RO EN
السلة فارغة

Banca Mondiala estimeaza crestere economica de 0,3% in 2020 si de 4,4% in 2021

Banca Mondiala (BM) a publicat recent scenariul macroeconomic central actualizat pentru tarile din Europa si Asia Centrala, in cadrul raportului intitulat “Fighting COVID-19”.
In ceea ce priveste economia Romaniei expertii Bancii Mondiale se asteapta ca impactul socului generat de pandemie sa fie semnificativ in prima jumatate a anului curent, riscul intrarii in recesiune fiind ridicat. Raportul evidentiaza masurile implementate de autoritati, atat pentru contracararea crizei sanitare (instituirea starii de urgenta), cat si pentru sustinerea economiei (masuri monetare si fiscal-bugetare).
De asemenea, specialistii Bancii Mondiale se asteapta ca economia interna sa fie influentata pozitiv de masurile de relaxare fiscal-bugetara implementate la nivel mondial si in sfera europeana, precum si de declinul cotatiilor internationale la titei.
In ceea ce priveste finantele publice, Banca Mondiala previzioneaza intensificarea deficitului bugetar si majorarea datoriei publice in 2020, urmata de consolidare in 2021. In acest context, BM subliniaza faptul ca Romania se numara printre tarile Uniunii Europene cu cel mai redus nivel al ponderii datoriei publice in PIB. Pe de alta parte, raportul BM atrage atentia cu privire la perspectiva majorarii ponderii populatiei aflata la limita saraciei (15% din populatia adulta), mai ales in contextul deteriorarii climatului din piata fortei de munca dupa incidenta crizei sanitare.
Expertii Bancii Mondiale subliniaza importanta implementarii de masuri pentru sustinerea investitiilor, indeosebi prin utilizarea fondurilor europene, dar si prin intensificarea reformelor structurale: cresterea eficientei in administratia publica si la nivelul companiilor controlate de stat, ameliorarea predictibilitatii in materie de reglementare si investitiile in capitalul uman.
Conform scenariului central al Bancii Mondiale ritmul de crestere din economia Romaniei ar putea decelera de la 4.1% in 2019 la 0.3% in 2020, pe fondul resimtirii socului pandemiei, cu impact indeosebi pentru investitiile productive (formarea bruta de capital fix ar putea sa scada cu 0.4% an/an) si pentru consumul privat (ritmul anual al principalei componente a PIB s-ar putea tempera de la 5.9% in 2019 la 2.9% in 2020).
Pe de alta parte, consumul guvernamental ar putea accelera la 15.4% an/an in 2020, in contextul masurilor pentru contracararea socului pandemiei. Nu in ultimul rand, contributia exportului net la dinamica anuala a PIB se va ameliora in 2020 in scenariul Bancii Mondiale. Din perspectiva ofertei agregate, expertii Bancii Mondiale se asteapta la redinamizarea agriculturii in 2020: avans cu 8.9% an/an, dupa declinul cu 3.2% an/an din 2019.
Pe de alta parte, industria va scadea pentru al doilea an consecutiv (cu un ritm anual de 1.3%), iar sectorul serviciilor ar putea decelera la 0.2% an/an in 2020. Ritmul anual de evolutie din economia Romaniei ar putea accelera la 4.4% in 2021, prin redinamizarea investitiilor productive (avans cu 4.2% an/an), cu impact pozitiv pentru consumul privat (accelerare la 5.2% an/an).
De asemenea, contributia exportului net la dinamica anuala a PIB se va ameliora si in 2021, prin intermediul accelerarii exporturilor, evolutie sustinuta de redinamizarea economiei mondiale si economiei Zonei Euro si deprecierea cursului real efectiv al monedei nationale.
Din perspectiva ofertei agregate Banca Mondiala previzioneaza redinamizarea industriei (3.1% an/an), accelerarea serviciilor (5.4% an/an) si decelerarea agriculturii (1% an/an) in 2021.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter