RO EN
السلة فارغة

BNR: Record negativ al fluxului ISD in ianuarie a.c.

Recent, specialistii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au dat publicitatii raportul lunar referitor la fluxul investitiilor straine directe ale nerezidentilor in tara noastra (ISD), precum si la datoria externa, respectiv balanta de plati in ianuarie 2012. "Astfel, ISD in Romania au scazut cu 93,88% in intervalul 1-31 ianuarie 2012, ajungand la numai 23 milioane de euro (date estimate), de la cele aproape 376 milioane de euro in luna ianuarie 2011. Acestea au acoperit in proportie de 62,2% deficitul contului curent, care s-a situat, in intervalul de referinta, la 37 milioane de euro. Din totalul ISD raportate in perioada analizata, creditele intra-grup (dintre investitorul strain si firma rezidenta) au inregistrat o valoare negativa de 107 milioane de euro (net), iar participatiile la capital (consolidate cu pierderea neta estimata) s-au plasat la 130 milioane de euro", se arata in comunicatul BNR. Oficialii bancii centrale mai arata faptul ca "deficitul contului curent al balantei de plati a fost in scadere cu 73,4% fata de luna ianuarie a anului 2011, in principal datorita majorarii excedentului transferurilor curente si reducerii deficitului balantei veniturilor. In acelasi timp, datoria externa pe termen mediu si lung a fost, la 31 ianuarie 2012, de 75.143 milioane de euro (77,2% din totalul datoriei externe), in scadere cu 0,6% fata de 31 decembrie 2011. Datoria externa pe termen scurt a inregistrat nivelul de 22.202 milioane de euro (22,8% din total), fiind mai redusa cu 3,4% fata de 31 decembrie 2011. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung (care se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii) a fost de 19,4% in luna ianuarie 2012, comparativ cu 27,9% in anul 2011. Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri (evidentiat ca raport intre rezerva oficiala a BNR de valuta si aur la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din intervalul respectiv) s-a situat la 8,5 luni de importuri de bunuri si servicii la data de 31 ianuarie 2012, fata de 7,5 luni la 31 decembrie 2011". Datele anuntate de BNR cu privire la indicatorul ISD reflecta in premiera o diminuare extrem de puternica si relativ neasteptata a fluxului de capital din strainatate, ceea ce inseamna ca investitorii nu sunt interesati de economia nationala si o percep ca avand un grad sporit de risc si de expunere fata de pietele externe. Astfel, pe termen scurt si mediu se estimeaza un profund impact negativ asupra sectorului de constructii, firmele din bransa fiind obligate sa identifice surse alternative de finantare a obiectivelor derulate pe plan national.
Nivelul ISD din 2011 a reprezentat cota minima din ultimii noua ani
Desi in mod traditional luna ianuarie a fiecarui an nu constituie o perioada propice pentru fluxul ISD – si nu poate fi luata in considerare ca etalon al posibilelor investitii straine din urmatoarele 11 luni – se pare ca in ianuarie 2011 investitorii se aratau a fi mai interesati fata de economia romaneasca decat au fost la inceputul anului in curs. Atitudinea nu este, totusi, surprinzatoare, daca se ia in considerare faptul ca perceptia investitorilor straini fata de tara noastra s-a degradat puternic si continuu in ultimii trei ani. Practic, daca in 2008 s-a inregistrat un nivel maxim istoric al ISD, cuantificat la 9,496 miliarde euro, pana la finele anului trecut investitiile straine au scazut cu o cota de 79,81%, ajungand – la data de 31 decembrie anul trecut – la numai 1,917 miliarde euro (date estimate). Astfel, datele centralizate de BNR arata ca nivelul respectiv a reprezentat cota minima a ultimilor noua ani si constituie doar 20,19% din valoarea maxima semnalata in 2008. Se pare ca perpetuarea problemelor legate de infrastructura deficitara, de instabilitatea legislativa si lipsa de predictibilitate economica constituie principalul motiv pentru care investitorii straini au luat decizia de a evita tara noastra, in contextul in care piata autohtona a ramas neatractiva, ca urmare a esecului guvernantilor de a lansa sau finaliza marile proiecte de infrastructura de transport si scaderii continue a consumului intern. Dificultatile specifice pietei fortei de munca, unde se constata un deficit de personal calificat, au neutralizat rapid unul din fostele avantaje competitive – si anume cel legat de rentabilitatea afacerilor ca urmare a costului redus al productiei si al indemnizatiilor datorate angajatilor. Singurele aspecte favorabile pentru investitori raman cele legate de importanta dimensionala a pietei autohtone – receptata prin prisma celor 19 milioane de locuitori (populatie stabila), din care peste 10 milioane de persoane (52,8%) au domiciliul/resedinta in mediul urban – si schemele de ajutor de stat, acordate in functie de valoarea investitiilor si numarul locurilor de munca nou-create. Totusi, la finele anului viitor, schema actuala a ajutoarelor de stat va expira, dupa care trebuie negociate alte conditii cu oficialii Uniunii Europene. In acest context, este posibil ca investitorii ce doresc sa acceseze ajutoare de stat sa-si amane proiectele pentru anul 2014, moment in care se vor clarifica noile elemente procedurale. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter