RO EN
السلة فارغة

MDRAPFE: Noi modificari aduse ghidului solicitantului pentru POR 2014-2020

La data de 12 iulie 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul de modificare a ghidului general al solicitantului pentru POR 2014-2020, ce contine conditii generale pentru accesarea fondurilor in cadrul programului, informeaza oficialii autoritatilor centrale.
„Principala modificare prevede extinderea termenului pentru depunerea autorizatiei de construire (conform prevederilor ghidurilor specifice) din etapa de precontractare, pentru a limita, astfel, numarul de proiecte respinse din cauza nedepunerii la timp a tuturor documentelor aferente. Noul termen este de 90 de zile calendaristice (fata de 60 de zile calendaristice, cat era prevazut inainte de emiterea noului ordin), calculate de la data primirii de catre solicitant a notificarii privind demararea etapei precontractuale. Modificarea respectiva se aplica doar pentru apelurile deschise la data publicarii ordinului mentionat anterior. In consecinta, modificarile se aplica pentru proiectele in cazul carora nu a fost demarata etapa de contractare la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Restul conditiilor si prevederilor din ghidul general raman neschimbate”, sustin oficialii ministerului de resort.
Depunerea de proiecte continua, dar AM-POR trebuie acreditata
Potrivit datelor publice, POR 2014-2020 beneficiaza de o alocare estimata de 8,2 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE si 1,5 miliarde euro constituie valoarea aferenta contributiei tarii noastre. Programul isi propune, ca obiectiv general, cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, a infrastructurii si serviciilor etc. Programul are 11 axe prioritare (dar exista, suplimentar, inclusiv o axa de asistenta tehnica) si este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR (AM-POR) din cadrul MDRAPFE. Totusi, AM-POR nu este momentan acreditata, astfel incat, desi se pot depune proiecte, Romania nu poate primi deocamdata rambursari din acest program. Cel mai probabil, AM-POR se afla in curs de acreditare, mai ales ca, recent, MDRAPFE a anuntat ca s-au acreditat trei autoritati de management (AM-POCA, AM-POIMM si AM-POAT), ca urmare a finalizarii cu succes, la 13 iulie 2017, a misiunilor de audit pentru acestea. In consecinta, oficialii ministerului de resort sustin ca, „prin aceasta acreditare institutionala au fost create conditiile pentru rambursarea de la Comisia Europeana a aproximativ 866 milioane de euro, cat insumeaza alocarile UE aferente celor trei programe pe intreaga durata a actualei perioade de programare”.
Dupa cum s-a aratat anterior, depunerea de proiecte in cadrul POR 2014-2020 continua, astfel incat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat la data de 14 iulie 2017 nu mai putin de 28 de contracte de finantare, cu o valoare totala de 4,42 milioane de euro. Contractele sunt destinate dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, urmand sa primeasca finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, dupa cum explica oficialii MDRAPFE.
"Ne-am asumat prin programul de guvernare, printre obiective, sa le oferim IMM-urilor un cadru in care sa se dezvolte competitiv. Finantand din Programul Operational Regional 2014-2020 proiecte pentru dotarea, modernizarea si/sau extinderea capacitatii de productie a IMM-urilor, sprijinim intreprinderile romanesti sa-si consolideze pozitia pe piata si sa evolueze cu succes la nivel european”, a declarat Rovana Plumb, cu prilejul semnarii contractelor specifice.
Practic, cele 28 de proiecte au fost selectate pentru finantare in cadrul apelului de proiecte nr. POR 2016/2/2.1.A, Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, Prioritatea de investitii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.
***
Conform celor mai recente date (istorice), programul anterior si similar de finantare europeana (POR 2007-2013) a beneficiat de o alocare de 4 miliarde euro, sumele incasate din program fiind de 3,7 miliarde euro (prefinantari si rambursari), ceea ce reprezinta 93% din suma totala alocata.
Pentru a vizualiza noul ordin semnat de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb si pentru a descarca forma actualizata a ghidului general, click aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter