RO EN
السلة فارغة

Klaus Iohannis: E nevoie de continuarea proiectelor majore de infrastructura

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari, ca potentialul regiunii este enorm si ca este nevoie ca proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii sa continue prin implicarea si a altor state ale UE, dar si din Balcanii de Vest.
"Potentialul regiunii este enorm. Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicand si alte state membre ale Uniunii, dar si din Balcanii de Vest si din Vecinatatea Estica. Intr-adevar, consolidand rezilienta strategica a tarilor din vecinatatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevarat la propria noastra rezilienta in ansamblu. Pentru atragerea si promovarea investitiilor trebuie sa ne asumam responsabilitatea de a recalibra, consolida si diversifica instrumentele Initiativei. Initiative sustinute ieri la summit, precum constituirea unui Fond de Inovare si crearea unui succesor al actualului Fond de Investitii, pot oferi flexibilitate si perspectiva finantarii de proiecte inovatoare si un raspuns adecvat la apetitul investitional al regiunii", a spus presedintele Iohannis, in deschiderea Forumului de Afaceri al I3M.
El a afirmat ca atragerea investitiilor este o tema foarte importanta de discutie a Forumului, fie ca este vorba despre domeniul transport, despre cel al energiei sau domeniul digital.
"Va incurajez sa valorificati intalnirile din cadrul Forumului de tip business-to-business si business-to-government pentru ca oportunitatile de afaceri si de investitii sa devina proiecte implementate rapid si eficient", a transmis Iohannis.
Presedintele a subliniat ca obiectivul politic regional major, in actualul context, este consolidarea conectivitatii civile, dar si militare intre nordul si sudul regiunii.
"Una dintre lectiile razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei este ca interdependenta economica poate fi instrumentalizata periculos impotriva noastra. De aceea, dezvoltarea interconectarilor strategice este esentiala pentru securitatea economica si consolidarea rezilientei spatiului Initiativei celor Trei Mari. In circumstantele actuale, consolidarea conectivitatii civile, dar si militare intre nordul si sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. O mobilitate sporita si o conectivitate mai buna consolideaza postura aliata de descurajare si aparare pe Flancul Estic", a spus seful statului.
Iohannis a mentionat ca, in contextul razboiului impotriva Ucrainei, datorita pozitiei strategice a Portului Constanta si a porturilor de pe Dunare, Romania s-a transformat in cel mai mare hub european de cereale.
"Constanta este un reper si pentru un proiect emblematic de infrastructura al Initiativei - calea ferata numita Rail2Sea, care va lega Constanta de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructura, care trebuie sa continue a fi sustinut - o noua legatura de autostrada intre nordul si sudul Europei, care leaga portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltica, de portul grecesc Salonic, integrand astfel sistemele de transport ale statelor Initiativei", a afirmat Iohannis.
Seful statului a precizat ca si sectorul energiei nucleare civile ar putea reprezenta o directie de interes strategic pentru Initiativa, aratand ca prin proiecte precum construirea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda si dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa si a doua din lume Romania poate deveni un furnizor important de securitate energetica in plan regional si pentru intreaga Uniune Europeana.
El a indicat ca, la initiativa Romaniei, in ultimul an, o atentie speciala a fost acordata in cadrul I3M si securitatii cibernetice.
"Am convingerea ca, in actualul context geopolitic, cresterea gradului de securitate si rezilienta cibernetica, precum si dezvoltarea si interconectarea infrastructurii si a retelelor si serviciilor digitale au devenit urgente care nu mai pot fi amanate si care trebuie abordate integrat la nivelul intregii regiuni", a declarat Iohannis.
Presedintele a mentionat ca, in cinci ani de la lansare, Forumul de Afaceri a devenit un instrument esential pentru atingerea obiectivelor comune ale I3M, prin stimularea proiectelor de investitii in infrastructura durabila, incurajarea parteneriatelor public - privat si sustinerea initiativelor antreprenoriale pentru dezvoltarea regionala robusta.
 
Romania si-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Initiativei celor Trei Mari
Romania si-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Initiativei celor Trei Mari a declarat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologii sai polonez, lituanian si cu premierul croat.
Seful statului gazduieste, la Palatul Cotroceni, aceasta reuniune la nivel inalt. Astfel, el a subliniat, in alocutiunea sa, "importanta politica" a platformei de dialog la nivel inalt.
"Am incheiat un summit de succes, la care am adoptat decizii importante. Acestea privesc atat directiile viitoare de actiune si orientarile necesare in noul context geopolitic, cat si instrumentele practice, inclusiv financiare, ale Initiativei vizand consolidarea interconectarilor transfrontaliere prin infrastructura de transport, energie si digitala. Romania a atins obiectivele propuse pentru summit, acestea fiind transpuse in Declaratia Comuna pe care am adoptat-o", a declarat presedintele Iohannis.
Klaus Iohannis a adaugat ca, in urma summitului, Grecia a fost inclusa in Initiativa, devenind astfel al 13-lea stat participant, iar Ucraina si Republica Moldova au devenit state participante asociate.
"Ca urmare a deciziilor unanime, ma bucur sa pot anunta includerea Greciei in Initiativa, care devine astfel al 13-lea stat participant. Este o decizie importanta, care indica atractivitatea Initiativei, dar si potentialul acesteia in agregarea eforturilor de dezvoltare a infrastructurii strategice din regiune. Am decis, totodata, prin consens al statelor participante la Initiativa, acordarea calitatii de stat participant asociat atat Ucrainei, cat si Republicii Moldova. Este o decizie extrem de relevanta, care confirma plasarea acestor state pe calea integrarii europene si care permite includerea celor doua tari in proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii si coagularea de noi investitii in regiune. Aceasta decizie este expresia recalibrarii relatiei Initiativei cu vecinatatea sa strategica, ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei", a spus Iohannis.
El a precizat ca in cadrul reuniunii au fost reconfirmate doua obiective permanente ale Initiativei: reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunea celor Trei Mari si restul Uniunii Europene prin intarirea coeziunii in cadrul Uniunii, respectiv potentarea contributiei regionale a Initiativei in procesul de consolidare a legaturilor transatlantice.
De asemenea, seful statului a aratat, in context, ca prezenta economica a SUA in regiune "este un catalizator strategic" pentru sporirea securitatii.
Presedintele Iohannis a mentionat si ca la summit s-a decis continuarea acordarii unei atentii speciale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie - cu accent asupra energiei verzi - si, respectiv, a celei digitale. El a subliniat ca, in baza demersurilor Romaniei, securitatea cibernetica a figurat, in premiera, pe agenda discutiilor, precum si in Declaratia Comuna adoptata, ca tema importanta pentru asigurarea rezilientei si a securitatii in regiunea celor Trei Mari.
Un alt rezultat semnificativ al summitului il reprezinta sustinerea statelor participante pentru crearea unui Fond de Inovare al Initiativei, a spus seful statului, mentionand ca acest nou instrument, cu flexibilitate sporita, va fi complementar vehiculelor financiare deja existente, axandu-se preponderent pe tehnologii avansate aplicate in domeniile prioritare ale I3M.
"O atentie speciala va fi acordata, si pe mai departe, consolidarii instrumentelor financiare asociate Initiativei, in special crearii unui succesor al primului Fond de Investitii al Initiativei celor Trei Mari, ale carui baze au fost puse la precedentul summit de la Bucuresti. Fondul infiintat dupa summitul gazduit de Romania in 2018 a investit deja in proiecte din mai multe tari, valoarea cumulata a acestora ajungand la 6 miliarde euro", a adaugat Iohannis.
Atragerea de investitii si dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu actori internationali importanti vor ramane obiective esentiale ale Initiativei, a indicat presedintele, precizand ca in acest scop a fost actualizata lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de lista fiind lansata cu prilejul primului summit de la Bucuresti in 2018.
In marja summitului I3M, va avea loc, joi, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a editie a Forumului de Afaceri al Initiativei.
"Forumul va contribui decisiv la coagularea investitiilor si a parteneriatelor in regiune, deci la cresterea economica a acesteia", a spus presedintele Iohannis. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter