RO EN
السلة فارغة

FINANTARE: Bugete reduse pentru investitii noi

Pentru anul in curs, bugetul national este unul de criza, in conditiile in care au fost amanate foarte multe investitii incepute in anii anteriori si care erau sistate din cauza lipsei de finantare. Mai mult, bugetul din acest an are un deficit de circa 35 miliarde lei, in conditiile in care veniturile sunt de 66,6 miliarde lei, iar cheltuielile de 101,6 miliarde lei. In aceste conditii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va avea un buget de 2,1 miliarde lei, cu 31,8% mai redus fata de anul trecut (in conditiile in care in 2009 acest minister nu includea activitatea de turism). Sursele de finantare sunt asigurate in proportie de 76,8% de la bugetul de stat, 14,4% - din fonduri externe nerambursabile si circa 7% venituri proprii. “Din declaratiile date de ministru in fata Comisiilor parlamentare din administratie, a reiesit faptul ca ministerul spera, totusi, intr-un program de investitii superior bugetului alocat, plecand de la vanzarea a 9.000 unitati locative construite in sistem ANL”, sustin reprezentantii Federatiei Generale a Sindicatelor (FGS). Acest fapt ar putea fi benefic la prima vedere, tinand cont ca din banii proveniti din actele de vanzare-cumparare s-ar putea constitui resurse (aproximativ 360 milioane de euro) pentru inceperea unor constructii noi sau pentru lucrarile inscrise in programul de reabilitare termica a cladirilor. Alte activitati propuse a fi desfasurate de minister in 2010 vizeaza: reabilitarea termica a cladirilor de locuit, pentru care au fost alocate 150 milioane de lei (-6,2% comparativ cu 2009); pietruirea, reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes local – 321 milioane de lei (-10,9%); constructii de locuinte si sali de sport - 78 milioane de lei (-58,9%); alimentarea cu apa a satelor, pentru care au fost alocate 100 milioane de lei (-61,2% comparativ cu 2009). Pentru finantarea actiunilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente cu destinatie de locuinta au fost alocate 8,1 milioane de lei (-2% fata de 2009).
MTI- buget redus cu 7,39%
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va avea un buget pe anul 2010 de 10,8 miliarde lei, cu 7,39 % mai redus decat in anul 2009. Din aceasta suma, 8,6 miliarde lei vor fi destinate investitiilor in sistemul national de transport (rutier, feroviar, naval, aerian). Ponderea surselor de finantare din total este: buget de stat 92,19%, credite externe 1,58%, fonduri externe nerambursabile 6,23%. Pentru anul 2010, in procesul de implementare a Programului Operational Sectorial de Transport (POS-T), pentru care MTI indeplineste calitatea de Autoritate de Management, se prevede continuarea implementarii cererilor de finantare aprobate (autostrada Constanta-Cernavoda si varianta de ocolire a municipiului Constanta), precum si aprobarea proiectelor majore, respectiv autostrazile Nadlac - Arad, Orastie - Sibiu, Lugoj - Deva si Timisoara – Lugoj. Totodata, se are in vedere si reabilitarea caii ferate Curtici-Radna si a DN 6 Alexandria - Craiova. Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T) este finantat in 2010 cu 729,6 milioane de euro din Fondul de Coeziune (515,5 milioane de euro) si din Fondul European de Dezvoltare Regionala (214 milioane de euro).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter