RO EN
السلة فارغة

INS: Realizarile din constructii contribuie modest la formarea PIB

Produsul Intern Brut - PIB al Romaniei, estimat pentru cel de-al treilea trimestru al anului in curs si evaluat ca serie bruta, a fost de 235.061 milioane de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu +8,8% fata de acelasi interval din 2016. Aceste date, evaluate si recalculate, reprezinta prima varianta a celor provizorii, dupa anuntarea estimarilor semnal ("flash"), in conformitate cu exigentele Uniunii Europene. Totodata, potrivit informatiilor atestate de INS, pentru seria ajustata sezonier (unde s-a consemnat un salt pe baze anuale de +8,6%, pana la 214.976,8 milioane de lei preturi curente, respectiv o crestere de +2,6% fata de trimestrul intai din 2017) nu s-au constatat modificari, revizuirea estimarilor pentru trimestrul al doilea din 2017, fata de varianta „semnal” publicata anterior fiind nesemnificativa. De aceea, dupa cum se arata si cu prilejul estimarii precedente, tara noastra a inregistrat cel mai mare ritm de majorare economica din UE. In acelasi timp, informatiile aferente primelor trei trimestre indica sporiri de +7% pe seria bruta (pana la 596.782,4 milioane de lei preturi curente) si +6,9% in cazul seriei ajustate sezonier (la 629.530,1 milioane de lei preturi curente), in ianuarie-septembrie a.c. „La cresterea din primele noua luni ale anului 2017 a PIB, fata de acelasi interval din 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei (cu exceptia constructiilor, domeniu ce a avut un aport negativ), respectiv industria (cu +1,8%), avand o pondere de 23,2% la formarea PIB si care a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu +7,6%, comertul cu ridicata si amanuntul, cu un salt de +1,6%, ceea ce a insemnat o pondere de 18,2% la formarea PIB, pe fondul cresterii in volum a activitatii cu +8,7%, agricultura (+1,1%), cu o pondere mai redusa, de 4,9%, la formarea PIB, dar care a inregistrat o majorare semnificativa, de +24,3%, a activitatii, precum si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (+0,7%), cu o pondere de 7,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu +9,8%. In ceea ce priveste domeniul constructiilor, acesta are, insa, un aport de 3,9% la formarea PIB din primele trei trimestre a.c., cu o contributie negativa la cresterea acestuia (-0,1%), situandu-se pe un loc singular (si nedorit) intre toate ramurile economiei, din acest ultim punct de vedere. Astfel, domeniul constructiilor continua sa fie devansat la acest capitol de toate categoriile de resurse pentru PIB - si anume de toate celelalte activitati economice”, se arata intr-un comunicat al INS.
Realizarile valorice din constructii le-au devansat doar pe cele din alte doua ramuri economice
Dupa cum s-a precizat anterior, datele trimestriale indica faptul ca, in al treilea trimestru din 2017, PIB ca serie bruta a fost de 235.061 milioane de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu +8,8% fata de trimestrul similar din 2016, iar ca serie ajustata sezonier acesta a insumat 214.976,8 milioane de lei preturi curente, fiind mai mare - tot in termeni reali - cu +2,6% pe baze secventiale (respectiv, in raport cu aprilie-iunie 2017) si cu +8,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2016. Analizand contributia categoriilor de resurse si de utilizari la modificarea Produsului Intern Brut, se observa, astfel, ca sectorul de constructii a avut un aport de 4,6% la formarea PIB din trimestrul al treilea din 2017, respectiv de 0% la cresterea PIB. Ca serie bruta, realizarile din constructii au fost de 10.721,9 milioane de lei preturi curente (mai putin ca in iulie-septembrie 2016), reprezentand 4,56% din cele 235.061 milioane de lei preturi curente, iar pe seria ajustata indicatorul respectiv s-a plasat la 12.084 milioane de lei preturi curente (comparativ cu 14.691,5 milioane de lei preturi curente in cel de-al treilea trimestru din 2016) sau 5,62% din totalul de 214.976,8 milioane de lei preturi curente. Insa, comparativ cu trimestrul al treilea din 2016, aceeasi perioada a anului in curs a adus fluctuatii pentru ramura de constructii, deoarece pe seria bruta rezultatele au insemnat 99% ca indici de volum si 106,3% ca indici de pret. In conformitate cu seria ajustata - si in comparatie cu trimestrul al doilea din 2017 - in perioada iulie-septembrie a.c. s-au consemnat ponderi de 102% si 99,1%, ceea ce inseamna o depreciere doar pentru a doua componenta. Totodata, in primele trei trimestre din 2017, ca serie bruta, realizarile din constructii nu au depasit 23.309,1 milioane de lei preturi curente (comparativ cu 27.534,8 milioane de lei preturi curente din ianuarie-septembrie 2016), avand o pondere de 3,91% dintr-un PIB la noua luni evaluat la 596.782,4 milioane de lei preturi curente, ceea ce a insemnat o cota de 98,5% ca indici de volum si 109,9% in ceea ce priveste indicii de pret, comparativ cu acelasi interval din 2016. In acest caz, totusi, ca realizari, piata de constructii a fost depasita (evident) de aproape toate celelalte ramuri economice, surclasand in schimb, ca valoare, activitatile de spectacole, culturale si recreative, respectiv agricultura (care a crescut totusi puternic ca volum de activitate si are o contributie pozitiva la majorarea PIB).
Trendul ascendent ramane improbabil la nivelul anului in curs
De vreme ce piata de constructii a reinceput sa se confrunte cu probleme deosebite (date de recesiunea tehnica pe care o parcurge momentan), o ascensiune pe termen scurt - si de aceasta data pe baze sustenabile - in sectorul respectiv de activitate este tot mai improbabila. Insa, inclusiv ca urmare a asa-numitului factor sezonier, se asteapta ca - macar din al patrulea trimestru a.c. - dinamica sa fie asemanatoare celei din perioada similara din 2016, pe fondul unei perioade relativ propice de finalizare a unor proiecte (eventual, rezidentiale), desi atitudinea managerilor din bransa, descrisa in cadrul celui mai recent studiu de conjunctura elaborat de INS, nu sustine momentan aceasta supozitie, indicand o scadere. Comentand succint datele prezentate, expertii INS au mai aratat ca „din punctul de vedere al utilizarii PIB, majorarea din intervalul analizat (respectiv, primele noua luni a.c.) s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum a sporit cu +9,7%, contribuind cu +6,1% la cresterea PIB, precum si formarii brute de capital fix, cu o contributie de +0,8%, ca o consecinta a cresterii cu +3,8% a volumului sau. Totusi, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,6%) a avut-o exportul net, ca o consecinta a cresterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+10,8%), comparativ cu majorarea celui al exporturilor de bunuri si servicii (+9,6%)”. Dupa cum se poate observa, ca o concluzie succinta, sectorul de constructii a revenit la o contributie negativa in ceea ce priveste dezvoltarea economica a tarii noastre, la fel ca in momentul de maxima intensitate a recesiunii, pentru ca, dupa aceea, a avut in trecut un aport mediu de +0,2% la cresterea PIB, iar in 2016 acest indicator a ramas pozitiv, plasandu-se la +0,1%. In plan general, specialistii INS mai arata ca „seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s‐a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul al treilea din 2017, fata de varianta «semnal» publicata in luna noiembrie a.c., fiind nesemnificativa”. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial, ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter