RO EN
السلة فارغة

EUROSTAT: Fluctuatii ale pietei constructiilor din Romania

In Romania s-a inregistrat, in luna august 2013, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, o crestere semnificativa a lucrarilor de constructii (plasand tara noastra pe locul secund in Uniunea Europeana). Astfel, sporirea a fost de +8,9%, insa pe baze de calcul secventiale a fost consemnat un regres (-1,1%), in conditiile in care la nivelul UE-28 s-a inregistrat o majorare de +0,4% a acestui indicator, iar in zona euro volumul lucrarilor de constructii a avut o ascensiune de +0,5%, dupa cum arata datele prezentate in cel mai recent comunicat al biroului european de statistica (Eurostat). Totusi, performanta din punct de vedere al datelor anuale este considerabila, deoarece in UE-28 s-a raportat o scadere de -2,5%, iar in UE-17 diminuarea a fost si mai pronuntata (-4,7%). In consecinta, in randul statelor membre, volumul secvential al lucrarilor de constructii a crescut in sapte state si s-a prabusit in alte opt tari. „Romania a reusit sa se situeze pentru a doua oara consecutiv pe unul dintre primele trei locuri ale topului referitor la crestere doar din punct de vedere al dinamicii lucrarilor de constructii in ritm anual, spre deosebire de iulie 2013, cand s-a remarcat si o majorare secventiala substantiala. Trebuie insa precizat ca in august 2013 (fata de cele 31 de zile similare din 2012) doar sase state membre, printre care se afla si Romania, au inregistrat o crestere a volumului lucrarilor de constructii. Daca se ia in considerare noua baza de calcul, aferenta anului 2010 si corespunzatoare unui nivel de 100%, poate fi constatat faptul ca, spre deosebire de alti membri ai UE, Romania se afla pe o pozitie privilegiata (cu 120,2% in august 2013 fata de august 2010 si cu 96,9% in perioada aprilie-iunie a.c. comparativ cu trimestrul al doilea din 2010 – serii ajustate in functie de numarul de zile lucratoare)”, se precizeaza in comunicatul Eurostat.
Piata nationala, comparabila celei portugheze
Din punct de vedere al recesiunii (statistice) specifice sectorului de constructii din tara noastra, ramane valabil faptul ca, in trimestrul al doilea a.c., rezultatele au fost pozitive (+0,2%) si, daca intervalul iulie-septembrie s-a incheiat tot cu o majorare secventiala (relativ probabila, din cauza sporirii remarcate in iulie), se poate lua in calcul o finalizare a actualei perioade marcate de grave disfunctionalitati economico-financiare. Totusi, conform Eurostat, pentru Romania datele au fost rectificate, astfel incat, dupa regresul de -4,9% din trimestrul al treilea din 2012, urmatoarele trei luni au adus o diminuare de -1,6%, pentru ca in ianuarie-martie trendul descendent sa se pondereze (-0,9%), dupa care a avut loc o sporire modesta (+0,2%). Ca serie secventiala lunara, indicele de volum al lucrarilor de constructii arata astfel: -4,6% in luna martie a.c., -5,9% in aprilie, -1,2% in mai, +6,6% in urmatoarele 30 de zile, +4,5% in iulie si -1,6% in august. Analistii Eurostat au finalizat si o serie de date suplimentare cu privire la ponderile fiecarei tari in UE-28, specificand inca o data ca Romania detine circa 0,9% din total (ca productie in constructii), din care lucrarile imobiliare conteaza in proportie de 0,7%, iar cele de inginerie civila au o cota de 1,8%. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, firmele active pe piata autohtona atrag 1,1% din totalul UE (0,9% pentru proiectele de cladiri si 1,9% la cele de infrastructura), in timp ce, ca numar de angajati, cota este de 3%, ca numar de ore lucrate efectiv nivelul se situeaza la 3,9%, iar ca salarizare la 0,6%. Dupa cum era de asteptat, Franta ocupa prima pozitie la toate aceste capitole, fiind urmata indeaproape de Germania, iar sectorul autohton de profil se poate compara, la anumiti indicatori, cu piete de dimensiuni teritoriale mult mai reduse si/sau grav afectate de recesiune, cum ar fi cea portugheza, care totusi o depaseste ca productie si valoare a cifrei de afaceri (1,7%, respectiv 2,3%). Pentru mai multe informatii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter