RO EN
السلة فارغة

INS: Jumatate dintre manageri nu pot face estimari de business pe termen scurt

Daca pana in urma cu aproximativ o luna managerii companiilor aveau strategii chiar si pentru zece ani si puteau face estimari privind evolutia activitatii pe termen lung, decretarea starii de urgenta a instaurat un sentiment de impredictibilitate care nu a mai fost intalnit in ultimii 30 de ani in Romania. Astfel, un studiu realizat ad-hoc de Institutul National de Statistica (INS) evidentiaza faptul ca nici jumatate dintre manageri (48%) nu pot estima cum va evolua activitatea economica in luna aprilie 2020.
"Din analiza raspunsurilor, unul din cinci manageri a mentionat ca pana la sfarsitul lunii martie activitatea ar putea scadea cu pana la 25%. Trei sferturi din managerii care au mentionat ca activitatea va creste sunt din sectorul comert cu amanuntul. Referitor la evolutia activitatii din cursul lunii aprilie 2020, gradul de incertitudine creste, astfel peste 48% dintre respondenti au mentionat ca nu pot estima cum va evolua activitatea economica. Ponderea managerilor care au estimat ca activitatea nu se va restrange in cursul lunii aprilie s-a redus la jumatate din valoarea lunii martie (n.r. circa 12,5%), se arata in sondajul INS.
In industrie, circa o treime dintre respondentii care au mentionat ca activitatea se va restrange in cursul lunii aprilie au apreciat ca business-ul va acadea cu 25%-40%. Cele mai afectate vor fi intreprinderile mici si mijlocii, ai caror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar inchiderea activitatii. In ceea ce priveste estimarea evolutiei numarului de salariati pana la sfarsitul lunii martie, datele statistice arata ca aproape un sfert dintre manageri au mentionat ca nu pot estima cum va evolua acesta
"Scaderile cele mai mari sunt estimate a se inregistra in sectorul de servicii. Incertitudinea pentru luna aprilie creste, astfel ponderea managerilor care au mentionat ca nu pot estima evolutia numarului de salariati a fost de 43% din total respondenti", se mai arata in comunicatul INS.
Inainte de declansarea starii de urgenta, prognozele INS indicau tendinte de crestere in toate sectoarele economice - industrie prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii -, criza medicala venind pe un fond deosebit de favorabil pentru economia romaneasca.
***
In vederea masurarii impactului SARS-Cov.2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele 17/19 - 31 martie si 1 - 30 aprilie 2020.
Managerii intreprinderilor au fost intrebati asupra perceptiei privind evolutia activitatii economice, respectiv daca vor considera ca activitatea se va restrange cu pana la 25%, intre 25-50%, peste 50% sau se va inchide, dar si daca activitatea nu se va restrange sau chiar ar putea creste. Avand in vedere incertitudinea evolutiei SARS-Cov.2, managerii au avut posibilitatea de a opta pentru versiunea de raspuns „nu pot estima”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter