RO EN
السلة فارغة

ANAR: Rezerva de apa continua sa scada si creste numarul localitatilor afectate

Chiar daca rezerva (strategica) de apa din principalele 40 de lacuri de acumulare isi mentine tendinta de scadere pana la sfarsitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apa pentru toti beneficiarii care se alimenteaza centralizat din sursa de suprafata.
Administratia Nationala „Apele Romane” face in continuare apel la calm si responsabilitate sociala in directia folosirii rationale a resurselor de apa si pe cat posibil a economisirii acestora. Pentru activitatile casnice, va recomandam, acolo unde exista posibilitatea, sa apelati la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, cand este posibil), astfel incat apa de baut (potabila) sa ajunga tuturor.
In continuare, fenomenul de seceta se manifesta in mod special in zona oraselor mici si a satelor din Moldova (cele mai afectate judete: Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Suceava, Neamt, Bacau si Vrancea) unde apa este asigurata fie din sursa de apa de suprafata, fie din subteran. La nivel national, sunt 274 de localitati (din 18 judete) alimentate restrictionat din sursa de apa de suprafata, respectiv 384 din foraje/fantani (din 13 judete).
Facem precizarea ca retelele de alimentare cu apa apartin operatorilor de apa-canal si acestia sunt cei care stabilesc restrictiile in alimentarea cu apa in functie de fiecare caz in parte. Restrictiile (rationalizarea apei) sunt necesare intrucat consumul de apa a crescut foarte mult si este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de inmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor.
 
Rezerva din lacuri- in scadere (cu 0.8%)
Astfel, in principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administratia Nationala „Apele Romane”, respectiv Hidroelectrica), exista astazi disponibil un volum de apa de 3,27 miliarde de metri cubi de apa (comparativ cu 5 iulie: 3,45 miliarde de metri cubi de apa). Coeficientul de umplere in principalele 40 de lacuri este de 75,40% (comparativ cu 5 iulie: 82%), fiind intr-o usoara tendinta de scadere fata de perioada anterioara.
Estimam ca, la sfarsitul lunii iulie, in cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important in alimentarea cu apa pentru populatie, industrii si productia de energie electrica pentru Sistemul Energetic National), vom reusi, printr-o gestionarea eficienta a volumelor de apa, sa mentinem un coeficient de umplere de peste 70%.
 
Debite in scadere
Debitele medii zilnice se situeaza in general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienti mai mici de 30%, mai mari (intre 30-50%) pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Somesul Mare, Jiu, Prahova, pe cursul Muresului, pe cursul superior al Trotusului si pe cursul inferior al Ialomitei. Cele mai mari valori (intre 50-80%) din valorile medii multianuale lunare se inregistreaza pe cursul superior al Moldovei si pe cursul superior si mijlociu al Bistritei. Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub cotele de atentie.
Debitul Dunarii la intrarea in tara a fost in jurul valorii de 1950 mc/s fiind sub media multianuala a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s). Aceasta valoare reprezinta 35% din media multianuala a lunii iulie. Acesta va fi stationar pentru urmatoarele zile, apoi intr-o usoara scadere ajungand in data de 31 iulie in jurul valorii de 1900 mc/s, conform prognozei emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. In aval de Portile de Fier, debitele vor fi in scadere.
In acest moment, pentru Centrala Nucleara (CNE) Cernavoda exista o rezerva de nivel de cca 28 (cm) suficienta pentru functionarea CNE- pana la prima treapta de avertizare.
Conform Raportului de monitorizare realizat de specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane”, precum si de la nivelul Administratiilor Bazinale de Apa, situatia la aceasta ora se prezinta astfel:
274 localitati (sistem centralizat- din sursa de apa de suprafata), 384 localitati (din foraje) – alimentate cu restrictii
La aceasta ora, in ceea ce priveste situatia alimentarilor cu apa in regim centralizat (apartinand operatorilor de apa-canal), 274 localitati din judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Arges, Giurgiu, Dambovita, Ialomita, Dolj, Gorj, Bihor si Arad (18 judete) functioneaza in regim restrictionat. Cele mai multe localitati sunt in judetele din Moldova.
In ceea ce priveste sistemele de alimentare cu apa centralizate care au ca sursa de alimentare din foraje sau drenuri, restrictiile sunt determinate de cresterea consumului de apa pentru irigatii. Este vorba despre un procent de 20-30% din fantanile care prezinta fenomen de secare. Astfel, in 384 de localitati din judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Bacau, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Salaj (13 judete) sunt fantani secate partial. Cele mai multe localitati sunt in judetele din Moldova unde autoritatile locale si Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta iau masuri deja de transportare a apei in vederea asigurarii necesarului pentru oameni si animale.
Din cele 80 de sectiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 23 sectiuni s-au inregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerintelor sub aspect cantitativ, respectiv in bazinele hidrografice Somes-Tisa, Banat, Olt, Mures, Crisuri si in special in bazinele hidrografice Siret si Prut. In afara sectiunilor de monitorizare a secetei, in sectiunile a 26 statii hidrometrice din rauri sunt secate (Somes-Tisa, Crisuri, Siret, Prut).
Echipele Administratiei Nationale „Apele Romane” asigura monitorizarea si gestionarea eficienta a resurselor de apa astfel incat acestea sa poata satisface pe cat posibil cerintele tuturor utilizatorilor in sistem centralizat. De asemenea, acordam sprijin autoritatilor implicate in misiunile de transport a apei in zonele afectate de seceta si va asiguram de tot suportul nostru in atenuarea efectelor generate de seceta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter