RO EN
السلة فارغة

EUROFER: Investitiile in cercetare din industria otelului depasesc 10 miliarde euro

Conducerea Asociatiei Europene din Industria Otelului (European Steel Association - EUROFER) arata ca, in iunie a.c., cu prilejul Zilei Europene a Otelului, mai multi operatori importanti din industrie au anuntat ca deruleaza proiecte de cercetare-dezvoltare si inovare, in vederea diminuarii amprentei de carbon, cu o valoare ce depaseste, in total, 10 miliarde euro, informeaza oficialii organizatiei. Aceste investitii se vor derula in urmatorii 10-15 ani si este nevoie de un efort sustinut, multilateral, pentru a le implementa.
„In acest sens, salutam initiativa Horizon Europe 2021-2027, un program ambitios, cu o finantare de 100 miliarde euro, destinat incurajarii procesului de cercetare si inovare, ca succesor al Horizon 2020. Inovarea la scara industriala este o mare consumatoare de capital si Horizon Europe se dovedeste a fi cel mai potrivit cadru de lucru si de finantare pentru a face din proiectele industriale cu impact la nivel demonstrativ o realitate”, a declarat Axel Eggert, director general al EUROFER.
Oficialul organizatiei a mai explicat ca obtinerea unei amprente reduse de carbon in industria europeana a otelului este un demers greu de realizat. „Astazi, procesul de productie a otelului si-a atins limitele tehnice si termodinamice; de aceea, trebuie sa identificam si sa implementam tehnologii cu adevarat revolutionare pentru a reduce si mai mult emisia de gaz cu efect de sera si sa ne respectam angajamentele asumate in vederea indeplinirii obiectivelor climatice ambitioase ale UE”, a adaugat Axel Eggert.
De altfel, EUROFER a identificat cateva cai tehnologice demne de urmat, prezentate in documentul inaintat spre dezbatere membrilor asociatiei si intitulat Towards an EU Masterplan for a Low-Carbon, Competitive European Steel Value Chain. Acest document arata ca folosirea inteligenta a carbonului (Smart Carbon Usage - SCU) si evitarea directa a carbonului (Carbon Direct Avoidance - CDA) au potentialul de a reduce emisiile de CO2 din industria otelului cu pana la 80% fata de nivelul actual. Totusi, tehnologiile implica riscuri, iar asemenea proiecte sunt, in general, sortite esecului.
„Nu se poate inova fara risc si, atunci cand o intreaga industrie se angajeaza in proiecte de cercetare dificile si extrem de scumpe, timp in care activeaza pe o piata foarte competitiva, un efort comun este necesar pentru a reusi. Fara sprijin din exterior, doar pe baza scenariului «business-as-usual», vor exista numai proiecte de cercetare de amploare redusa, putin cunoscute, condamnate sa ramana in sfera unor niveluri joase de perceptie tehnica. De aceea, le solicitam institutiilor UE sa aprobe o initiativa la scara larga - asa-numita Joint Technology Initiative - care sa solutioneze definitiv problema fabricarii de otel cu emisii reduse de bioxid de carbon. Cea mai buna cale de a ne atinge obiectivul comun este aceea de a crea si accesa un parteneriat institutionalizat european, care sa reflecte efortul comun al operatorilor din industrie si factorului politico-legislativ”, a concluzionat directorul general al EUROFER. Informatii suplimentare, la www.eurofer.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter