RO EN
السلة فارغة

BNR: Sold pozitiv de 23 milioane de euro al serviciilor de constructii

Potrivit informatiilor cumulate de la inceputul anului in ceea ce priveste comertul international cu servicii al tarii noastre, cuantificat de Banca Nationala a Romaniei – BNR, la capitolul al V-lea, intitulat servicii de constructii, se arata ca, in ianuarie 2015 (date provizorii), companiile specializate au efectuat export in valoare de 32 milioane de euro, iar importul s-a plasat la 9 milioane de euro, rezultand astfel un sold pozitiv de 23 milioane de euro. Astfel, se poate afirma faptul ca firmele din bransa sunt extrem de competitive din punct de vedere al asigurarii serviciilor de constructii pe pietele de peste hotare, acoperind in mare masura si cererea interna, deoarece prestatiile externe pe plan autohton au un cuantum relativ redus. Consultand baza de date comparativa, pentru aceasta componenta, in ianuarie 2014 s-au inregistrat 24 milioane de euro la export si 8 milioane de euro la import, cu un sold pozitiv de 16 milioane de euro. Pe categorii de activitate, serviciile de constructii in strainatate au fost predominante in cadrul segmentului respectiv, cu export de 29 milioane de euro, import de 6 milioane de euro si sold de 24 milioane de euro in luna ianuarie a.c. (respectiv, 22 milioane de euro la export, 2 milioane de euro pentru import si un sold de 20 milioane de euro in aceeasi perioada din 2014). La randul lor, in intervalul de referinta, serviciile de constructii in Romania au cumulat cate 3 milioane de euro atat la import, cat si la export, soldul fiind insa negativ (-1 milion de euro), in timp ce in ianuarie 2014 indicatorii analizati au fost de un milion de euro la export, 6 milioane de euro la import si -5 milioane de euro sold negativ.
Datele BNR mai evidentiaza, la rubrica a X-a, destinata altor servicii pentru afaceri, serviciile de arhitectura, de inginerie, stiintifice si alte servicii tehnice pentru care, in ianuarie 2015, s-au consemnat valori de 62 milioane de euro la export si 47 milioane de euro la import, rezultand un sold pozitiv de 15 milioane de euro. Situatia a fost complet diferita in ianuarie 2014, cand exportul a insumat 49 milioane de euro, iar importul 55 milioane de euro, cu un sold negativ de -5 milioane de euro. Trebuie insa mentionat faptul ca tendinta este data de serviciile de inginerie, care au cel mai mare volum (33 milioane de euro la export, 12 milioane de euro la import si sold de 22 milioane de euro in ianuarie 2015), urmate de cele stiintifice si tehnice (contand cu 27 milioane de euro la export si 35 de milioane de euro la import, ceea ce a generat un sold negativ de -8 milioane de euro in prima luna a anului in curs). Astfel, serviciile propriu-zise de arhitectura raman mult mai reduse ca valoare, insa continua sa fie echilibrate, cu un milion de euro atat la export, cat si la import si, in consecinta, cu un sold nul in ianuarie a.c.  
***
Analistii bancii centrale mai precizeaza ca, incepand cu anul 2014, standardul metodologic international pentru elaborarea balantei de plati si pozitiei investitionale internationale a tarii noastre este asigurat de Manualul FMI denumit „Balanta de plati si pozitia investitionala internationala, editia a VI-a (BPM6)”, care inlocuieste metodologia anterioara (BPM5). In consecinta, inclusiv datele statistice privind exportul și importul de servicii sunt compilate conform metodologiei mentionate anterior, fiind prezentate pe tipuri de servicii, conform clasificarii EBOPS, ce reprezinta clasificarea extinsa a componentei servicii din balanta de plati. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter