RO EN
السلة فارغة

BNR majoreaza de astazi rata dobanzii de politica monerara la 2% pe an

Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand de astazi, si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara. Totodata, Consiliul de administratie al BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la ±1 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale, implicand majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3% pe an, de la 2,5% pe an si mentinerea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 1% pe an. Aceste decizii se circumscriu procesului de normalizare treptata a conduitei politicii monetare pe care-l parcurge BNR, in conditii de mari incertitudini. In acelasi timp, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Deciziile au fost luate pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate.
"Incertitudini semnificative raman asociate efectelor masurilor temporare de compensare si plafonare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru populatie. Incertitudini si riscuri continua, de asemenea, sa vina din evolutia cotatiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice si agroalimentare, precum si din situatia blocajelor in lanturile globale de productie si aprovizionare. In acelasi timp, evolutia pandemiei si a masurilor restrictive asociate ramane o sursa majora de incertitudini si riscuri la adresa previziunilor, cel putin pe termen scurt, in contextul tendintei de extindere la nivel national a valului pandemic provocat de varianta mai contagioasa a coronavirusului, Omicron, precum si al progresului insuficient al vaccinarii pe plan intern, dar si prin potentialul impact exercitat de acest val asupra economiilor europene, afectate puternic si de criza energetica si de persistenta blocajelor in lanturile de productie si aprovizionare", spun reprezentantii Bancii Centrale.
Incertitudini si riscuri continua, de asemenea, sa fie asociate conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, deficitul bugetar potential inferior tintei inregistrat in 2021 si, pe de alta parte, coordonatele programului bugetar aprobat pentru anul in curs, ce vizeaza o accelerare a consolidarii fiscale, conform angajamentelor asumate in cadrul procedurii de deficit excesiv, dar intr-un context economic si social dificil pe plan intern si la nivel global. O sursa de incertitudini si riscuri ramane si absorbtia fondurilor europene, in special a celor aferente programului Next Generation EU, care este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte in implementarea proiectelor aprobate, mai arata economistii.
 
Obiectiv de readucere a ratei anuale a inflatiei la 2,5%
Deciziile CA al BNR vizeaza, totodata, readucerea si mentinerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5% (±1 punct procentual), inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe orizontul mai indepartat de timp, intr o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile in contextul procesului de consolidare fiscala, si in conditii de protejare a stabilitatii financiare.
Potrivit datelor Bancii Centrale, rata anuala a inflatiei a urcat la 7,94% in octombrie 2021, de la 6,29% in septembrie, iar in noiembrie a scazut la 7,8%, sub impactul plafonarii si compensarii preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru populatie, depasind usor la finele celor doua luni din trimestrul IV nivelul prognozat. Cresterea ei a continuat sa fie determinata in principal de componente exogene ale IPC, influentele majore venind, in acest interval, mai cu seama din scumpirea consistenta a combustibililor, pe seama categoriei non-benzina si motorina, si intr-o mai mica masura din majorarea preturilor LFO.
"Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa creasca ceva mai alert decat s-a anticipat, marindu-se de la 3,6% in septembrie, la 4% in octombrie si la 4,3% in noiembrie. Evolutia reflecta efectele cresterii ample a cotatiilor marfurilor agroalimentare si a costurilor cu energia si transportul, precum si influentele blocajelor persistente in lanturile de productie si aprovizionare, alaturi de cele venind din masuri de protectie contra infectiei cu coronavirus, toate potentate de asteptarile inflationiste pe termen scurt tot mai ridicate", se arata in comunicatul BNR.
Rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum s-au marit in noiembrie la 4,5% si la 3,7%, de la 3,6%, respectiv 2,9% in luna septembrie 2021.
 
Incetinire a ritmului de crestere economica
Activitatea economica si-a incetinit considerabil cresterea in trimestrul III 2021 - la 0,4%, de la 1,5% in trimestrul II -, contrar asteptarilor. "Evolutia face probabila restrangerea excedentului de cerere agregata in acest interval la o valoare mult inferioara celei prognozate, data fiind inclusiv recenta revizuire notabila in sens descendent a datelor statistice privind ritmul cresterii economiei in semestrul I 2021, implicand si o depasire relativ mai modesta in trimestrul II a nivelului PIB pre-pandemie", spun reprezentantii BNR.
In acelasi timp, dinamica anuala a PIB a consemnat o scadere vizibil mai pronuntata in trimestrul III decat cea anticipata, la 7,4%, de la 13,9% in trimestrul II. Aceasta a ramas totusi inalta din perspectiva istorica, cu aportul majoritar al consumului privat, precum si cu cel neobisnuit de mare adus, si in acest interval, de variatia stocurilor. Contributia formarii brute de capital fix a devenit insa, in mod neasteptat, marginal negativa, in premiera pentru ultimele 11 trimestre, in principal ca efect al accentuarii contractiei lucrarilor de reparatii capitale, ce a devansat, ca impact, cresterile usoare in termeni anuali ale constructiilor noi si ale investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport).
Si contributia exportului net la dinamica anuala a PIB a ramas negativa, dar s-a redus semnificativ fata de trimestrul anterior, chiar si in conditiile unei scaderi ceva mai pronuntate a variatiei anuale a exporturilor de bunuri si servicii, in raport cu cea evidentiata in cazul importurilor. Soldul negativ al balantei comerciale si-a accelerat insa puternic cresterea in termeni anuali, in trimestrul III, pe fondul evolutiei relativ mai nefavorabile a preturilor bunurilor importurilor, in timp ce deficitul de cont curent a continuat sa-si reduca dinamica anuala, desi mult mai modest decat in trimestrul II, sub influenta ameliorarii variatiei anuale a soldurilor balantelor veniturilor.
Evolutiile recente ale indicatorilor cu frecventa ridicata sugereaza o stagnare a activitatii economice in trimestrul IV 2021, inclusiv in contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice si al blocajelor in lanturile de productie si aprovizionare, implicand scaderea dinamicii anuale a PIB la o valoare semnificativ mai joasa decat cea anticipata in luna noiembrie 2021.
"Relevante sunt decelerarea semnificativa in luna octombrie a cresterii in termeni anuali a comertului cu amanuntul, a celui auto-moto si a serviciilor prestate populatiei, precum si scaderea substantiala a productiei industriale si a portofoliului de comenzi in industria prelucratoare fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, volumul lucrarilor de constructii si-a accentuat declinul in termeni anuali in luna octombrie, pe seama evolutiilor de pe segmentul nerezidential si de pe cel al constructiilor ingineresti, iar exporturile de bunuri si servicii si-au redus considerabil variatia anuala si mult mai pronuntat decat importurile, cu consecinta accelerarii in continuare a cresterii in termeni anuali a deficitului comercial. Pe acest fond, dar si ca urmare a reinrautatirii considerabile a balantelor veniturilor, deficitul de cont curent si-a reaccelerat puternic cresterea in termeni anuali, valoarea lui cumulata pe ansamblul primelor 10 luni din an depasind-o cu circa 58% pe cea inregistrata in perioada similara a anului anterior", se arata in comunicatul BNR.
Potrivit datelor Bancii Centrale, evolutiile de pe piata muncii au resimtit in septembrie-octombrie 2021 influente venite din deteriorarea situatiei epidemiologice si din inasprirea restrictiilor de mobilitate, precum si din acutizarea blocajelor in lanturile globale de aprovizionare si din cresterea accentuata a costurilor cu energia si cu alte materii prime. Astfel, efectivul salariatilor din economie si-a stopat cresterea in septembrie, iar in octombrie s-a marit marginal, depasind foarte usor nivelul pre-pandemic. Totodata, rata somajului si-a corectat doar partial in septembrie cresterile semnificative consemnate in precedentele doua luni, iar in octombrie a ramas constanta, mentinandu-se astfel vizibil peste valorile pre-pandemice.
 
Rata inflatiei va continua sa creasca
Pe piata financiara, principalele cotatii ale segmentului monetar interbancar au continuat sa creasca relativ alert in noiembrie si decembrie 2021, atingand maxime ale ultimelor 21 de luni, sub impulsul noii majorari a ratei dobanzii de politica monetara, precum si pe fondul caracterului restrictiv al conditiilor lichiditatii si al asteptarilor privind cresterea pe mai departe a ratei dobanzii-cheie, potentate si de evolutiile din regiune. Randamentele titlurilor de stat si-au prelungit, de asemenea, cresterea, desi intr-un ritm relativ mai lent, inclusiv in contextul detensionarii scenei politice si al comportamentului mixt al randamentelor titlurilor de stat pe termen lung din economiile dezvoltate si din cele emergente, ramanand pe toate scadentele, semnificativ deasupra celor din regiune. In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro s-a mentinut relativ stabil pe palierul mai inalt atins la finele trimestrului III.
Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa urce in teritoriul de doua cifre in lunile octombrie si noiembrie, ajungand la 14,1%, ca medie a intervalului, de la 12,9% in trimestrul III, in conditiile prelungirii ascensiunii variatiei deosebit de inalte a componentei in lei, inclusiv cu sustinerea programelor guvernamentale, dar si pe fondul dinamizarii usoare a creditului in valuta. Componenta in lei si-a accelerat cresterea anuala pana la 18,5% in acest interval, de la 17,8% in trimestrul III, iar ponderea ei in total s-a marit in noiembrie la 72%.
"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va creste probabil gradual in urmatoarele luni, sub impactul socurilor pe partea ofertei, depasind valorile evidentiate pe acest orizont de timp de prognoza pe termen mediu din luna noiembrie 2021. Determinante pentru inrautatirea perspectivei apropiate a inflatiei sunt majorarile mai ample de preturi anticipate a fi consemnate de energia electrica si gazele naturale - chiar si in contextul aplicarii masurilor de compensare si plafonare -, precum si de alimentele procesate, in principal pe fondul ascensiunii cotatiilor produselor energetice si ale marfurilor agroalimentare. Impactul acestora este de natura sa amplifice si sa prelungeasca mai mult deviatia pozitiva a ratei anuale a inflatiei de la limita de sus a intervalului tintei, mai ales ulterior sistarii masurilor de compensare si plafonare a preturilor la energie, dar si sa genereze pe orizontul mai indepartat de timp efecte de baza dezinflationiste", estimeaza reprezentantii BNR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter