RO EN
السلة فارغة

FIC: Investitiile au nevoie de stabilitatea si predictibilitatea cadrului fiscal

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustine nevoia de reforma a sistemului fiscal, insa aceasta trebuie analizata din punct de vedere al sustenabilitatii pe termen mediu si lung si prin consultarea prealabila cu mediul de afaceri.
Europa se afla intr-un context macroeconomic dificil care a dus la incetinirea economiilor mai multor tari, iar altele au inregistrat chiar contractii in prima jumatate a anului, asa cum este cazul Germaniei sau Olandei, parteneri comerciali importanti ai Romaniei, dar si a altor state din SEE precum Polonia, Ungaria si Cehia.
Incetinirea economiei la nivel european se reflecta si in cele mai recente date transmise de BNR referitoare la ISD, ce releva ca investitiile straine directe in Romania au scazut cu 13% in prima jumatate a anului 2023 comparativ cu 2022. Stabilitatea si predictibilitatea cadrului fiscal sunt criterii vitale pentru investitiile private, asa cum reiese din analizele periodice ale FIC in ceea ce priveste perceptia marilor investitori asupra economiei din Romania.
In acest context macroeconomic este necesar ca Guvernul sa implementeze masuri durabile pentru buget si economie, ce vizeaza asigurarea echitatii fiscale, imbunatatirea colectarii, ajustarea dezechlibrelor si reducerea zonelor gri si stimularea investitiilor private ce reprezinta o solutie pentru a stabiliza si a creste constant economia. Totodata, trebuie evitate acele masuri care pot duce la blocarea economiei prin descurajarea investitiilor sau prin impovararea cetatenilor prin suprainflatie. FIC reitereaza ca este necesar ca Romania sa aiba o abordare holistica a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrarii fiscale si a politicilor de salarizare.
Mediul de afaceri este motorul economiei si principalul contribuitor la bugetul de stat, astfel consideram ca toate deciziile cu impact economic si fiscal ar trebui luate prin consultarea mediului privat si fundamentate prin studii si analize care pot estima impactul pe termen scurt, dar si lung. Recent vehiculata varianta de impozitare a cifrei de afaceri poate genera din punct de vedere economic probleme de transparenta, firmele fiind tratate diferit in functie de structura lor. Un astfel de impozit creeaza conditii de concurenta inegale in randul producatorilor competitivi de bunuri similare. Si de asemenea, un astfel de impozit minim stabilit prin raportare la cifra de afaceri ar incalca si principiul capacitatii contributive si nu poate fi considerat, sub nici un aspect, ca asigurand proportionalitatea si caracterul rezonabil al sarcinii fiscale. Marii investitori atrag atentia ca introducerea impozitarii unui procent din cifra de afaceri poate duce la incetinirea sau chiar contractarea economiei Romaniei prin descurajarea principalilor contribuabili la bugetul de stat si in acelasi timp, la periclitarea competitivitatii tarii de a atrage investitii noi in raport cu alte state din zona.
Membrii FIC raman in continuare la dispozitia Guvernului pentru consultari asupra directiilor strategice, pentru consolidarea sistemului fiscal si pentru asigurarea predictibilitatii ca element central pentru stimularea investitiilor in Romania. Consultarea cu mediul privat poate conduce la identificarea celor mai optime solutii pentru bugetul de stat si economia reala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter