RO EN
السلة فارغة

INS: Peste 50% dintre exportatori estimeaza reduceri ale exporturilor in martie

Peste 50% dintre exportatori, care detineau 62% din exporturile Romaniei in luna martie 2019, estimeaza contractii ale exportului in martie 2020, potrivit unei cercetari statistice experimentale realizate ad-hoc, privind impactul crizei Covid-19 asupra exporturilor si importurilor, realizata de Institutul National de Statistica (INS).
Conform studiului, 32% dintre exportatori estimeaza o scadere de pana la 25% a livrarilor realizate in afara tarii, 12% dintre acestia indica reduceri cuprinse intre 25% si 50%, iar 7% apreciaza contractia la peste 50%.
Principalele cauze invocate de participantii la studiu pentru aceste reduceri au fost reprezentate de problemele de transport (pentru 22,4% dintre respondenti), dar si de reducerea capacitatii de productie (16,6%), interdictii temporare legale de export (16,5%), lipsa materiilor prime din import (14,1%) si anularea contractelor (9,1%).
Conform INS, circa 10% dintre exportatori au indicat majorari ale livrarilor realizate in afara granitelor, in intervalul studiat.
In ceea ce priveste importurile, aproximativ 53% dintre respondenti, care detineau circa 60% din importurile Romaniei in martie 2019, estimeaza contractii ale importului in luna martie 2020, in diferite procente: 35% dintre acestia estimeaza o scadere de pana la 25%, 11% intre 25% si 50% iar 6% indica o contractie a importurilor cu peste 50%.
Conform INS, cauzele principale invocate pentru aceste reduceri au tinut de problemele legate de transport (29,0%), de reducerea capacitatii de productie (20,8%), de interdictii temporare legale referitoare la import (20,4%) si de anularea contractelor (8,4%).
O mica parte din importatorii respondenti la ancheta (15%) au estimat cresteri ale importurilor in luna martie 2020.
 
Cercetarea a vizat 1.796 de importatori si exportatori
In vederea masurarii impactului SARS-Cov.2 asupra volumului exporturilor si importurilor din luna martie 2020, INS a realizat o ancheta ad-hoc adresata unui numar de 1.796 de firme care realizeaza activitate in domeniul comertului exterior. In cadrul chestionarului aplicat, a fost inclusa o intrebare pentru estimarea evolutiei exporturilor si importurilor unitatii in care isi desfasoara activitatea persoana intervievata (managerul unitatii).
Tot in cadrul chestionarului, a fost introdusa o intrebare cu scopul identificarii celor mai importante cauze privind impactul negativ asupra exporturilor respectiv al importurilor. Pentru aceasta intrebare, au fost prezentate cateva posibile situatii, din care, managerul putea alege una sau mai multe optiuni: reducerea capacitatii de productie, probleme de transport, interdictii temporare legale cu privire la export, lipsa materiilor prime provenite din import, anulare de contracte, sau alte cauze.
Aplicarea chestionarului s-a realizat in perioada 30 martie - 2 aprilie 2020. Din cele 1.796 de firme la care s-a aplicat chestionarul, numarul companiilor care au raspuns a fost 1.551 (rata de raspuns a fost 86,4%). Firmele care au oferit un raspuns acopera 62% din exporturi, respectiv 59% din importurile inregistrate in perioada corespunzatoare din anul precedent (martie - aprilie 2019).
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter