RO EN
السلة فارغة

Daniel Daianu estimeaza scadere economica de 4-6% si un deficit bugetar de 8-9%

Consiliul Fiscal estimeaza, intr-un scenariu mijlociu, o cadere economica de 4%-6% in acest an si un deficit bugetar de 8%-9%, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, intr-o dezbatere de profil, citat de Agerpres.
"La Consiliul Fiscal am avut rezerve fata de 1,9% (estimarea oficiala de cadere economica - n. r.). Preferam un scenariu mijlociu, cu o cadere intre 4% si 6%; exista si unul mai sever. De ce 1,9% declin nu este plauzibil? Fiindca avem o cadere mare a productiei. Avem si o cadere mare a exporturilor. Depindem mult de lanturile de productie europene. Am pornit si cu un handicap mare... Deficit structural al bugetului public foarte mare. Deci, inainte de pandemie. Deficit primar (inainte de serviciul datoriei - n. r.) care este cel mai mare in Uniunea Europeana. Si de aici mari dificultati in a finanta economia... Necesarul de finantare este foarte mare. Avem un spatiu de manevra foarte limitat pentru a atenua efectele crizei. Si de aici intrebari legate de care vor fi deficitele in acest an si respectiv in 2021. La Consiliul Fiscal lucram cu o plaja de 8-9% deficit bugetar pentru plaja de cadere economica intre 4 si 6% si respectiv deficit 9-10,4% pentru o cadere economica de 8 si 9%, unde este inclusa cresterea punctului de pensie cu 40%", a spus Daniel Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal a afirmat ca, in cazul in care cresterea punctului de pensie va fi mai mica, de 10% de exemplu, ar avea loc o reducere nu "nesemnificativa" a deficitului bugetar in acest an, la 7,3% - 8,2%.
In opinia lui Daniel Daianu, finantarea este o problema subestimata de multi in dezbaterea publica din Romania, inclusiv de unii economisti.
Consiliul Fiscal, Societatea Romana de Economie (SOREC) si Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme (ISEE/SNSPA) au organizat joi dezbaterea online cu tema impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei romanesti. Doua aspecte au fost in atentia participantilor: evolutia economiei in acest an si mijloace de a atenua criza; perspective pentru anul ce vine.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter