RO EN
السلة فارغة

ISC a efectuat 4.500 de controale pe santierele de constructii, in trimestrul 3 din 2023

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a desfasurat, in trimestrul al treilea al anului trecut, 18.755 activitati de supraveghere, control, avizare si autorizare. Institutia a realizat 5.704 controale, raportate la un numar total de 199.957 de obiective de investitii care sunt inregistrate in evidentele inspectoratelor judetene in constructii, respectiv a ISC Bucuresti, pe baza comunicarii facute de catre investitori privind inceperea executiei lucrarilor de constructii. In urma acestora, ISC a constatat 3.117 deficiente, a dispus 2.918 masuri si a aplicat 546 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 4,68 milioane de lei.
Fata de trimestrul al treilea din 2022, cand s-au realizat 5.439 de controale, in T3 2023 numarul acestora a fost mai mare (-4,9%), in contextul in care numarul investitiilor inregistrate in evidente a fost cu peste 9% mai mare: 199.957 in T3 2023 fata de 183.234 in T3 2022.
"Din totalul de 18.755 activitati efectuate in trimestrul al treilea din 2023 la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii, 18.023 sunt activitati raportate de catre structurile teritoriale cu atributii de control, 5.704 fiind activitati de control", se arata in raportul de activitate al ISC.
Potrivit datelor institutiei, activitatea de control in domeniul calitatii constructiilor a ocupat o pondere de peste 81% din totalul activitatii de control efectuate la nivelul structurilor teritoriale si cuprinde controale la factorii implicati in proiectarea, executia si exploatarea lucrarilor de constructii, precum si controale privind organizarea si implementarea sistemului de management al calitatii la operatori economici cu activitate de proiectare si executie in constructii.
In perioada analizata, ISC a efectuat 4.491 de controale la obiective de investitii care sunt inregistrate in evidentele inspectoratelor din toata tara, din care 2.376 de controale in faze determinante prin care s-a autorizat continuarea lucrarilor de constructii. Au fost constatate neconformitati pentru care au fost dispuse 1.946 de masuri. Pentru fapte ce constituie contraventii au fost aplicate 465 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 4,15 milioane de lei. Printre cele mai importante neconformitati sesizate, cu un grad ridicat de repetabilitate, s-au aflat incalcarea prevederilor din acorduri/ avize/ autorizatii, neasigurarea verificarii executiei lucrarilor prin diriginti de santier autorizati, realizarea de constructii fara responsabili tehnici cu executia autorizati, neasigurarea conditiilor de verificare a lucrarilor ajunse in faze determinante, neaducerea la indeplinire a masurilor dispuse, nerespectarea normelor tehnice, a prevederilor din proiectul tehnic si detaliile de executie, a celor din caietele de sarcini etc.
 
Mai putine controale in proiectare si autorizare
Un numar de 20 de controale au fost efectuate la operatori economici cu activitate de proiectare in domeniul constructiilor, constatandu-se neconformitati privind elaborarea de proiecte incomplete/ neconforme, care nu respecta prevederile codului de proiectare seismica P100-1/2013, care contin neconcordante intre partea scrisa si cea desenata, fara detalii de executie sau care nu respecta nivelul de calitate corespunzator, cu caiete de sarcini incomplete, neverificate la toate cerintele fundamentale de calitate aplicabile. Ca urmare a neconformitatilor constatate au fost dispuse 27 de masuri si s-au aplicat 11 sanctiuni contraventionale in cuantum de 93.000 de lei. In trimestrul al treilea din 2022 s-au efectuat 30 de controale la proiectanti. 
Alte controale au vizat urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor (134 controale), implementarea sistemului de management al calitatii in constructii (15), domeniul performantei energetice a cladirilor (42), domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului si al autorizarii executarii lucrarilor de constructii (441) si supravegherea pietei de materiale, sisteme si produse pentru constructii (314 verificari). 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter