RO EN
السلة فارغة

ANAR: Rezerva de apa este in scadere, dar suficienta pentru alimentarea retelelor

Administratia Nationala „Apele Romane” aminteste populatiei ca este nevoie sa folosim rational resursele de apa astfel incat acestea sa fie suficiente pentru toti beneficiarii.
Echipele Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR) monitorizeaza si gestioneaza volumele de apa din principalele lacuri de acumulare astfel incat acestea asigura la aceasta ora necesarul de apa brut pentru toti beneficiarii care se alimenteaza in regim centralizat din sursa de apa de suprafata. In principalele 40 de lacuri, avem disponibil astazi un volum de apa de 3,35 miliarde de mc de apa, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, in scadere fata de perioada anterioara.
Avand in vedere prognoza INHGA cu privire la evolutia debitelor Dunarii si a raurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunarii in sectiunea Bazias vor ajunge pana la valoarea de 2150 mc/s, situandu-se sub media multianuala a lunii iulie (5350 mc/s) si cu un aport scazut al debitele afluente medii lunare in lacurile interioare ale Romaniei. Pe toata perioada intervalului de prognoza, pe tot sectorul aval de Portile de Fier, debitele vor fi in scadere.
Estimam ca, la sfarsitul lunii iulie, in cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important in alimentarea cu apa pentru populatie, industrii si productia de energie electrica pentru Sistemul Energetic National, vom mentine un coeficient de umplere de peste 70%.
In acest moment, pentru Centrala Nucleara (CNE) Cernavoda exista o rezerva de nivel de cca 80 (cm) suficienta pentru functionarea CNE.
Conform Raportului de monitorizare realizat de specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane”, precum si a celor de la nivelul Administratiilor Bazinale de Apa, situatia la aceasta ora se prezinta astfel:
In ceea ce priveste situatia alimentarilor cu apa in regim centralizat (apartinand operatorilor de apa-canal), 214 localitati din judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Arges, Giurgiu, Dambovita, Ialomita, Dolj si Bihor (17 judete) functioneaza in regim restrictionat. Restrictiile au fost impuse de operatorul de apa in scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult si apa din sursa nu mai ajunge sa umple rezervoarele de inmagazinare. Aceeasi situatie, de crestere a consumului prin utilizarea apei din retea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restrictiilor in localitatile din judetele sus-mentionate.
In ceea ce priveste sistemele de alimentare cu apa centralizate din judetele Bacau, Neamt si Vrancea, acestea au sursa de apa subterana din foraje sau drenuri, iar restrictiile sunt determinate de cresterea consumului de apa pentru irigatii.In 345 de localitati din judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Bacau, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Salaj (11 judete) sunt fantani secate partial, unde autoritatile locale si Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta iau masuri de transport a necesarului de apa sau masuri de denisipare/decolmatare a puturi.
Din cele 80 de sectiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au inregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerintelor sub aspect cantitativ, in bazinele Somes-Tisa, Banat, Olt si in special in bazinul hidrografic Siret si Prut-Barlad.
In afara sectiunilor de monitorizare a secetei, in sectiunile a 20 statii hidrometrice din rauri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6).
Echipele Administratiei Nationale „Apele Romane” vor continua monitorizarea tuturor sistemelor centralizate si descentralizate de alimentare cu apa autorizate din punct de vedere al gospodaririi apelor, asigurand in acelasi timp gestionarea eficienta a necesarului de apa pentru toti beneficiarii in regim centralizat.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter