RO EN
السلة فارغة

MIPE: Contracte de 50 milioane euro pentru managementul deseurilor, in Bucuresti

Au fost semnate contracte cu o valoare totala de aproximativ 50 de milioane de euro pentru consolidarea si extinderea sistemelor de management integrat al deseurilor la din Bucuresti. Finantarea este asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, proiectele urmand a fi implementate pana la finalul anului 2023, in sectoarele 2 si 6.
"Am avut placerea sa particip la evenimentul de semnare pentru un contract important pentru al doilea cel mai mare sector al Capitalei, Sectorul 6, unde traiesc peste 350.000 locuitori. Se asigura, gratie acestui proiect, posibilitatea de colectare selectiva a deseurilor. Prin aceasta investitie, oferim Sectorului 6 un sistem de gestionare a deseurilor conform cu noile cerintele legislative din domeniu, cu prevederile pachetului economiei circulare si cu angajamente asumate prin sectorul de mediu. De asemenea, un alt proiect de peste 20 de milioane de euro pentru colectare selectiva a fost semnat pentru Sectorul 2. Aceste proiecte se adauga celor 10 similare semnate in cursul acestui an in alte localitati din tara, ceea ce inseamna conditii mai bune de viata pentru comunitatile respective, orase civilizate si mai multa responsabilitate si grija fata de mediu", a declarat Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene.
Proiectul "Extinderea Sistemului de Colectare Separata a Deseurilor la nivelul Sectorului 6 al Municipiului Bucuresti" beneficiaza de un buget total de 26,5 milioane de euro si presupune realizarea a 886 de platforme de colectare selectiva a deseurilor care sa deserveasca totalitatea locuitorilor pe tipuri de fractii: hartie/carton, plastic/metal, sticla, biodeseuri si rezidual. Durata de implementare a proiectului este de 25 de luni (decembrie 2021 - decembrie 2023). 
Vor fi achizitionate:
  • 645 pubele cu o capacitate de 120 litri pentru colectarea biodeseurilor din zonele de case;
  • 645 pubele cu o capacitate de 120 litri pentru colectarea deseurilor reziduale din zonele de case;
  • 12 pubele cu o capacitate de 1.100 litri pentru colectarea deseurilor din sticla prin aport voluntar amplasate in cele 12 puncte de colectare existente.
 
 
23 milioane de euro pentru colectare selectiva in Sectorul 2
Celalalt contract vizeaza cresterea standardului de viata al populatiei si imbunatatirea calitatii mediului din Sectorul 2 al Municipiului Bucuresti. Proiectul are drept obiectiv cresterea la 50% a gradului de reciclare din totalul deseurilor reciclabile generate. Principalele deficiente in acest moment sunt legate de la gradul redus de colectare separata a deseurilor reciclabile din deseurile municipale colectate (0,5% in anul 2018, respectiv 2,8% in anii 2019, 1,1% in 2020 si 1% in 2021), una dintre cauze fiind lipsa unei infrastructuri adecvate pentru colectarea separata a deseurilor.
Pentru a remedia aceasta cauza, prezentul proiect prevazut a se realiza prin POIM, prevede achizitia echipamentelor de colectare separata (pubele) si transport a deseurilor reciclabile si a biodeseurilor din deseurile menajere.
Prin proiect se vor achizitiona:
  • 72.000 de recipienti pentru colectarea separata a deseurilor reciclabile - pubele pe culori specifice (fractii) - 70.200 buc;
  • 31 de vehicule specializate pentru colectarea separata a deseurilor reciclabile (autocompactoare);
  • 33.392 de recipienti pentru colectarea separata a biodeseurilor menajere, similare (pubele);
  • 15 vehicule specializate pentru colectarea separata a biodeseurilor (autocompactoare);
  • o aplicatie software pentru cantarire, monitorizare si control;
  • 2.500 de recipienti grupati pentru colectare separata deseuri reciclabile - module de colectare selectiva;
  • 29.992 de recipienti pentru colectarea separata a deseurilor reziduale. 
Durata proiectului este de 22 de luni (martie 2022 - decembrie 2023).
 
Peste 480 milioane euro pentru managementul deseurilor, prin PDD 2021-2027
Prin POIM au fost contractate, pana acum, 31 proiecte privind gestionarea deseurilor, in valoare totala de 375,5 milioane de euro, din care 10 contracte anul acesta, a caror valoare totala este de 21,8 milioane de euro.
Prin Programul Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027, aprobat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii noiembrie, pentru tranzitia la o economie circulara sunt alocate 480 de milioane de euro, din care se vor realiza investitii in capacitati suplimentare pentru reciclarea deseurilor de 360.000 tone/an. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter