RO EN
السلة فارغة

PLATFORMA 2020: Sectorul constructiilor are nevoie de 10-12 miliarde euro in 2014

Mai multe asociatii profesionale din domeniul constructiilor si al productiei de materiale specifice elaboreaza un proiect-pilot ce cuprinde principalele masuri necesare pentru stoparea declinului din industria de profil, urmand a inainta propunerile catre Guvern, pana la finele anului in curs. Programul, denumit „Platforma Construct 2020”, cuprinde propunerile comune a peste 10 patronate, asociatii si federatii de profil, cu privire la necesitatea adoptarii unor masuri esentiale ce pot sprijini sectorul autohton de constructii si materiale si care vor contribui la redresarea acestuia in viitor. Principalele puncte comune identificate pana in prezent cuprind 22 de modificari legislative si financiare, printre care se afla promovarea unui program national al Guvernului Romaniei pentru sectorul de constructii, care sa cuprinda principalele proiecte ce urmeaza sa fie finantate in perioada 2014-2016, atat in ceea ce priveste obiectivele fizice si valorice asumate, cat si efectul estimat in planul prezervarii angajarii fortei de munca specifice, dupa consultarea operatorilor relevanti din sector. Un alt aspect, ce a fost reiterat in propunerile anterioare ale ARACO, solicita specificarea in bugetul pentru anul 2014 a surselor de finantare pentru proiectele de investitii continuate sau noi, in conditiile in care se considera necesara reluarea ferma a programelor investitionale, cel putin pentru pastrarea locurilor de munca actuale.
Totodata, se cere elaborarea si adoptarea prin acte normative a unui program national de consolidare a structurilor inalte (cosuri de fum, turnuri de racire, castele de apa, silozuri etc.), precum si clarificarea pozitiei Guvernului fata de proiectele de interes national sau regional ce pot fi promovate in parteneriat public-privat, corelat cu amendarea in regim de urgenta a legislatiei specifice. In ceea ce priveste latura fiscala a propunerilor, aceasta cuprinde mai multe idei prin care taxele, impozitele, creantele, scrisorile de garantie etc. sa fie recuperate / platite fara sa mai blocheze insa activitatea operatorilor economici intre timp, fiind inlocuite sau contrabalansate prin alte instrumente de plata. Printre masurile considerate esentiale de asociatiile implicate se afla asigurarea resurselor necesare pentru realizarea de investitii prin care sa se poata asigura un volum de constructii cuprins intre 10 si 12 miliarde euro in 2014. „Totodata, solicitam Executivului accelerarea platii creantelor, restatuarea conditiilor de contractare FIDIC, imbunatatirea legislatiei achizitiilor publice, certificarea capabilitatii tehnice a operatorilor din domeniu, corectarea efectelor negative ale platii discriminatorii a TVA la incasare, suspendarea temporara a impozitului pe bazele de productie, promovarea unui cod al insolventei care sa protejeze creditorii, respingerea ofertelor anormal de mici din cadrul licitatiilor publice si reducerea semnificativa a CAS din 2014”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.  
***
Initiativei, ce apartine Asocietiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Asociatiei Producatorilor de Materiale de Costructii din Romania (APMCR) si Federatiei Generale a Sindicatelor (FGS), li s-a alaturat Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale (CIROM), Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Federatia Producatorilor din Industria Constructiilor de Masini (FPICM), Asociatia patronala din Industria de Vopsele din Romania (AIVR), Asociatia Producatorilor de Agregate Minerale din Romania (APPA) si Building Performance Institute Europe (BPIE), precum si o serie de societati consacrate pe piata autohtona, atat din domeniul productiei de materiale, cat si al executiei lucrarilor de constructii. Draftul de memorandum privind propunerile pentru relansarea sectoarelor de constructii si materiale va fi gata in forma finala la sfarsitul anului, pana atunci organizatiile mentionate asteptand implicarea membrilor si firmelor din domeniile aferente, cu puncte de vedere si propuneri. Informatii suplimentare, la www.araco.org, www.apmcr.org sau www.fgs.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter