RO EN
السلة فارغة

MFE: Masuri pentru sprijinirea economiei din fonduri europene, adoptate de Guvern

Executivul a adoptat in sedinta de vineri noi acte normative care sprijina economia afectata de pandemia COVID-19. Mai precis, au fost adoptate actele normative care prevad acordarea de granturi in valoare de 1 miliarde euro IMM-urilor, dar si implementarea Programului National de racordare a populatiei si consumatorilor non-casnici la reteaua inteligenta de distributie in valoare tot de 1 miliard de euro.
Sfarsitul primului paragraf
Pachetul legislativ propus de Ministerul Fondurilor Europene este compus si din hotararile de Guvern adoptat saptamana trecuta prin care sunt care sunt reglementate Programul National pentru Competente digitale dedicat angajatilor IMM-urilor, respectiv Programul National de Sprijin pentru infiintarea de intreprinderi sociale in mediul rural.
Pachetul va fi completat in curand cu unele masuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi defavorizati care vor beneficia de sprijin educational pe baza de tichete sociale pentru sprijin educational. Valoarea nominala a unui tichet va fi de 500 lei /an.
Un alt proiect de act normativ priveste programul national de digitalizare a microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, cu o alocare de 150 milioane de euro.
1 miliard de euro, granturi pentru IMM-uri
Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, certifica cele trei tipuri de granturi acordate IMM-urilor:
- 100 de milioane euro pentru microgranturi: IMM-uri fara niciun angajat, PFA-uri si ONG-uri cu activitate economica in domeniiile cultural-artistice si cinematografie, cabinete medicale individuale implicate in tratarea pacientilor infectati cu COVID. Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 euro si vor fi sprijiniti aproximativ 50.000 de beneficiari
Granturi pentru capital de lucru in cuantum dr 350 milioane euro acordate IMM-uri din domenii de activitate precum: HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile si bibliotecile. De aceste finantari vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din Romania
- 550 milioane de euro pentru granturi de investitii: IMM din industria alimentara, energie, echipamente, servicii de ingrijire, reparatii si intretinere, turism, hoteluri, confectii etc. Valoarea acestora va fi intre 50.000 euro si 200.000 euro, in functie de nevoile de finantare ale proiectelor de investitii depuse pentru contractarea de finantari.
Granturile vor fi acordate de catre administratorii schemei de ajutor de stat – Ministerul Economiei, Energiei si al Mediului de Afaceri (MEEMA) in parteneriat cu Agentiile pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului (AIMMAIPE) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
1 miliard euro pentru racordarea consumatorilor la reteaua de gaze naturale pana la finalul anului 2029
Cel de-al doilea act normativ adoptat in sedinta de Guvern de vineri face referire la Programul National de racordare a populatiei si clientilor noncasnici la sistemul inteligent de distributie a gazelor naturale.
Cu o alocare totala de 1 miliard de euro, programul va fi finantat pe parcursul a doua perioade de programare: aproximativ 200 milioane euro in timpul actualului Cadru Financiar Multianual (2014-2020), prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) si aproximativ 800 milioane euro in viitorul exercitiu financiar 2021-2021, prin intermediul Programului Operational Transport. Astfel, programul va putea fi implementat pana la finalul anului 2029.
Racordarea la gaze naturale are doua obiective majore. Pe de o parte, Guvernul Romaniei si-a propus cresterea standardelor de viata al populatiei, prin imbunatatirea conditiilor de incalzire si de preparare a hranei, dar si hranei, iar pe de alta parte prin reducerea poluarii, avand in vedere ca multe dintre locuinte sunt acum incalzite pe baza de lemne, cu impact major in emiterea de noxe si poluanti, in contradictie cu politicile de mediu ale Uniunii Europene.
Vor fi finantate proiecte care vizeaza:
- infiintarea retelelor de distributie inteligenta a gazelor naturale pentru racordul locuintelor si institutiilor publice, agentilor economici precum si a altor categorii de consumatori;
- extinderea retelelor de distributie inteligenta a gazelor naturale pentru racordul consumatorilor;
- transformarea retelelor de distributie a gazelor naturale existente in retele inteligente de distributie a gazelor naturale pentru racordul.
Vor putea depune proiecte:
- unitatile administrativ teritoriale;
- parteneriate constituite din unitati administrativ teritoriale cu conditia ca pana la inceperea etapei de operare a infrastructurii construite sa se constituie in Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter