RO EN
السلة فارغة

GUVERN: Investitiile din 2015 vor reprezenta 6,3% din PIB

Guvernul Romaniei a finalizat proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2015, cu actele normative subsecvente, fundamentand intregul plan de venituri si cheltuieli specific anului curent pe o crestere economica de +2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) si pe un deficit de 1,8% din PIB. Astfel, veniturile sunt estimate la 226,3 miliarde lei, respectiv 31,9% din PIB, iar cheltuielile la 239,3 miliarde lei (sau 33,7% din PIB), „principalul motor al cresterii economice fiind reprezentat de cererea interna”, dupa cum se precizeaza in raportul ce insoteste proiectul legislativ. In anul 2015, cheltuielile destinate investitiilor se vor plasa la 44,8 miliarde lei (circa 10,06 miliarde euro), fiind mai mari cu 8,7 miliarde euro fata de actualul exercitiu financiar, constituind circa 6,3% din PIB si avand o pondere de 18,7% din totalul cheltuielilor bugetare, mai mult cu 3,2% ca in 2014. Pentru cei mai importanti ordonatori de credite, proiectul de buget indica majorari in cazul ministerelor Muncii si Protectiei Sociale, Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor si Economiei. In consecinta, bugetul Ministerului Muncii pentru 2015 este de 36,71 miliarde lei (fata de 29,69 miliarde lei alocate initial in 2014 si 28,89 miliarde lei dupa cele trei rectificari din acest an). Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (care coordoneaza o serie de proiecte importante pentru sectorul de constructii) va avea la dispozitie 5 miliarde lei (comparativ cu o cota de 4,8 miliarde lei alocata in prealabil in 2014, care a ajuns la 4,55 miliarde lei dupa rectificari). Ministerul Finantelor va dispune de un buget de 3,46 miliarde lei (in raport cu 2,92 miliarde de lei dupa rectificarile din acest an). In vederea sustinerii platilor si investitiilor in agricultura, ministerul de resort ar trebui sa primeasca suma de 23,59 miliarde lei (comparativ cu un cuantum actualizat de 18,57 miliarde lei din 2014), iar Ministerul Mediului are un plafon de cheltuieli pentru 2015 de 2,82 miliarde lei (fata de 2,54 miliarde lei dupa rectificari). Ministerul Fondurilor Europene va avea un buget de 1,76 miliarde lei, mult peste nivelul de 166,37 milioane de lei alocat pentru 2014, intrucat se estimeaza ca expertii guvernamentali trebuie sa contribuie intr-o masura mai mare la atragerea fondurilor structurale, mai ales in contextul initierii sustinute a actualei perioade de programare, ce se va derula pana in anul 2020. Potrivit proiectului de buget pentru 2015, Ministerul Transporturilor va avea la dispozitie 8,66 miliarde lei (comparativ cu 6,82 miliarde lei in 2014), iar Ministerul Economiei dispune de 1,53 miliarde lei (fata de 1,32 miliarde lei in urma rectificarilor din 2014).
 
Lista prioritara cu investitii publice va fi in prim-plan
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, bugetul pentru 2015, care dupa dezbaterea publica va fi transmis Parlamentului pentru ratificare, „cuprinde cresteri pentru domenii prioritare, cum ar fi educatie, sanatate, aparare si infrastructura, iar stabilirea unei liste prioritare a investitiilor publice va fi in prim-plan. “Bugetul pe 2015 cuprinde cresteri pentru Educatie, Sanatate, Aparare, Infrastructura, iar derularea investitiilor publice prioritare va fi consolidata pentru fructificarea potentialului de crestere economica. Astfel, cheltuielile destinate investitiilor, in 2015, insumeaza 44,76 miliarde lei, cu 8,7 miliarde lei mai mult decat in anul 2014, adica o crestere de 23,8%”, a explicat Darius Valcov, ministru delegat pentru Buget. In opinia oficialului guvernamental, principalele obiective ale politicii bugetare in 2015 vizeaza continuarea consolidarii fiscale, stimularea cresterii economice, reforma investitiilor publice (prin cresterea substantiala a fondurilor alocate cofinantarii proiectelor europene si stabilirea prioritatii investitiilor publice semnificative). In plus, vor exista diverse masuri adoptate de Guvern privind stimularea consumului, concomitent cu asigurarea protectiei sociale pentru categoriile de populatie cu venituri reduse, proceduri ce se regasesc deja in proiectul de buget pe anul 2015. Intrucat in planul intocmit de autoritatile centrale s-a observat ca alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici in 2015, Darius Valcov a precizat ca bugetul Ministerului Sanatatii nu se va reduce. „In consecinta, ca valoare absoluta, cheltuielile aferente domeniului sanatatii cresc cu 3,2%, in special pentru investitii si dotari in spitalele din administratia centrala si locala, cat si pentru investitii din fonduri europene nerambursabile. In schimb, ca urmare a cresterii veniturilor din contributiile de asigurari sociale, determinata in principal de evolutia indicatorilor macroeconomici si de plata sumelor prevazute in hotararile judecatoresti avand ca obiect anumite drepturi salariale, a avut loc o diminuare a transferurilor de echilibrare catre bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Asadar, sumele alocate pentru sanatate in 2015 sunt mai mari fata de 2014”, a subliniat ministrul delegat pentru Buget. Pentru a descarca proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015, click aici, iar pentru anexa principala click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter