RO EN
السلة فارغة

MEEMA: Granturi de un miliard de euro pentru repornirea activitatii companiilor

Secretarii de stat Liviu Rogojinaru si Daniela Nicolescu au avut ieri o noua runda de consultari cu reprezentantii mediului de afaceri pe tema accesarii schemelor de sprijin pentru companiile afectate de criza provocata de pandemia de coronavirus. La discutii au participat secretarul de stat in MEEMA Emil-Razvan Pirjol si secretarul de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Dragos Preda.
Discutiile s-au axat pe identificarea codurilor CAEN afectate de pandemie si pe stabilirea conditiilor de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile alocate pentru repornirea activitatii IMM-urilor, capital de lucru si investitii.
 
Secretarul de stat Liviu Rogojinaru a prezentat celor prezenti cele trei programe propuse de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
"Firmele care nu au avut angajati vor primi granturi in valoare de 100 milioane de euro, alte 350 milioane de euro vor merge spre companiile din domeniile cele mai afectate de criza si 550 milioane de euro se vor indrepta spre companiile care vor sa investeasca in repornirea productiei. Este o sansa pentru firmele romanesti de a reveni pe piata si a raspunde noilor realitati economice, de aceea e important ca selectia sa fie una corecta, iar fondurile sa fie accesate cat mai rapid si mai eficient", a transmis oficialul MEEMA.
 
In acest context, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a informat si despre celelalte programe pentru companii: Star-Tech Innovation (noul program Start-up) si programul pentru Comert, o editie actualizata care are in vedere sprijinirea retailerilor a caror activitate a fost afectata pe perioada starii de urgenta si alerta.
Totodata, secretarul de stat Daniela Nicolescu a amintit si despre proiectul aflat inca in lucru intre Ministerul Economiei, Ministerul Fondurilor Europene si Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, prin care se urmareste digitalizarea IMM-urilor prin oferirea de vouchere pentru achizitia unor servicii IT, finantate din fonduri europene, prin care intreprinderile mici si mijlocii romanesti sa ajunga sa fie cat mai competitive intr-o economie tot mai digitalizata.
 
Reprezentantii mediului de afaceri au transmis propuneri pentru acordarea acestor fonduri, care vor fi analizate in cadrul consultarilor in derulare dintre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana. Banii pentru aceste programe de sprijin provin din fonduri europene din exercitiul financiar 2014-2020, ceea ce aduce cu sine oportunitatea accesarii si folosirii lor in perioada imediat urmatoare, pana la finalul anului 2020.
 
Granturi de sprijin pentru repornirea intreprinderilor, capital de lucru si investitii
Granturi de sprijin pentru microintreprinderi
  • Valoare grant: 2.000 de euro/SRL fara salariati;
  • Toate domeniile;
  • Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utilitati;
  • Numar beneficiari: 50.000;
  • Buget: 100 de milioane de euro.
 
Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri
  • Valoare grant: maximum 125.000 de euro;
  • Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente;
  • Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente;
  • Buget: 350 de milioane de euro.
 
Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica a IMM-urilor
  • Valoare grant: 50.000 - 200.000 de euro;
  • Domenii: Industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism, confectii;
  • Cheltuieli: productie, achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii;
  • Buget: 550 de milioane de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter