrisoarea deschisa a fost adresata primului ministru al Romaniei, Ludovic Orban si ministrului Economiei, Virgil Popescu, conform unui comunicat RE:START Romania.
Pentru informatii suplimentare referitoare la studiul Doing Business 2020, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter