RO EN
السلة فارغة

CNSC: Contestatii acceptate pentru 23,7% din totalul contractelor reclamate

Valoarea totala estimata a procedurilor de atribuire pentru care Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a pronuntat decizii de admitere a contestatiilor in 2018 s-a situat la 11,29 miliarde lei (2,42 miliarde euro), reprezentand 23,73% din valoarea totala estimata a procedurilor in care Consiliul s-a pronuntat (47,6 miliarde lei). Tot anul trecut, CNSC a respins contestatii pentru proceduri cu o valoare totala a contractelor de 36,3 miliarde lei (7,8 miliarde euro), respectiv 76,27% din total. 
"Ca atare, se poate observa ca in anul 2018, Consiliul nu a fost o piedica in calea finalizarii procedurilor de achizitie publica, respectiv a absorbtiei fondurilor europene. Comparativ cu anul precedent, in 2017, valoarea estimata a procedurilor de atribuire in care Consiliul a admis contestatiile si a anulat proceduri a scazut cu 59,61%, in vreme ce valoarea estimata a procedurilor in care CNSC a pronuntat decizii de admitere a contestatiilor si a dispus remedierea procedurilor a crescut cu 168,61%", se arata in raportul anual al institutiei.
Din totalul contestatiilor admise, in cazul unor licitatii cu o valoare totala a contractelor de 500,13 milioane de lei (circa 107,4 milioane de euro) s-a decis anularea procedurilor, pentru toate celelalte fiind dispuse masuri de remediere.
Rezultatele au fost consemnate in contextul in care, in 2018, in cadrul SEAP au fost publicate 35.434 de proceduri de licitatii (+25,8% fata de nivelul din 2017) in valoare totala de peste 30 miliarde euro (+34%).
Anul trecut, CNSC a inregistrat un numar de 3.642 contestatii formulate de operatorii economici, cu 23,8% mai putine fata de nivelul din 2017 (4.782 contestatii), scaderea fiind rezultatul adoptarii, in luna iunie 2018, a OUG nr. 45/2018, care a reglementat obligativitatea constituirii cautiunii raportata la valoarea estimata/ stabilita a contractelor, drept conditie de admisibilitate a formularii contestatiei, si a abrogat prevederile referitoare la notificarea prealabila.
"Practic, obligarea operatorilor economici de a constitui cautiunea pentru intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei si pana la expirarea termenului de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii, a dus in cel deal doilea semestru al anului 2018, la o scadere a numarului contestatiilor formulate cu 33,7% comparativ cu primul semestru al aceluiasi an. Scopul introducerii acestei cautiunii este de a proteja autoritatile contractante de riscul unui eventual comportament necorespunzator al contestatarilor, acestia avand obligatia de a constitui o cautiune pentru intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei la CNSC sau la instantele judecatoresti competente si data ramanerii definitive a deciziei Consiliului sau hotararii instantei de judecata", se precizeaza in raportul CNSC.
Din totalul celor 3.642 contestatii formulate anul trecut, 620 (17,09%) au vizat documentatii de atribuire, iar 3.007 (82,91%) au fost indreptate impotriva rezultatului procedurii. In cazul a 15 contestatii, CNSC si-a declinat competenta de solutionare. 
In ceea ce priveste obiectul contractelor de achizitie publica, 36,15% din contestatiile formulate anul trecut la Consiliu (1.311 documente) au vizat executia de lucrari, 982 (27,07%) au avut drept obiect furnizarea de produse, iar 1.334 (36,78%) s-au referit la prestarea de servicii. Comparativ cu anul 2017, se observa o scadere importanta (-38,8%) a numarului contestatiilor la achizitiile de lucrari.
***
CNSC este un organism independent cu activitate administrativ - jurisdictionala, al carui domeniu de activitate este reprezentat de solutionarea contestatiilor formulate de operatorii economici in cadrul procedurilor de achizitii publice. Infiintat in septembrie 2006, Consiliul a analizat, pana la finele anului 2018, 57.520 de contestatii.
Pentru a consulta intregul Raport de activitate al CNSC din anul 2018, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter