RO EN
السلة فارغة

PNRR: Alocari de 21,42 miliarde euro pentru tranzitia catre o economie verde

Guvernul a lansat ieri Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), prin care stabileste alocarea celor 30,4 miliarde euro pe care ii va avea la dispozitie prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta pus la dispozitie de Uniunea Europeana pentru investitii. Strategia de investitii a fost cladita pe trei piloni.
 
Pilonul I - Tranzitie verde si schimbari climatice
Cea mai mare suma va fi alocata pentru tranzitia catre o economie verde si pentru schimbarile climatice, 64,83% din total, respectiv 21,42 miliarde euro. Potrivit documentului, acesti bani vor ajunge in investitii in infrastructura "pentru a ameliora starea economiei nationale, a creste accesibilitatea populatiei si a localitatilor urbane la reteaua de transport TEN-T Core & Comprehensive", in "infrastructura care respecta cerintele privind tranzitia verde si digitalizarea si cresc rezilienta la schimbarile climatice", precum si in "eficienta energetica, pentru a reduce pierderile de energie, dar si pentru a imbunatati standardele de locuit ale populatiei".
Din totalul de 21,42 miliarde euro, pentru investitii in infrastructura de transport sunt prevazute fonduri de 9,27 miliarde euro (43,33%), pentru sectorul schimbarilor climatice (risc de seceta/ eroziune a solului/ inmlastinire etc.) sunt alocate 6,5 miliarde euro (30,37%), pentru proiectele de mediu (retele de alimentare cu apa/ canalizare/ ecologizare) sunt prevazute 2,3 miliarde euro (10,74%), iar pentru sectorul de energie si tranzitia catre o economie verde, se aloca 1,55 miliarde euro (7,24%).
Pentru sectorul de eficienta energetica si termica, ce va include renovarea cladirilor, din PNRR s-au alocat numai 1,8 miliarde euro (8,41% din totalul pe acest prim pilon), mai putin de jumatate din cat considera piata de constructii ca ar fi nevoie pentru eficientizarea energetica a fondului de cladiri, pentru ca Romania sa se alinieze la cerintele de decarbonizare a cladirilor stabilite pentru 2030.
 
Pilonul II - Servicii publice, dezvoltare urbana si valorificarea patrimoniului, are un buget alocat in valoare de 6,5 miliarde euro, respectiv un procent de 19,7% din totalul valorii bugetului. Pilonul II are drept obiectiv specific imbunatatirea calitatii serviciilor publice prestate, mai ales la nivelul marilor servicii publice din domeniul sanatatii si educatiei, precum si a calitatii serviciilor publice prestate la nivel local, avand drept scop final imbunatatirea standardelor de locuit ale populatiei, cresterea calitatii vietii populatiei. De asemenea, in cadrul pilonului II se urmareste valorificarea patrimoniului cultural si natural al localitatilor urbane pentru a asigura imbunatatirea serviciilor prestate populatiei, inclusiv cu scopul de a asigura ameliorarea starii economice la nivel local.
Defalcat, pentru mobilitate si regenerare urbana si valorificarea patrimoniului se aloca 3,6 miliarde euro (55,38% din totalul Pilonului II), pentru sistemul de sanatate, 1,85 miliarde euro (28,46%), iar pentru cel educational, 1,05 miliarde euro (16,15%).
 
Pilonul III - Competitivitate economica, digitalizare si rezilienta are un buget estimat in valoare de 5,085 miliarde euro, respectiv un procent de 15,4% din totalul bugetului alocat. Pilonul III are ca obiectiv specific cresterea competitivitatii mediului de afaceri prin acces la retehnologizare, automatizari industriale, digitalizare, precum si prin imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor obtinute de acestea, cresterea aportului activitatilor de transfer tehnologic la obtinerea de produse si servicii inovative competitive pe piata, digitalizarea activitatilor pentru marile servicii publice din domeniul sanatatii si educatiei, precum si cresterea capacitatii de rezilienta a Romaniei in domeniul sanatatii si al crizelor alimentare.
Cel mai mare buget pentru acest pilon (74,73%) va fi alocat pentru mediul de afaceri si ecosistemele antreprenoriale, pentru imbunatatirea competitivitatii economice a IMM-urilor prin acces la retehnologizare, automatizari industriale, digitalizare, activitati de transfer tehnologic pentru imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor obtinute, inclusiv pentru cresterea capacitatii de rezilienta in perioade de crize pandemice. Valoarea alocata acestui sector ajunge la 3,8 miliarde euro.
Pentru domeniul cercetarii si inovarii sunt prevazute 275 milioane de euro (5,41% din alocarea pe Pilonul II), pentru digitalizare 700 de milioane de euro (13,77%), iar pentru rezilienta in situatii de criza, 310 milioane de euro (2,36%). Acest ultim aspect vizeaza consolidarea capacitatii de rezilienta cibernetica, medicala si alimentara prin realizarea de depozite regionale destinate echipamentelor medicale si medicamentelor, depozite de alimente si alte bunuri de consum, precum si alte facilitati specifice.
 
Alocari de 16,3 miliarde euro pentru infrastructura de transport
Portofoliul investitional al domeniului Transport durabil îndeplineste criteriile de eligibilitate este de aproximativ 16,309 miliarde euro si se constituie astfel:
Rutier: dezvoltarea si modernizarea retelei rutiere nationale de autostrăzi si drumuri situate pe reteaua primară si secundară a României dublate de măsuri de crestere a sigurantei rutiere, protejare a mediului si adaptare la schimbările climatice inclusiv prin realizarea/ concesionarea zonelor de parcare si stationare a vehiculelor (8,42 miliarde euro cu TVA), pentru care se estimează constructia a aproximativ 655,4 km de autostradă si 636,2 km de drum expres si drumuri de legătură la reteaua primară;
Feroviar: dezvoltarea si modernizarea coridoarelor retelei feroviare TEN-T Core ce tranzitează teritoriul României, însotite de măsuri de înnoire a materialului rulant, echipare cu ERTMS, protejare a mediului si adaptare la schimbările climatice (3,7 miliarde euro), pentru care se estimează modernizarea a 318,19 km de cale ferată si achizitia a 39 de trenuri de pasageri;
Metrou: dezvoltarea si modernizarea retelei de transport public cu metroul în Bucuresti, precum si în alte mari centre urbane, inclusiv achizitie de material rulant performant si prietenos cu mediu (3,368 miliarde euro), pentru care se estimează aproximativ 38 km de magistrale noi de metrou la care se adaugă achizitia a 50 de rame de metrou.
 
Fonduri de 800 de milioane de euro pentru investitii in energie
In domeniul energiei, bugetul estimat pentru investitii este de 800 de milioane de euro, iar categoriile de investitii selectate au în vedere realizare următorilor indicatori:
  • Investitii în dezvoltarea RET (sprijin pentru investitii în dezvoltarea inelului de 400 KV al României): lungime linie energie electrică (simplu + dublu circuit) - 435 km; statii retehnologizate/ modernizate -11;
  • Productie, transport si distributie de energie regenerabilă: putere instalată de energie din surse regenerabile: peste 1.000 MWh;
  • Retele inteligente de distributie a combustibililor de tranzitie: număr gospodării racordate la reteaua inteligentă de distributie a combustibililor de tranzitie - 123.000; valoarea medie a proiectelor - 6.500 euro/ gospodărie.
  • Eficienta energetică a clădirilor publice (inclusiv clădiri monumente istorice) - număr de clădiri beneficiare: 250; valoarea medie a proiectelor: 2 milioane de euro;
  • Eficienta energetică a clădirilor rezidentiale colective/ blocuri de locuinte - număr de clădiri beneficiare: 300; valoarea medie a proiectelor: 2,5 milioane de euro; număr estimat de apartamente beneficiare: 18.000;
  • Retele inteligente de asigurare a energiei termice - Municipiul Bucuresti: lungime retea de transport/ distributie energie termică reabilitată: 80 km; valoarea medie a kilometrului de retea reabilitată: 3 milioane de euro;
  • Retele inteligente de asigurare a energiei termice - celelalte localităti urbane: lungime retea de transport/ distributie energie termică reabilitată: 200 km.
 
Alte investitii prevazute
  • Constructia de campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, dezvoltarea de colegii nationale de educatie pe baza de inovatie si modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti (1,05 miliarde euro);
  • Constructia a 3 spitale noi, extinderea/ modernizarea/ dotarea altor 7 unitati; modernizarea extinderea a 12 sectii de oncologie si a altor 15 institute de boli cardiovasculare (1,85 miliarde euro).
 
Pentru a consulta documentul PNRR, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter