RO EN
السلة فارغة

MF: O parte a creditelor bugetare necheltuite poate fi adaugata la Fondul de rezerva

Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care, la data de 31 octombrie 2023, inregistreaza in executia bugetara la unele titluri din clasificatia economica ale unui capitol bugetar plati sub 50% din valoarea creditelor bugetare aprobate ar putea fi obligati sa disponibilizeze la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului minimum 10% din valoarea creditelor bugetare si a creditelor de angajament aprobate in buget, citat de Agerpres.
Prevederea este inclusa in proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru 2023 in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar asumata prin Programul de Convergenta, publicat marti seara de Ministerul Finantelor.
"Se propune ca, incepand cu data de 1 noiembrie 2023, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, care la data de 31 octombrie 2023 inregistreaza in executia bugetara la unele titluri din clasificatia economica ale unui capitol bugetar plati sub 50% din valoarea creditelor bugetare aprobate sa fie obligati sa disponibilizeze la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului minim 10% din valoarea creditelor bugetare si a creditelor de angajament aprobate in buget la acea data la solicitarea Ministerului Finantelor, in termen de 5 zile de la data solicitarii. Procentul de retinere se stabileste de catre Ministerul Finantelor prin adresa de solicitare", se arata in document.
Dupa expirarea termenului, Ministerul Finantelor este abilitat sa blocheze deschiderile de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat pana la momentul transmiterii de catre acestia a solicitarii de disponibilizare.
Totodata, proiectul propune ca, incepand cu data de 1 decembrie 2023, in Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sa se poata disponibiliza sume reprezentand credite bugetare neutilizate de catre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat la solicitarea Ministerului de Finante, in termen de 5 zile de la aceasta solicitare, fara a afecta activitatea curenta si de investitii finantata din fonduri externe nerambursabile sau din fonduri alocate prin PNRR daca din estimarea executiei bugetare la nivelul ordonatorului principal de credite, pana la data de 31 decembrie 2023, rezulta ca creditele bugetare nu sunt utilizate in totalitate.
Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ, evolutia executiei bugetare pe primele noua luni ale anului, in care ritmul de incasare al veniturilor este inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, impune aprobarea de masuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astfel incat sa se asigure premisele incadrarii in tinta de deficit stabilita pentru acest an.
"In lipsa unor masuri bugetare adoptate de urgenta, care sa conduca la limitarea si diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada ramasa pana la sfarsitul acestui an, tinta de deficit asumata poate fi depasita, cu consecinte imediate asupra cresterii costurilor finantarii deficitului bugetar dar si asupra fondurilor alocate pentru investitii in cadrul Politicii de Coeziune cat si asupra fondurilor alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta", precizeaza initiatorii.
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB dupa primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, fata de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent primelor opt luni ale anului 2022, potrivit ultimelor date publicate la finalul lunii septembrie de Ministerul Finantelor.
Executia bugetului general consolidat in primele sapte luni ale anului 2023 s-a incheiat cu un deficit de 38,6 miliarde lei, respectiv 2,43% din PIB.
Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB. Fondul Monetar International a estimat, recent, ca Romania va incheia anul 2023 cu un deficit bugetar de 6% din PIB.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter