RO EN
السلة فارغة

Crosspoint: 44% dintre respondenti mai cred ca preturile in imobiliare vor creste

Flexibilitatea lucrului de acasa a devenit o normalitate, oamenii pun mai mult pret pe spatiul de acasa, conduc masina proprie mai mult decat foloseau in trecut mijloacele de transport, ar plati o achizitie rezidentiala cu credit si asteapta cu nerabdare revenirea in birouri pentru intalniri, arata sondajul realizat de Crosspoint Real Estate.
Traversam circumstante fara precedent, pandemia COVID-19 afectand economiile globale si locale, precum si fiecare aspect al vietii noastre. Avand in vedere ingrijorarea continua cu privire la efectul sau asupra pietei imobiliare, am intrebat romanii despre perceptia lor cu privire la modul in care situatia actuala ar putea schimba modul lor de viata si de munca. “Daca anul trecut ideea flexibilizarii sau imbinarii lucrului de acasa era doar un trend, acest lucru a devenit, astazi, o stare de fapt, ca urmare a pandemiei. Un alt lucru interesant este legat de viziunea oamenilor asupra preturilor locuintelor. Anul trecut, acestia credeau in proportie de peste 63% ca preturile vor creste, pe cand, anul acesta, doar 44% dintre ei mai cred ca preturile vor inregistra majorari.”, explica Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.
Unul dintre efectele crizei sanitare arata ca peste 62% dintre romanii chestionati nu si-ar achizitiona o locuinta in urmatoarele 6 luni, in timp ce aproape 10% dintre acestia isi cauta o a doua locuinta in afara orasului in care traiesc in prezent, iar peste 46% cauta o zona linistita, indiferent de oras. In acelasi registru, 44% dintre respodendenti considera ca preturile locuintelor vor creste in urmatoarea perioada, iar peste 55% si-ar dori o curte si peste 25% vor un spatiu mai mare in locuintele lor.
“Cred ca, in sfarsit, vom cunoaste o crestere de suprafata a locuintelor, un lucru dorit de mult timp, dar care acum a devenit prioritara cu adevarat. Daca inainte, oamenii nu faceau compromisul zonei, preferand o zona buna si o suprafata mai mica, acum sunt tot mai disponibili sa o faca pentru a avea o suprafata mai mare a locuintei. De asemenea, s-a observat si o crestere a cererilor de case, oamenii preferand sa locuiasca acum in ansambluri rezidentiale mai departe de oras, dar care sa dispuna, totusi, de toate facilitatile urbane. Asadar, orice ar alege oamenii, cert este ca pandemia a facut ca locuinta sa redevina unul dintre cele mai importante aspecte din viata noastra.”, spune Oana Popescu, Associate Director, Residential Capital Markets.
In ceea ce priveste viata de lucru, mediul sigur, cu spatii mai mari, poate chiar birouri individuale, intalnirile de la birou, dar si mixul de lucru birou si acasa, sunt cele mai importante lucruri pentru romani, ulterior crizei sanitare. Sondajul Crosspoint Real Estate arata ca nivelul de flexibilitate la locul de munca a crescut, 46% dintre angajati lucrand flexibil, fie de acasa, fie combinand munca de acasa cu munca de la birou. In continuare, 54% dintre cei care au participat la studiu lucreaza de la locul de munca obisnuit.
“Observam din acest sondaj ca o mare parte din angajati au abordat, in acest an, un nou mod de lucru, caracterizat prin flexibilitate - munca de acasa combinata cu cea de la birou. Indiferent de unde se lucreaza, majoritatea angajatilor sunt, mai degraba, multumiti de noua realitate si considera ca cel mai important aspect in ceea ce priveste biroul este asigurarea masurilor de prevenire sanitara. Acest factor se observa si pe componenta de transport, deoarece peste 50% dintre angajati merg la birou cu masina.
Totusi, atunci cand discutam despre elementele de productivitate a muncii, respondentii considera, in continuare, ca biroul este un loc mai eficient pentru a rezolva aspectele ce tin de serviciu, iar acest lucru nu se va schimba.”, completeaza Cosmin Smighelschi, Associate, Office Agency, Crosspoint Real Estate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter