RO EN
السلة فارغة

FMI: Achitarea unor datorii de doua miliarde lei - conditie obligatorie

Aflata la finalul vizitei de evaluare a conditionalitatilor impuse prin acordul stand-by, misiunea de experti a Fondului Monetar International a dat publicitatii noile estimari cu privire la scaderea economica a Romaniei din acest an. Astfel, guvernantii si partenerii internationali ai tarii noastre (FMI si Comisia Europeana) iau in considerare o contractie de 1,9% a Produsului Intern Brut (PIB). In cadrul unei conferinte comune a oficialilor FMI si Bancii Mondiale, reprezentantul Comisiei Europene, Laurent Moulin, a subliniat ca "din punctul de vedere al CE, au fost indeplinite conditiile de eliberare a celei de treia transe care-i revine Comisiei in cadrul acordului, intrucat tintele de deficit convenite vor fi atinse". La randul sau, Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, a adaugat: "Slabiciunile cererii interne, incertitudinile regionale, precum si inundatiile din ultima perioada vor avea efecte negative asupra economiei romanesti. Astfel, am revizuit estimarea initiala privind contractia economiei in 2010, nivelul actual fiind de -1,9%. In schimb, spre deosebire de alti experti economici, consideram ca PIB al Romaniei va spori in 2011 cu o cota cuprinsa intre 1,5% si 2%, ritmul de crestere urmand a fi mai mare in 2012". 
Programe guvernamentale adecvate acordului stand-by
In linii mari, cerintele FMI de pana in prezent se considera a fi indeplinite de executivul de la Bucuresti, dar autoritatile trebuie sa tina cont, in perioada urmatoare, de anumite exigente stabilite cu ocazia vizitei de evaluare. Astfel, comitetul director al institutiei de la Washington va aproba in luna septembrie a.c. eliberarea urmatoarei transe din imprumut (in valoare de 914 milioane de euro) numai daca autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite. Dintre acestea, se remarca plata sumei de doua miliarde lei in contul arieratelor statului. "La nivel de experti, am constatat ca performantele la finele lunii iunie sunt bune, programele guvernamentale fiind adecvate atingerii tintelor majore din acordul stand-by. Odata ce autoritatile romane vor indeplini toate preconditiile, boardul FMI se va reuni si se va aproba eliberarea transei de 914 milioane de euro. Evaluarea noastra arata ca numeroase criterii au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana in prezent. Din nefericire, soldul arieratelor nu s-a micsorat si, cu toate ca exista o tendinta de crestere a datoriilor statului catre firme, o noua derogare nu mai este posibila in acest moment. Principala masura ce trebuie implementata inainte ca revizuirea acordului sa fie aprobata de board este aceea ca Guvernul sa achite doua miliarde de lei din arierate", a mentionat Jeffrey Franks. Cu toate acestea, oficialul FMI a aratat ca membrii executivului vor putea solicita, in perioada urmatoare, o noua amanare a platii arieratelor "doar daca se vor observa eforturi serioase in vederea rezolvarii acestei probleme". "Elementul-cheie pentru o viitoare crestere economica sustenabila in Romania consta in implementarea reformelor structurale, pentru a se asigura un sistem public mai eficient si pentru majorarea investitiilor si productivitatii. Astfel, reforma din sectorul de pensii si implementarea legislatiei cu privire la salarizarea unica in sistemul bugetar - acte normative care trebuie sa fie adoptate de Parlament in sesiunea din toamna - reprezinta situatii critice. Reformele pietei muncii, prevazute pana la finele anului 2010, precum si angajamentul politic pentru furnizarea unui mediu de afaceri stabil si lupta contra coruptiei vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa-si atinga potentialul", a concluzionat Jeffrey Franks. Informatii suplimentare, la www.imf.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter