RO EN
السلة فارغة

BM a revizuit in sens negativ cresterea economica a Romaniei, la +2,6% in 2023

Economia romaneasca ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 2,6%,potrivit celor mai recente previuzni ale Bancii Mondiale, incluse in raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects). Prognozele au fost revizuite in scadere fata de cele publicate anterior, in iunie 2022, intr-un alt raport, cand institutia financiara internationala arata ca PIB-ul Romaniei va creste cu 3,7% in acest an. Pentru 2024, Banca Mondiala estimeaza o crestere de 4,2% a economiei Romaniei, fata de un avans de 3,9% previzionat in iunie.
Banca Mondiala a revizuit in sens negativ si estimarile privind avansul economiei mondiale in acest an la niveluri aflate in pragul recesiunii pentru multe tari, in urma intensificarii impactului majorarilor de dobanzi, a continuarii razboiului Rusiei in Ucraina si a incetinirii motoarelor de crestere a economiei. Institutia financiara globala previzioneaza o crestere de 1,7% a economiei mondiale in 2023, cel mai lent ritm din ultimele aproape trei decenii, in afara de recesiunile din 2009 si 2020. In iunie, Banca Mondiala previziona o crestere a PIB-ului global de 3% in acest an. Incetinirea semnificativa in economiile avansate ar putea prefigura o noua recesiune globala in 2023, la mai putin de trei ani de la cea din 2020. Banca Mondiala a inrautatit la 0,5% estimarile privind cresterea economiei zonei euro si a SUA in 2023.
"Tinand cont de conditiile fragile economice, orice evolutii adverse - cum ar fi o inflatie peste asteptari, reaparitia pandemiei de Covid-19 sau escaladarea tensiunilor geopolitice - ar putea impinge in recesiune economia mondiala", avertizeaza Banca Mondiala.
Perspective sumbre sunt in special pentru pietele emergente si economiile in curs de dezvoltare (EMDE), afectate de povara datoriilor, deprecierea monedelor lor si incetinirea cresterii veniturilor si a investitiilor.
"Slabiciunea cresterii economiei si a investitiilor se adauga problemelor din sistemul de educatie si sanatate, dificultatilor legate de infrastructura, schimbarilor climatice si saraciei", a avertizat presedintele BM, David Malpass.
China, a doua economie mondiala, ar urma sa inregistreze o crestere de 4,3% in 2023, cu 0,9 puncte procentuale sub previziunea din iunie, din cauza perturbarilor provocate de Covid si a cererii externe reduse, se arata in raport.
Unele presiuni inflationiste incep sa se atenueze, pe fondul preturilor mai scazute la energie si materii prime, dar, a avertizat Banca Mondiala, sunt ridicate riscurilor unor noi perturbari in aprovizionare si ar putea persista nivelul ridicat al inflatiei. Aceste evolutii ar putea determina bancile centrale sa majoreze dobanzile, mai mult decat se estimeaza in prezent, inrautatind evolutia economiei mondiala, se arata in raport.
Banca Mondiala a solicitat majorarea sprijinului de la comunitatea internationala pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa faca fata socului provocat de preturile ridicate la alimente si energie si riscului sporit de criza a datoriilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter