RO EN
السلة فارغة

MFP: Imprumut pentru cofinantarea proiectelor derulate cu fonduri structurale

Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin intermediul Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), a anuntat, printr-un comunicat, semnarea a trei contracte ce permit, pe de-o parte, asigurarea cofinantarii unor proiecte ce vor fi derulate in perioada actuala de programare din fonduri structurale, iar pe de alta parte, prestarea unor servicii de asistenta tehnica, in vederea extinderii proiectului ce presupune furnizarea de servicii de consultanta dedicate autoritatilor nationale pentru imbunatatirea implementarii proiectelor si a absorbtiei fondurilor UE.   
„Astfel, Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda Romaniei un imprumut in valoare de 360 de milioane de euro, pentru acoperirea partiala a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat in contul contributiei nationale la investitiile orientate catre crestere din perioada de programare UE 2014-2020, in cadrul Programelor Operationale Competitivitate, Capital Uman si pentru anumite axe prioritare din Programul Operational Infrastructura Mare - POIM. Acest imprumut va sustine Contractul Roman de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014-2020, concentrandu-se pe investitii in sectoarele energiei, imbunatatirii mediului inconjurator, Cercetarii & Dezvoltarii si Inovatiei (CDI), Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiei (TIC), ocuparii fortei de munca, educatiei si beneficiilor sociale. Imprumutul BEI urmeaza Imprumutului Strategic National de Referinta pentru Cofinantare in valoare de un miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor si mediului, celui in valoare de 300 milioane de euro pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, oferite pentru perioada de programare 2007-2013 si imprumutului in valoare de 300 milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, in cadrul Programului Operational pentru Infrastructura Mare din perioada de programare UE 2014-2020, semnat la data de 16 iunie 2016 in Luxemburg”, se arata in comunicatul ANAP.
Prezent la ceremonie, vicepresedintele BEI, Cristian Popa, a precizat: „Imprumutul din partea BEI va cofinanta proiecte de infrastructura publica prioritare, cu o valoare totala de aproximativ 7,7 miliarde euro, cu efecte economice asteptate puternice in cadrul mai multor programe operationale ale UE (care cuprind in special CDI, TIC si proiecte sociale) si va sta la baza unor transformari structurale ulterioare pe piata muncii, prin imbunatatirea seturilor de abilitati. Contractele de servicii de suport de consultanta pentru proiecte reprezinta continuarea asistentei tehnice a BEI, ce se afla in curs de desfasurare inca din anul 2014. Acestea vor consolida asistenta deja oferita prin programul JASPERS incepand cu 2008 catre autoritatile romane, administratii si intreprinderi de stat, cu obiectivul de a pregati proiecte de inalta calitate, accelerand absorbtia fondurilor UE din perioada de programare curenta (2014-2020). Cele doua imprumuturi semnate de catre BEI cu autoritatile romane in acest an indica existenta unui pachet de proiecte care ma astept sa fie in curand suplimentate de inceperea operatiunilor legate de FESI in tara si sa continue sa creasca si sa se diversifice in viitor, inclusiv prin operationalizarea initiativei pentru IMM-uri, dedicata sustinerii antreprenoriatului in Romania”.
Fonduri comune de 19 milioane de euro pentru MFE si ANAP
Celelalte documente convenite cu banca UE reprezinta, dupa cum s-a aratat anterior, contracte de servicii de suport prin consultanta a proiectelor, in valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) si, respectiv, Ministerul Fondurilor Europene (MFE). „Primul contract de servicii prevede asistenta pentru ANAP pentru crearea unei strategii nationale de achizitii publice, parte din conditia fundamentala stabilita de UE pentru perioada de programare 2014-2020. Cel de-al doilea va sustine implementarea proiectelor de catre beneficiari in cadrul Programului Operational de Infrastructura Mare al UE (prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - CNADNR, Societatea Nationala de Cai Ferate CFR SA si beneficiari din sectorul apelor si deseurilor, incluzand cu precadere societati operationale regionale). Programul de asistenta tehnica pentru suport de consultanta pentru proiecte al BEI ofera servicii de consultanta pentru autoritatile de management si beneficiarii de fonduri europene structurale si de investitii (FESI) in Romania, in perspectiva financiara a UE 2014-2020. Aceste servicii de asistenta tehnica au scopul de a imbunatati calitatea proiectelor si a investitiilor finantate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici in cadrul UE si contribuie la imbunatatirea coeziunii”, se mai precizeaza in comunicat.
Referindu-se la suportul BEI pentru POIM, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a explicat ca, „prin semnarea acordului de servicii de asistenta tehnica pentru implementarea proiectelor, atat MFE, in calitate de autoritate de management pentru POIM, ce se deruleaza intre anii 2014 si 2020, cat mai ales beneficiarii celor trei sectoare importante de investitii finantate prin acest program - mediu, transport si energie, vor utiliza expertiza BEI pentru toate activitatile si nevoile specifice de asistenta tehnica privind pregatirea si implementarea proiectelor si dezvoltarea abilitatilor si capacitatii institutionale. Acordul de servici va continua, astfel, asistenta tehnica furnizata de BEI in perioada de programare anterioara si va contribui la indeplinirea conditionalitatilor specifice POIM - programul strategic de dezvoltare a infrastructurii nationale, cu o alocare financiara nerambursabila de peste 41% din totalul fondurilor structurale si de investitii acordate Romaniei in perioada de programare 2014 - 2020”.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat ca „acordul de imprumut semnat  cu BEI reprezinta o alta etapa spre imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene indreptate catre principalele trei programe operationale: Infrastructura Mare, Competitivitate si Capital Uman. Prin acoperirea partiala a cheltuielilor efectuate de la buget pentru a sustine proiecte finantate din fonduri UE, este redus impactul asupra bugetului de stat. Acest imprumut mai are si potentialul de a impulsiona investitiile in cele trei domenii majore de interes. Referitor la achizitiile publice, BEI va asigura expertiza pentru dezvoltarea mai multor masuri esentiale din cadrul strategiei implementate in cadrul ANAP. Pentru a fi mai concreti, ne referim la dezvoltarea de sisteme de control intern aferente achizitiilor publice, rationalizarea sistemului de control anticipat, implementarea unui sistem de  achizitii publice centralizate si depasirea deficientelor actuale pentru a se facilita elaborarea proiectelor si implementarea viitoarelor contracte de achizitii publice”.
***
De la inceputul operatiunilor BEI in Romania, institutia bancara a oferit o suma cumulata de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finantare, inclusiv imprumutul semnat la data de 15 iulie 2016, dupa cum informeaza reprezentantii Executivului. Proiectele-pilot finantate de BEI in Romania includ fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din Bucuresti, proiectul de energie verde al ENEL si diversele programe de eficienta energetica pentru blocurile de locuinte din Capitala. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter