RO EN
السلة فارغة

GUVERN: Nou program de constructii de locuinte

In cadrul sedintei de Guvern ce a avut loc la data de 28 septembrie 2016, Executivul a adoptat doua hotarari care vor avea un aport important in dezvoltarea sectorului de locuinte din Romania. Astfel, a fost adoptat programul multianual "Constructia de locuinte de serviciu", initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Beneficiarii acestuia sunt functionarii publici, precum si angajatii din institutii publice centrale si locale, care nu detin sau nu au detinut, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor, in proprietate o locuinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuinte dobandite prin mostenire. Locuintele de serviciu construite prin program vor fi repartizate personalului propriu al institutiilor care solicita realizarea acestora. Inchirierea locuintelor de serviciu construite prin program se face in conditiile prevazute de legislatia specifica din fiecare domeniu sau, in situatia in care nu exista legislatie specifica, se face in conditiile OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte. Locuintele de serviciu construite prin program nu pot fi vandute. De asemenea, institutiile publice locale sau centrale pot incheia protocoale de colaborare, prin care stabilesc ca locuintele de serviciu sa fie repartizate personalului din mai multe institutii. Pentru solutionarea cererilor pentru repartizarea locuintelor de serviciu, autoritatile publice locale sau centrale vor constitui comisii de examinare a solicitarilor de locuinte de serviciu si vor stabili ordinea de repartizare si modalitatile de diferentiere.
Programul se dezvolta pe terenuri proprietate publica a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, puse la dispozitia ANL, care le preia in folosinta gratuita, in conditiile legii. In cadrul programului pot fi incluse si constructii aflate in diverse stadii de executie ori finalizate si neexploatate. De asemenea, lucrarile de utilitati (apa, canalizare, energie termica si electrica, gaze naturale) se realizeaza de catre autoritatile locale cu minimum 90 de zile inainte de termenul de punere in functiune a locuintelor. Sumele necesare finantarii programului se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, din bugetele locale, precum si din alte surse legal constituite.
 
Executivul a aprobat a doua suplimentare din acest an a programului Prima Casa
In cadrul aceleiasi sedinte de Guvern a fost adoptata si hotararea ce prevede suplimentarea plafonului garantiilor care pot fi emise in acest an in cadrul programului Prima Casa, cu suma de 500 milioane de lei. Propunerea a fost inaintata la jumatatea lunii septembrie a.c. de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Plafonul de garantii pentru 2016 a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, in luna mai a acestui an. Astfel, dupa cele doua suplimentari, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, in acest an, de 2,69 miliarde lei.
Actul normativ, care modifica si completeaza normele de implementare a programului Prima Casa, mai prevede ca plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetatenie romana stabilite in strainatate, se transforma in plafon general de garantare a creditelor in cadrul acestuia. Astfel, in limita plafonului, vor putea fi acordate garantii pentru achizitia/ construirea tuturor categoriilor de locuinte eligibile in Prima Casa.
De asemenea, se stabileste ca plafoanele anuale ale garantiilor care pot fi emise in cadrul programului se aloca la solicitarea finantatorilor participanti de catre Fondul National de Garantare si Creditare a IMM-urilor (FNGCIMM), cu acordul MFP, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate.
O alta modificare reglementeaza posibilitatea de a se acorda promisiuni de garantare si pentru achizitia unei noi locuinte in cadrul programului Prima Casa, tinand cont de faptul ca beneficiarii care au achizitionat/ construit o locuinta in cadrul acestuia pot cumpara sau construi o noua casa, sub conditia ca aceasta sa aiba o suprafata utila sau valoare mai mare in raport cu prima si sa instraineze prima locuinta prin vanzare-cumparare cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter