RO EN
السلة فارغة

MDRAPFE va dispune de un buget de peste 7,1 miliarde lei, in 2017

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) va beneficia de un buget estimat la 7,1 miliarde lei in acest an, in scadere cu 14,48% fata de cel din 2016, potrivit proiectului de buget publicat de Ministerului Finantelor Publice.
In ceea ce priveste politica in domeniul investitiilor publice, in proiectul de buget ministerului condus de vicepremierul Sevil Shhaideh sunt enumerate obiectivele stabilite pentru fiecare program aflat in gestiunea MDRAPFE.
Astfel, prin programul de constructii de locuinte sociale derulat in baza prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, in perioada 2017-2020 sunt propuse spre finantare peste 1.000 apartamente (aflate, in prezent, in diferite faze de executie), din care in anul 2017 se estimeaza finalizarea a circa 300 de apartamente.
Prin programul de constructii de locuinte sociale destinate chiriasilor evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari, derulat conform OUG nr. 74/2007, se prevede, in urmatorii patru ani, finantarea constructiei a circa 500 de apartamente, in proiecte aflate in diferite faze de executie, din care in anul 2017 se estimeaza finalizarea a circa 170 de apartamente.
Programul privind constructia de locuinte sociale pentru comunitatile de rromi, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), conform prevederilor HG nr. 1237/2008, ce are stabilit ca obiectiv constructia a cel mult 300 de locuinte sociale, repartizate in cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, pe amplasamente stabilite de ministerul dezvoltarii, in urma propunerilor primite de la Agentia Nationala pentru Rromi si de la autoritatile administratiei publice
locale.
Prin programul privind constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, prin intermediul ANL, in acest an vor fi continuate lucrarile demarate in anii anteriori, dar se vor deschide si noi santiere, astfel ca vor fi in curs de executie aproximativ 2.800 de locuinte. Dintre acestea, circa 300 de unitati sunt destinate specialistilor din domeniul sanitar.
Prin programul privind constructia de locuinte de serviciu, prin intermediul ANL, conform prevederilor HG nr. 719/2016, se are in vedere realizarea de locuinte destinate functionarilor publici, precum si angajatilor din institutii publice centrale si locale, in acelasi timp urmand a fi constituit un fond de locuinte la nivel local, pentru a asigura mobilitatea acestora intre localitati la nivelul intregii tari. Conform obiectivelor asumate, in cursul anului 2017 se vor promova si vor demara lucrarile de executie pentru circa 1.000 de locuinte.
 
Fonduri bugetare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat
In 2017, MDRAPFE va continua programul anual de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. Printre masuri, se propun:
·         identificarea mecanismelor juridice prin care principiul sigurantei colective sa aiba intaietate fata de interesul individual, in vederea executarii lucrarilor de consolidare, fundamentate prin raport de expertiza tehnica;
·         finantarea integrala de la bugetul de stat a lucrarilor de interventie (consolidare) pentru intreaga cladire, atat pentru spatiile cu destinatia de locuinta, cat si pentru spatiile cu alta destinatie;
·         restituirea de catre proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat, pentru executia lucrarilor de interventie, in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de cinci de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie (consolidare).
 
PNDL: Alocare financiara de 30 miliarde lei pentru cele 9.500 de obiective incluse in program
Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), ce comaseaza toate obiectivele care vizeaza infrastructura locala, are stabilite drept obiective principale in perioada 2017-2020 includerea, in etapa a doua a programului, a circa 9.500 de obiective de investitii, din care aproximativ 2.500 de crese si gradinite si circa 2.000 de scoli. MDRAPFE prevede alocarea, in perioada 2017-2020 a unor fonduri totale de 30 miliarde lei, pentru realizarea celor 9.500 de obiective incluse recent in program.
Pentru anul 2017 se estimeaza finalizarea a circa 1.500 obiective de investitii, derulate prin prima faza a PNDL.
Programul este structurat in trei subprograme, denumite "Modernizarea satului romanesc", "Regenerarea urbana a municipiilor si oraselor", respectiv subprogramul "Infrastructura la nivel judetean".
In ceea ce priveste proiectul denumit "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori", aprobat prin Legea nr. 224/2007, s-au stabilit urmatoarele obiective:
·         conformarea la cerintele Directivei 98/83/CEE privind calitatea apei destinate consumului uman si ale Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate din orase, modificate prin Directiva 98/15/CEE;
·         combaterea poluarii transfrontaliere, prin dezvoltarea infrastructurii de mediu (statii de epurare a apelor uzate si sisteme de canalizare) in bazinele hidrografice;
·         imbunatatirea calitatii apei potabile furnizate populatiei;
·         asigurarea alimentarii continue cu apa potabila de calitate a localitatilor incluse in proiect.
Pentru realizarea acestor obiective, in circa 75 de localitati cuprinse in prima faza a proiectului, se asigura finantarea lucrarilor de reabilitare/ extindere/ construire a unor noi retele de distributie a apei potabile, a unor statii de tratare a apei potabile si/sau a surselor de apa potabila, a unor noi retele de canalizare, precum si reabilitarea sau construirea de statii de epurare a apelor uzate.
 
Fonduri de 67,5 milioane de lei pentru continuarea programului de termoficare
Prin programul denumit "Termoficare 2006-2020 caldura si confort", pe componenta de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, pentru 2017 sunt propuse investitii totale de 67,5 milioane de lei.
In perioada 2008-2012, programul a fost implementat in cadrul MAI si ulterior transferat catre MDRAP, care a propus extinderea implementarii pana in 2020.
Cota de cofinantare de la bugetul de stat pentru aceste proiecte este de maximum 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Contributia bugetelor locale ale unitatilor administrativ teritoriale beneficiare este de minimum 30% din totalul cheltuielilor eligibile.
De asemenea, MDRAPFE va continua, in acest an, si implementarea programului national de constructii de interes public sau social, derulat prin intermediul Companiei Nationale de Investitiei, aflate in subordinea ministerului dezvoltarii, cu toate subprogramele sale: Sali de sport, Complexuri sportive, Bazine de inot, Asezaminte culturale, Reabilitarea blocurilor de locuinte situate in localitati din zone defavorizate, Unitati sanitare din mediul urban, Patinoare artificiale, Sali de cinema, Institutii de invatamant superior de stat si Lucrari in prima urgenta.
 
Se propune finantarea reabilitarii termice a circa 6.000 de apartamente
Prin programul national privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte, derulat conform OUG nr. 18/2009, in anul 2017 se propune finalizarea lucrarilor de reabilitare termica a circa 6.000 de apartamente. Finantarea executiei lucrarilor de interventie va fi asigurata, in proportie de 50%, din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul MDRAPFE. Circa 30% din valoarea lucrarilor vor proveni din surse locale, diferenta de 20% urmand a fi acoperita din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.
Pentru a consulta documentul integral al proiectului de buget al MDRAPFE pentru 2017, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter