RO EN
السلة فارغة

CCR: Peste 300 de constatari reflecta deficiente in managementul riscului de cutremur

Curtea de Conturi a Romaniei a realizat, in perioada 11 septembrie 2017 - 01 aprilie 2021, o actiune de audit al performantei cu tema „Eficienta si eficacitatea programelor si masurilor intreprinse in scopul prevenirii, raspunsului si inlaturarii efectelor unui cutremur major in municipiul Bucuresti” la Ministerul Afacerilor Interne si alte 19 entitati publice cu atributii in domeniile managementului situatiilor de urgenta in cazul unui cutremur major.
Misiunea de audit a vizat perioada 2014 - 2020, obiectivul general al acesteia fiind evaluarea eficientei si eficacitatii programelor si masurilor intreprinse in scopul prevenirii, interventiei si inlaturarii efectelor unui cutremur major in Municipiul Bucuresti.
Raportul de audit cuprinde peste 300 de constatari care reflecta deficiente in intregul sistem de management al riscului de cutremur. Acestea evidentiaza existenta unor probleme si vulnerabilitati pe mai multe paliere, de la nivel decizional, organizatoric, functional si de management, la reglementarea activitatilor, asigurarea unui cadru legal actualizat, exercitarea functiilor de control, asigurarea capabilitatilor necesare bunei desfasurari a activitatii, respectiv asigurarea la un nivel corespunzator a finantarii, a resurselor umane si mijloacelor de interventie.
Potrivit raportului, Municipiul Bucurestiul este cea mai vulnerabila zona seismica din Romania, avand un nivel ridicat de expunere. Cutremurele majore din Vrancea se produc de obicei la adancimi mari si aceasta face ca aria afectata sa cuprinda suprafete vaste, peste 60% din populatie fiind localizata in zonele cu risc seismic puternic.
Misiunea de audit a evidentiat faptul ca nu exista o politica de consolidare asumata de toate autoritatile competente, nefiind elaborata si aprobata o strategie de consolidare pe termen lung a cladirilor cu risc ridicat din Bucuresti (cladiri rezidentiale, monumente istorice, cladiri cu functiuni vitale, etc).
Un aspect important care trebuie semnalat ca efect partial al auditului derulat de Curtea de Conturi consta in faptul ca unele institutii auditate au demarat actiuni de remediere pe domeniile de prevenire, pregatire si raspuns pentru inlaturarea efectelor unui posibil cutremur major.
Prin aceasta misiune de audit al performantei, Curtea de Conturi a Romaniei isi propune sa contribuie la constientizarea si cresterea nivelului de pregatire in ceea ce priveste gestionarea riscului seismic. Importanta principalelor constatari si a concluziilor acestei misiuni de audit este determinata si de faptul ca multe dintre acestea vizeaza domeniul protectiei civile si politica de securitate nationala. Astfel, recomandarile formulate pentru remedierea deficientelor constatate necesita nu doar responsabilizarea diferitilor actori institutionali auditati, ci si asigurarea prioritizarii acestui domeniu.
Modul de redactare a sintezei este unul nou pentru Curtea de Conturi, dar raspandit in lumea institutiilor supreme de audit, in care accentul se pune pe claritatea informatiei si relevanta sa pentru partile interesate. Astfel, institutia suprema de audit din Romania mai face un pas in procesul de modernizare si transformare pe care si l-a propus in cadrul proiectului CCR-SAI pentru cetatean - rapoarte atractive pentru publicul larg, scrise intr-un limbaj accesibil, cu accent pe informarea cetateanului.
Sinteza Raportului de audit al performantei privind eficienta si eficacitatea programelor si masurilor intreprinse in scopul prevenirii, raspunsului si inlaturarii efectelor unui cutremur major in municipiul Bucuresti”, aprobata de Plenul Curtii de Conturi a Romaniei, poate fi consultata pe site-ul institutiei noastre, accesand link-ul acesta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter