RO EN
السلة فارغة

INS: Scadere de 8,4% a investitiilor nete in constructii noi

Potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul National de Statistica (INS) in martie 2019, investitiile nete realizate in economia nationala s-au majorat in anul 2018 (+0,8% fata de 2017), dar, in contextul recesiunii din constructii, aceasta situatie a determinat o scadere a ponderii investitiilor in constructii noi. In consecinta, investitiile nete din ianuarie-decembrie 2018 au totalizat putin peste 84 miliarde lei preturi curente (circa 17,65 miliarde euro), din care circa 11,93 miliarde lei au reprezentat sume folosite pentru realizarea constructiilor noi, 12,77 miliarde lei au fost directionate catre achizitia de utilaje (inclusiv mijloace de transport) si circa 5,58 miliarde lei catre alte cheltuieli. Analizand informatiile respective, se constata si faptul ca – spre deosebire de anul anterior – in 2018 o pondere mai putin semnificativa a revenit fondurilor alocate pentru executia lucrarilor de constructii noi (indicator aflat in scadere cu 2,2 puncte procentuale, pana la 43,4%), in timp ce ponderea investitiilor nete in utilaje s-a apreciat cu 0,7 puncte procentuale, ajungand la 42,1% din total, iar cea a investitiilor destinate altor cheltuieli s-a majorat cu 1,5 puncte procentuale (pana la 14,5%). Totodata, la cea mai importanta componenta de investitii, respectiv pentru constructii, s-a remarcat si un regres din punct de vedere valoric. In consecinta, pe elemente de structura, in anul 2018, cea mai mare crestere s-a inregistrat la investitiile consemnate la capitolul de alte cheltuieli, reprezentand o majorare de +11,7% in comparatie cu 2017, in timp ce pe segmentul utilajelor (inclusiv mijloace de transport) a avut loc un progres ceva mai ponderat (+8,4%). Totodata, in cazul investitiilor efectuate pentru lucrarile de constructii noi s-a constatat o descrestere cuantificata mai exact la -8,4%.
Consultand structura investitiilor nete pe activitati ale economiei nationale, in anul 2018, se remarca faptul ca ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt cele de industrie (aproape o treime, adica 34,3% din investitiile nete) si din ramura de comert/servicii, sectorul de constructii ocupand pozitia a treia din acest punct de vedere, dupa cum urmeaza: industrie (34,3% din total, comparativ cu 33,4% in 2017), domeniul comercial/ de servicii (25%, in crestere cu un punct procentual fata de cota de 24% din 2017), constructii (20,1%, in raport cu 25%), agricultura (5,4%, fata de 5%) si alte ramuri – cumulat (15,2%, in raport cu 12,6%).
Situatia investitiilor in constructii se explica, partial, inclusiv daca se iau in considerare datele INS, cuantificate tot in martie a.c., referitoare la numarul de locuinte finalizate anul trecut (date provizorii), indicator care s-a majorat de la 53.301 unitati la 59.725 de unitati. Astfel, situatia pe medii de rezidenta, in anul 2018 fata de anul 2017, pune in evidenta cresterea ponderii locuintelor terminate in mediul urban (de la 54,9% in anul 2017 la 58,4% in anul 2018) si o scadere in mediul rural (de la 45,1% in anul 2017 la 41,6% in anul 2018). Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de anul 2017, in anul 2018, a crescut atat numarul locuintelor realizate din fonduri private, cu 6.177 de locuinte, cat si numarul locuintelor realizate din fonduri publice, cu 247 de locuinte. Distributia in profil regional pune in evidenta o crestere a numarului locuintelor terminate, in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+1.739 locuinte), Nord-Vest (+1.592), Sud–Est (+1.325), Centru (+1.141), Sud-Vest Oltenia (+617), Vest (+312) si Sud–Muntenia (+258). Singura scadere s-a inregistrat, potrivit INS, in regiunea de dezvoltare Nord-Est (-560 locuinte).
Insa, investitiile nete – noi in lucrari de constructii nu le cuprind doar pe cele in realizarea locuintelor, astfel incat trebuie reamintit ca sectorul de constructii, in ansamblu, s-a aflat la nivelul lui 2018 in al treilea an de recesiune tehnica (statistica), deoarece volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a scazut pe total cu 4,1%, scadere reflectata, ca elemente de structura, la lucrarile de constructii noi (-8,4%). Cresteri au fost la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+7,9%) si la lucrarile de reparatii capitale (+1,5%). Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale (-23,6%) si la cladirile nerezidentiale (-5,5%), iar singura crestere s-a remarcat la constructiile ingineresti (+8%).
Mai mult, pentru a evidentia dimensiunea reala a pietei, daca se consulta baza de date interactiva TEMPO online a INS, datele provizorii pentru 2017 atesta ca valoarea totala a lucrarilor de constructii in antrepriza a fost de 70.152,3 milioane de lei (RON), iar pentru 2018, cel mai probabil pe fondul modificarii indicelui de cost in constructii precum si ca urmare a altor factori ce nu au fost dati publicitatii de INS, la aceasta suma se estimeaza ca s-au adaugat alte 4,751 miliarde lei (RON). Tot din baza de date TEMPO antreprenorii de constructii mai pot afla ca, in 2017, valoarea provizorie a constructiilor noi si reparatiilor capitale - in regie proprie – a fost de 119,5 milioane lei (RON), iar a celor executate in antrepriza (pentru aceleasi doua elemente de structura) a insumat 56.074,5 milioane de lei (RON) Aceste cifre sunt completate si de cele mai recente date de la Eurostat (actualizate la 21 martie 2019), potrivit carora valoarea totala (provizorie) a productiei in constructii din tara noastra a fost, in 2017, de 17.651,5 milioane euro, iar cifra de afaceri bruta provizorie din sector (prime subscrise brute), calculata pentru acelasi an, nu a depasit 16,35 miliarde euro.
Insa, perspectivele anului in curs, pentru sectorul de constructii, se pot contura macar partial si pe baza situatiei autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale. Tot INS indica, la acest capitol, ca, in anul 2018, s-au eliberat 42.694 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu +2,6% fata de 2017. Analizand toate actele de autoritate ale administratiilor locale, pe baza carora se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor, se poate observa si ca, pentru autorizatiile de construire emise in anul 2018, cresteri (in raport cu precedentele 12 luni) s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+402 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (+358), Vest (+350), Sud-Est (+320), Nord-Vest (+195) si Centru (+134). Scaderi s-au remarcat, prin contrast, in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-517 autorizatii) si Nord-Est (-151).
***
Potrivit cercetarii INS cu privire la investitiile efectuate in economia nationala, lucrarile de constructii (ca element de structura pentru investitiile nete – noi) cuprind intreaga activitate a acestui sector, inclusiv pe cea ce presupune lucrarile de instalatii si de montaj al utilajelor tehnologice si functionale. La alte cheltuieli de investitii sunt cuprinse insa si cele efectuate pentru elaborarea unor studii de cercetare si proiectare legate de obiectivele de investitii si pentru serviciile aferente transferului de proprietate. Totodata, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).
In cercetarea exhaustiva privind unitatile rezidentiale finalizate, locuinta (apartamentul) este constructia, formata din una sau mai multe camere de locuit situata la acelasi nivel al cladirii sau la niveluri diferite, prevazuta in general cu dependinte (bucatarie, baie etc.) sau alte spatii de deservire, independenta din punct de vedere functional, avand intrare separata din casa scarii, curte sau strada si care a fost construita, transformata sau amenajata in scopul de a fi folosita, in principiu, de o singura gospodarie. Sunt considerate locuinte terminate acelea care nu au existat anterior si ale caror elemente, inclusiv fundatia s-au construit pentru prima data, la care s-au finalizat toate lucrarile prevazute in documentatia tehnica si care au fost receptionate de beneficiari.
Indicii de volum in constructii se determina prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost in constructii pe elemente de structura si pe obiecte de constructii. Indicii de volum in constructii sunt calculati pe total ramura constructii (sectiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structura (lucrari de constructii noi, reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente) si pe obiecte de constructii (cladiri rezidentiale, cladiri nerezidentiale si constructii ingineresti). Indicii lucrarilor de constructii pe total se calculeaza ca medie aritmetica ponderata a indicilor pe elemente de structura sau a indicilor pe obiecte de constructii.
Nu in ultimul rand, autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor, datele referitoare la asemenea documente fiind cercetate de INS in mod exhaustiv, deoarece sunt obtinute de la circa 3.300 de institutii ale administratiei publice locale (consilii judetene si locale). Informatii suplimentare, la www.insse.ro si la https://ec.europa.eu/eurostat

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter