RO EN
السلة فارغة

CREDERE: Bancile pentru locuinte ar putea fi scutite de la plata unor datorii la buget

Parlamentul intentioneaza sa exonereze bancile de locuinte de la plata a peste 100 milioane de euro catre bugetul de stat, arata Asociatia Credere, intr-o comunicare oficiala.
"Prin decizia definitiva nr. 3541 din 21 iunie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat un raport al Curtii de Conturi din decembrie 2015, prin care BCR Banca pentru Locuinte este obligata sa restituie Ministerului Dezvoltarii 300 milioane de lei plus penalitati, ca urmare a incalcarii dispozitiilor legale care vizeaza sistemul de economisire-creditare din Romania. Potrivit Inaltei Curti de Casatie si Justitie, BCR Banca pentru Locuinte, actionand ca intermediar intre stat si client, a virat prime anuale de 250 de euro catre clienti, chiar daca in urma analizei bancii acestia nu indeplineau cerintele prevazute de lege. Cealalta banca pentru locuinte, Aedificium (fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte), inca se judeca cu Curtea de Conturi, intr-un dosar aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit propriei evaluari, cele doua banci ar trebui sa restituie catre bugetul de stat peste 170 milioane de euro", se precizeaza in document.
In acest context, in care clientii bancilor pentru locuinte sunt prinsi, fara voia lor, in disputa dintre stat si creditori, Parlamentul a initiat un proiect de lege (PL-x 292/2020) care, in mod corect, exonereaza clientii bancilor de plata unor sume de bani catre bugetul de stat, insa, in acelasi timp, reprezinta o amnistie pentru bancile de locuinte. Pe cale de consecinta, prin art. 2 din proiectul de lege, in opinia noastra neconstitutional, Parlamentul asigura inlaturarea raspunderii pentru bancile de locuinte, cu incalcarea flagranta a deciziei definitive pronuntate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Probabil ca acesta este motivul pentru care au fost propuse amendamente de eliminare a art. 2 din proiectul de lege, insa respectivele amendamente au fost respinse de catre comisiile parlamentare, mai arata Asociatia Credere.
"In opinia noastra, Parlamentul trebuie sa identifice masuri care sa nu permita inlaturarea raspunderii pentru cei care au incalcat legea, mai ales ca in aceasta situatie acest fapt este constatat, prin decizie definitiva, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie", precizeaza reprezentantii organizatiei.
***
Asociatia Credere pentru Informarea, Consilierea si Educarea Consumatorilor a fost infiintata in anul 2018, la initiativa unui grup de consumatori care in ultimii 10 ani s-au implicat activ in demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociatiei Credere au peste 20 de ani de experienta in materie de protectie a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licentiati in economie si drept.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter