RO EN
السلة فارغة

BT: Consumul privat, principala componenta PIB, estimat sa creasca cu 6,1% in 2021

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat estimarile provizorii (1) privind evolutia PIB-ului si componentelor in primul trimestru al anului curent. Datele indica ameliorarea climatului din sfera economiei reale la inceputul anului curent, confirma relansarea in forma de V si exprima premise favorabile pentru trimestrele urmatoare, aspect evidentiat de accelerarea dinamicii investitiilor productive.
Astfel, conform datelor publicate de INS in aceasta dimineata economia interna a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv in T1, cu un ritm trimestrial de 2.8%, confirmandu-se estimarea flash comunicata pe 18 mai. In dinamica an/an economia Romaniei a scazut cu 0.2% in T1, ritm in ameliorare de la -1.4% in T4 2020.
Cererea interna a contribuit cu 2.4 puncte procentuale la dinamica anuala a PIBului din perioada ianuarie-martie 2021. Se evidentiaza accelerarea ritmului anual al investitiilor productive, la 9.9% an/an, cea mai buna dinamica din T1 2020, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, potentialului ridicat de dezvoltare pe termen mediu si perspectivelor de implementare a programelor lansate de Uniunea Europeana in 2020.
De asemenea, ritmul anual al consumului gospodariilor populatiei a revenit in teritoriu pozitiv in T1 (0.8%), dupa ajustarea pe parcursul a trei trimestre consecutiv (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc exogen fara precedent la nivel mondial in ultimul secol). Totodata, consumul public a contribuit cu 0.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB-ului din primul trimestru al anului curent.
Pe de alta parte, variatia stocurilor a contribuit cu -0.4 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din trimestrul I. De asemenea, cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la dinamica anuala a PIB din T1: (2.6 puncte procentuale), dat fiind ca importurile au accelerat la 5.4% an/an (ritm superior dinamicii exporturilor, de 0.6% an/an).
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza cresterea valorii adaugate brute in sectorul IT&C cu 10.6% an/an. De asemenea, valoarea adaugata bruta a crescut in sectorul primar, industrie si constructii in perioada ianuarie-martie, cu ritmuri anuale de 2%, 2.2%, respectiv 1.1%.
Am revizuit scenariul macroeconomic central pe termen mediu pentru economia Romaniei prin incorporarea datelor publicate de INS astazi. Noile prognoze indica perspectiva majorarii PIB-ului cu ritmuri anuale de 6% in 2021 (cel mai ridicat nivel din 2017), 5.5% in 2022, respectiv 4.8% in 2023.
Acest scenariu este sustinut de perspectivele foarte bune pentru evolutia formarii brute de capital fix (dinamici anuale de 10.3% in 2021 si 2022, respectiv 8.3% in 2023) (cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB), date fiind nivelul redus al costurilor reale de finantare, potentialul ridicat de dezvoltare, climatul pozitiv din sectorul bancar, majorarea expunerii bancilor straine pe Romania, accelerarea ratei de absorbtie a fondurilor europene si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei (inclusiv Next Generation).
Pentru consumul privat (principala componenta a PIB) previzionam cresteri cu dinamici anuale de 6.1% in 2021, 4.5% in 2022, respectiv 3.9% in 2023. Nu in ultimul rand, in scenariul actualizat consumul guvernamental s-ar putea majora cu o dinamica medie anuala de 5.7% in perioada 2021-2023.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter