RO EN
السلة فارغة

GUVERN: Program de 250 milioane de euro pentru constructia de locuinte

In sedinta Guvernului din data de 3 noiembrie a.c., membrii Executivului au aprobat un memorandum ce permite contractarea unui credit destinat exclusiv constructiei de locuinte sociale, destinate inchirierii, acest program urmand sa se deruleze in perioada anilor 2016-2020. „Prin intermediul memorandumului, s-a avizat favorabil acordul-cadru pentru imprumutul in valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Suma este destinata implementarii proiectului privind constructia de locuinte, destinate inchirierii, pentru persoanele/ familiile tinere. Perioada de implementare a proiectului este de cinci ani, respectiv in intervalul 2016-2020. Proiectul privind constructia de locuinte sociale pentru persoanele sau familiile tinere are in vedere construirea a circa 6.990 de locuinte destinate inchirierii de catre persoane/ familii tinere cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achizitionarii/inchirierii unei locuinte de pe piata libera. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie a locuintelor, acestea vor fi transferate in administrarea autoritatilor publice locale, care vor avea obligatia repartizarii unitatilor locative, in vederea inchirierii acestora. Costul total net estimat al proiectului, care se va realiza in perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro si va avea diverse surse de finantare, respectiv imprumutul BDCE, in valoare de 175 de milioane de euro, precum si contributia statului roman in valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro reprezinta sume alocate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si transferate Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) si 37,5 milioane de euro constituie sume alocate in bugetele locale (pentru terenuri si viabilizari). Perioada de acordare a imprumutului este de pana la 20 de ani, din care pana la cinci ani perioada de gratie, iar numarul maxim de transe va creste de la 12 la 15, pentru o distributie mai uniforma a fondurilor, evitarea constrangerilor bugetare si respectarea termenelor BDCE pentru efectuarea tragerilor succesive. Data-limita de tragere a imprumutului este 31 martie 2021, in timp ce plata datoriei publice aferenta creditului se va realiza in conditii de piata avantajoase”, se arata intr-un comunicat al Guvernului. 
***
In aceeasi sedinta s-a avizat favorabil o procedura prin care Executivul va repartiza suma ce revine fiecarui judet, din cele 500 de milioane de lei destinate finantarii lucrarilor la drumurile judetene si comunale, potrivit unei hotarari elaborate la propunerea MDRAP . „Reamintim ca prin OUG nr. 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetare, sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru bugetele locale s-au majorat cu 500 de milioane de lei pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale. Alocarea pe judete a fondurilor a avut la baza doua criterii: repartizarea direct proportionala a banilor, in functie de lungimea drumurilor din judetul respectiv si capacitatea financiara, mai exact, s-au alocat fonduri mai mari pentru judetele cu o capacitate financiara redusa. Cele doua principii asigura repartizarea echilibrata a banilor pe judete, ceea ce va contribui la reducerea discrepantelor dintre acestea. Cele 41 de judete vor primi sume cuprinse intre 9 si 14 milioane de lei. In plan local, repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale se va face in functie de lungimea si starea tehnica a drumurilor, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor”, concluzioneaza oficialitatile centrale. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter