RO EN
السلة فارغة

CFA estimeaza o depreciere usoara a monedei nationale si inflatie de 8,21%

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, realizat de Asociatia CFA Romania, a scazut cu 4,8 puncte, in luna iunie a acestui an, pana la valoarea de 54,2 puncte, iar anticipatiile pentru cursul de schimb releva o depreciere a leului fata de euro, cu o valoare de 5,0438 lei pentru un euro, respectiv o rata a inflatiei de 8,21%, in urmatoarele 12 luni.
"In contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in economie s-a redus. Consistenta cu aceasta evolutie, este observata o anumita revenire a anticipatiilor inflationiste. Astfel, s-au majorat atat inflatia anticipata pentru urmatoarele 12 luni, cat si rata de dobanda ROBOR 3M comparativ cu valorile inregistrate in exercitiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentara conduce la o scadere a cererii, si anticipatiile de crestere economica s-au redus fata de exercitiul anterior", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al CFA Romania.
Potrivit unui comunicat de presa al asociatiei, transmis miercuri AGERPRES, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut, in luna iunie, cu 4,8 puncte, la valoarea de 54,2 puncte. Aceasta situatie s-a datorat componentei de anticipatii, care a inregistrat o reducere puternica, de 9,1 puncte, pana la valoarea de 47,7 puncte.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a crescut fata de exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 8,21%.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, 94% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).
Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.
In ceea ce priveste evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 50% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 31,3% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 68% considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 25% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,5% iar valoarea anticipata de crestere a PIB real a scazut fata de exercitiul anterior la valoarea de 2,5%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 55% in urmatoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de 12 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter