RO EN
السلة فارغة

ANAP: Criteriile UE pentru achizitiile publice ecologice de lucrari au fost actualizate

Agentina Nationala de Achizitii Publice (ANAP) a publicat criterii actualizate pentru mai multe tipuri de achizitii publice ecologice, printre care se afla proiectarea, construirea si gestionarea cladirilor de birouri, proiectarea, constructia si intretinerea drumurilor, dar si achizitiile publice ecologice de vopsele, lacuri si marcaje rutiere.
Achizitiile publice ecologice (APE) reprezinta o modalitate prin care autoritatile publice pot contribui la protejarea mediului inconjurator prin intermediul procesului de achizitie a bunurilor si serviciilor necesare pentru a indeplini sarcinile specifice. Aceasta abordare incurajeaza productia si utilizarea de bunuri si servicii care respecta standardele de mediu, precum si incurajarea inovatiei si dezvoltarii de tehnologii curate.
In spatiul european, achizitiile publice ecologice sunt considerate ca fiind un element cheie pentru atingerea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeana in domeniul mediului, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, conservarea resurselor naturale si promovarea dezvoltarii durabile. De aceea, in anul 2008, Comisia Europeana a stabilit un plan de actiune pentru achizitiile publice ecologice, prevazut in Comunicarea [COM (2008) 400].
Achizitiile publice ecologice nu aduc beneficii numai mediului, ci si economiei. Acestea pot reduce costurile de operare si intretinere a bunurilor si serviciilor achizitionate pe termen lung, prin reducerea consumului de energie si a altor resurse.
De asemenea, acestea pot stimula inovatia si dezvoltarea de tehnologii ecologice, oferind astfel oportunitati de afaceri pentru companii care produc si furnizeaza astfel de produse si servicii. In plus, achizitiile publice ecologice pot contribui la cresterea constientizarii publice cu privire la problemele de mediu si la incurajarea schimbarilor de comportament in randul consumatorilor. Uniunea Europeana a dezvoltat si promoveaza utilizarea unor criterii de mediu standardizate pentru achizitiile publice, prin intermediul ghidurilor si a instrumentelor de evaluare a impactului asupra mediului. Aceste criterii au ca scop sa asigure ca achizitiile publice sunt efectuate intr-un mod care sa minimizeze impactul negativ asupra mediului, prin selectarea bunurilor si serviciilor care sunt mai putin poluante si mai durabile. Mai mult, utilizarea criteriilor standardizate faciliteaza compararea si evaluarea ofertelor, contribuind la cresterea transparentei si a concurentei in procesul de achizitie.
Desi exista beneficii evidente pentru utilizarea achizitiilor publice ecologice, implementarea lor poate intampina anumite provocari. Acestea includ lipsa cunostintelor si a experientei cu privire la utilizarea criteriilor de mediu. Criteriile UE privind achizitiile publice ecologice sunt actualizate periodic pentru a se asigura ca reflecta cele mai recente evolutii tehnologice si de piata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter