RO EN
السلة فارغة

BEI a transferat 1,4 miliarde euro pentru finantarea proiectelor strategice de energie

Banca Europeana de Investitii (BEI) a transferat miercuri aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finantarea proiectelor strategice in sectorul energetic din Romania, a anuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Este vorba despre: 8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, in valoare totala de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de productie de 735 MW", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Astfel, vor fi construite parcuri fotovoltaice pe halda Bohorelu - UMC Jilt, pe halda exterioara cariera Pinoasa - UMC Pinoasa, pe halda Rovinari Est, pe depozitele de cenusa si zgura inchise din SE Isalnita, SE Rovinari si SE Turceni, pe halda interioara din cadrul carierei Tismana 1 - Rosia-Rovinari si pe halda interioara din cadrul carierei Tismana 2 - Rosia - Rovinari.
De asemenea, ministrul a facut referire la "alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalnita in valoare totala de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, si Turceni, in valoare totala de 335.009.630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare". Vorbim de o capacitate totala de 1200 MW", a precizat Popescu.
Ministrul Energiei a amintit si proiectele depuse de Transelectrica, in valoare totala de 475.510.339 de euro, din care 393.674.931 euro din Fondul pentru Modernizare, LEA 400 kV Gadalin-Suceava, Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Portile de Fier - Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad. Etapa II.
Pe lista se mai afla "Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Portile de Fier - Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad.Etapa III", precum si "Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest - Teleajen - Stalpu".
Totodata, ministrul a mentionat Proiectul pilot - Retehnologizarea Statia Alba Iulia in concept de statie digitala, precum si instalarea a doua mijloace moderne de compensare a puterii reactive in statiile Sibiu Sud si Bradu.
Virgil Popescu a amintit si de "Optimizarea functionarii LEA 400 kv existente in SEN, folosite in interconexiune si pentru evacuare putere din centrala nucleara Cernavoda si centralele de energie regenerabila din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID)".
Printre alte proiecte mentionate se mai afla "Sistemul de contorizare si de management al datelor de masurare a energiei electrice pe piata angro".
"Reamintesc ca au fost aprobate fonduri si pentru modernizarea retelelor de distributie energie electrica, in valoare totala de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro au fost alocati astazi. De asemenea, la sfarsitul anului 2021 au fost transferati 22,9 milioane de euro, tot din Fondul pentru Modernizare, pentru proiectul: Linie Electrica Aeriana (LEA) 400 kV Constanta Nord - Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA", a mentionat Popescu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter