RO EN
السلة فارغة

CE: Romania ar putea iesi din recesiune tehnica

Potrivit celor mai recente estimari ale noii Comisii Europene - CE (versiunea valabila pentru toamna anului in curs), date publicitatii la data de 3 noiembrie 2014, membrii Directoratului General pentru Afaceri Economico-Financiare considera ca economia Romaniei ar putea iesi din recesiunea tehnica in care s-a aflat in primele doua trimestre a.c. Astfel, conform expertilor CE, in intervalul iulie-septembrie 2014 s-a remarcat o crestere secventiala de 1% a Produsului Intern Brut – PIB in tara noastra (nivel ce va fi confirmat sau infirmat de Institutul National de Statistica prin intermediul estimarilor-semnal ce vor fi date publicitatii la data de 14 noiembrie a.c.), dupa care in ultimele trei luni ale anului in curs ar putea avea loc o majorare, tot pe baze secventiale, de +1,6%. In raport cu perioadele similare din 2013, majorarile PIB din ultimele sase luni ale acestui an vor fi, in ordine, de +1,1% si +1,6%. Insa, pentru intregul an 2014, raportul CE evidentiaza o rectificare in sens negativ a estimarilor initiale, aratand ca economia Romaniei se va majora cu +2% fata de 2013 (de la o crestere de +2,8% previzionata in luna iunie a.c. La randul sau, proiectia pentru 2015 a fost revizuita in scadere, de la +2,6% la +2,4%, iar in ceea ce priveste avansul economic pentru 2016, acesta s-ar putea plasa la +2,8%. Din punct de vedere al dinamicii secventiale, avansul trimestrial al PIB va incetini la +0,3% in primele trei luni ale anului viitor si se va stabiliza la +0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre, asa cum se evidentiaza in raport. Totodata, Comisia anticipeaza o crestere economica de +2% in primul trimestru din 2015 (fata de aceeasi perioada din 2014) si de +3,4% in cel de-al doilea trimestru, ritmul ascendent urmand sa se tempereze la +2,8%, respectiv la +2,5% in ultimele doua trimestre ale anului viitor. Dupa cum se cunoaste, Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele lunii iunie a.c., dupa ce s-au consemnat doua trimestre consecutive de contractie a PIB. Economia nationala a scazut astfel cu -0,9% in aprilie-iunie a.c., dupa un declin de -0,1% in primele trei luni.
Sporirea economica – mai consistenta in tara noastra ca in zona euro
„In pofida unui scenariu de crestere economica insuficienta in zona euro, sporirea PIB din Romania va avea un avans ceva mai consistent, insa gradual, mentinandu-se peste potentialul de +2,4% in 2015 si +2,8% in 2016. Consumul privat va deveni tot mai solid, fiind sustinut de veniturile in crestere ale populatiei, inclusiv ca urmare a eventualelor majorari salariale, de rata redusa a inflatiei si de nivelurile scazute ale dobanzilor. Creditarea – care s-a diminuat in ultimii doi ani – se va relansa treptat, in timp ce majorarea gradului de incredere a investitorilor, coroborata cu scutirea de taxe a profitului reinvestit (valabila din iunie 2014) si cu diminuarea contributiilor sociale CAS (de la 1 octombrie a.c., constituie premise care asigura resurse financiare aditionale pentru ca operatorii mediului de afaceri sa se dezvolte pe baze sustenabile, inclusiv prin diverse investitii. Desi exportul de bunuri si servicii s-a majorat puternic in primele sase luni din 2014, acest trend s-a mai atenuat in semestrul al doilea a.c., iar in perioada 2015-2016 acest indicator va fi depasit din nou de importuri, care se vor efectua intr-un ritm mult mai sustinut, pe fondul majorarii cererii interne. Este insa de asteptat ca exporturile romanesti sa ramana relativ consistente, in pofida unei activitati economice scazute in zona euro, ce integreaza principalii parteneri comerciali ai Romaniei”, se arata in raportul CE. In anexele documentului, expertii CE au mai publicat o serie de date ce pot fi extrem de importante pentru companiile din sectorul de constructii – si nu numai. Printre altele, este vorba despre indicele de volum al cheltuielilor private de consum (investitiile populatiei), care dupa o crestere modesta, de +0,9%, este asteptat sa se majoreze cu +3,8% in acest an, respectiv cu +2,3% si +2,4% in 2015-2016. La randul lor, investitiile statului (cheltuiala guvernamentala de consum) vor spori cu +4,5% in acest an, dupa ce in 2013 au scazut cu -1,6%, iar in 2015 se vor majora intr-un ritm ceva mai atenuat (+1,6%), pentru ca in 2016 sa se constate o crestere de +2%, influentata si de momentul electoral. Pentru a descarca prognoza integrala a CE, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter