RO EN
السلة فارغة

Impactul economic al Neptun Deep este evaluat la circa 42,4 miliarde euro

Impactul economic al Neptun Deep pentru Romania este de 42,4 miliarde de euro, din care 22 de miliarde de euro ar putea fi impactul bugetar, a declarat, vineri, Laurian Lungu, economist si co-fondator Consilium Policy Advisors Group, la un eveniment de specialitate.
"Noi am facut un studiu foarte recent, de o saptamana, in care evaluam impactul acestui Neptun Deep, din punct de vedere economic pentru Romania, ce inseamna el ca impact economic, ca impact in venituri bugetare, ca impact asupra fortei de munca, pentru ca si acolo are un impact si, bineinteles, asupra deficitului de cont curent. Rezultatele sunt intr-adevar foarte bune. Este o investitie de care Romania are nevoie. Impactul economic al Neptun Deep este undeva in jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toata perioada in care are loc aceasta explorare, respectiv 2027 - 2036 - si poate mai adunam un an sau doi pentru tot ceea ce inseamna asa numitul decommissioning (dezafectare, n.r.). Este un impact in economie foarte mare. La nivel de venituri bugetare este undeva aproape de jumatate din impactul economic. Deci vorbim de 22 de miliarde de euro, impact la venitul bugetar. Aici intra si participatia statului. Practic, intra redeventele, intra toate aceste contributii de asigurari sociale care vor veni la buget datorita faptului ca sunt foarte multe job-uri, locuri de munca care sunt mentinute sau care sunt create. Apoi, impozitul pe profit, pe venit", a declarat Laurian Lungu, la dezbaterea profesionala CLCC - Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii, cu tema "Securitatea energetica a Romaniei".
El a subliniat ca statul roman este actionar, avand 70% din Romgaz si 20% din OMV Petrom si, in felul acesta, vorbim de o participatie foarte mare din intregul proiect Neptun Deep, aproape jumatate.
Totodata, economistul a mai spus ca productia va incepe in 2027, iar timp de 10 ani se vor extrage in jur de 8 miliarde de mc pe an. Laurian Lungu a afirmat ca Romania consuma in prezent 8 miliarde de mc pe an.
"Romania isi va dubla efectiv capacitatea de productie. Va deveni probabil, cel putin pana in 2030, primul producator de gaz din Europa, pentru ca la ora actuala era Olanda. Stim cu totii ca acest zacamant, Groningen, se va inchide din 2024. Astfel, atunci cand Romania va incepe sa extraga din Neptun Deep, Groningen se va inchide si evident ca ponderea productiei de gaze a Romaniei in total productie gaze la nivel UE va fi foarte, foarte mare. La ora actuala Uniunea are undeva o rata de dependenta a importurilor de gaze de 97%", a explicat Laurian Lungu.
Pe parte de deficit de cont curent, din calculele efectuate reiese ca vom "salva" circa 0,5% din PIB pe an, a precizat acesta. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter