RO EN
السلة فارغة

INS: Declin economic evaluat la 7,2% in anul 2009

Potrivit informatiilor publicate de expertii Institutului National de Statistica (INS), primele estimari "semnal" (flash) cu privire la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in trimestrul al patrulea din 2009 indica o scadere de 1,5% a PIB (in termeni reali) fata de cele trei luni anterioare, datele fiind ajustate sezonier. "In comparatie cu acelasi trimestru din anul 2008, PIB (evaluat ca serie bruta) s-a diminuat cu 6,6%, astfel incat Romania se afla, inca, in recesiune. Consideram ca la nivelul lui 2009 economia s-a contractat cu 7,2%. Precizam faptul ca varianta provizorie referitoare la involutia PIB va fi disponibila in luna martie, estimarile "semnal" fiind publicate trimestrial, inca din anul 2009, in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene", se precizeaza intr-un comunicat al INS. Astfel, in pofida semnalelor pozitive cu privire la posibila reluare a cresterii economice in intervalul urmator, datele statistice indica faptul ca tara noastra se confrunta, in continuare, cu efectele negative ale crizei financiare. Informatiile furnizate de INS contrazic, inca o data, previziunile majoritatii analistilor economici, care prognozau o majorare usoara cu 0,1%-0,6% a PIB in ultimele 3 luni din 2009 (ceea ce ar fi putut marca un prim semn al iesirii din recesiune), respectiv un declin cuprins intre 6,6% si 7% corespunzator intregului an. Eventuala crestere ar fi fost pusa pe seama sporirii comenzilor din industrie (in timp ce domeniul constructiilor ar fi continuat sa consemneze o scadere), insa estimarile au fost mult prea optimiste.
Previziunile initiale au fost infirmate
In concluzie, daca se compara datele certificate de INS pentru trimestrul al treilea cu informatiile anuntate prin intermediul estimarii "semnal", rezulta faptul ca - in perioada octombrie-decembrie 2009 - scaderea a fost mult mai pronuntata decat declinul din cele trei luni anterioare, cand economia tarii noastre s-a comprimat cu numai 0,6% fata de trimestrul al doilea. Nivelul semnificativ al scaderii din ultimul trimestru al anului trecut infirma inclusiv prognoza sefului misiunii de evaluare a Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks, care a anuntat - dupa analiza principalilor indicatori macroeconomici, din luna ianuarie a.c. - faptul ca "in perioada octombrie-decembrie 2009 s-a inregistrat o usoara scadere (mai moderata fata de trimestrul anterior), astfel incat s-a impus revizuirea estimarilor corespunzatoare diminuarii PIB in 2009, luandu-se in considerare o contractie economica de 7%. De altfel, anumiti indicatori principali sugereaza faptul ca reluarea trendului ascendent in anumite sectoare economice va fi vizibila chiar din intervalul ianuarie-martie a.c., astfel incat, la 31 decembrie 2010 va fi consemnata o crestere anuala de 1,3% a PIB". Si oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sustineau, la inceputul lunii februarie, ca "tara noastra ar putea inregistra prima crestere economica fata de trimestrul anterior chiar din primele trei luni ale anului in curs", dar ramane de vazut daca aceasta proiectie este realista, in conditiile in care mediul de afaceri si contextul general raman marcate de incertitudine si de conditii nefavorabile. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter