RO EN
السلة فارغة

GUVERN: Peste 2,7 miliarde lei pentru investitii, dupa rectificarea bugetara

Dupa cea de-a doua rectificare bugetara realizata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in acest an, sumele pentru investitii s-au suplimentat, in total, cu 2,75 miliarde lei. Astfel, pentru proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare (din perioada 2014-2020) bugetul se majoreaza cu 1,02 miliarde lei. Pentru finantarea Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), aflat in gestiunea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), se asigura 1,255 miliarde lei, suma ce va acoperi platile necesare pana la finalul acestui an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri. Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finantarea acordului de imprumut "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori". Fondurile vor fi folosite pentru inchiderea proiectului finantat din credite externe rambursabile.
Potrivit datelor Guvernului, rectificarea a avut in vedere pastrarea echilibrului macroeconomic si a tintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB in termeni de lichiditate, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA. Rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 4,8% fata de 4,1% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat si un produs intern brut in valoare nominala de 758,5 miliarde lei, fata de 746,6 miliarde lei cat s-a estimat initial. De asemenea, se estimeaza reducerea numarului de someri de la 450.000 cat s-a preconizat la elaborarea proiectului de buget, la 429.000 la sfarsitul anului. Castigul salarial mediu brut este in crestere, de la 2.681 lei, la elaborarea bugetului de stat, la 2.815 lei, cat se estimeaza la sfarsitul anului.
Rectificarea bugetara a avut in vedere redistribuirea unor fonduri care nu mai pot fi cheltuite pana la sfarsitul anului 2016, in scopul asigurarii finantarii unor programe si politici publice aflate in derulare.
"In primul semestru al anului 2016 PIB s-a majorat cu 5,2% ca urmare a contributiei pozitive a cererii interne. Cresterea investitiilor a fost mai evidenta in trimestrul al doilea, cand a inregistrat o crestere de 10,7%, fiind cu peste 1% superioara consumului final din al doilea trimestru, de 9,6%. Practic, vedem in al doilea si al treilea trimestru o inversare intre trendurile consumului si investitiilor. In prima parte a anului, in trimestrul intai, a fost o crestere deosebita a consumului, fenomen normal in conditiile relaxarii fiscale si cresterilor salariale. (...) In ceea ce priveste oferta este de evidentiat cresterea valorii adaugate brute in toate sectoarele economice: agricultura (+10%), servicii (+7%), constructii (+4,9%), industrie (+1,8%), iar impozitele nete pe produs s-au majorat cu 2,9%. In primele opt luni ale anului 2016, volumul lucrarilor de constructii a fost mai mare decat cel inregistrat in perioada corespunzatoare din 2015 (+2%), dar din cifra globala sunt de mentionat rezultate favorabile in sectorul lucrarilor ingineresti realizate in principal din fonduri bugetare (+3,5% fata de perioada similara a anului precedent)", a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter