RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Sectorul constructiilor continua sa scada, in pofida cresterii PIB

Conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere cu 3,8% atat ca serie bruta, cat si ajustata sezonier in primele trei luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2013. Conform aceleiasi institutii, majorarea comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut este de 0,1%. Dupa ce in 2013 economia tarii noastre a depasit orice estimari si a inregistrat o crestere de 3,5% (datorata in mare parte industriei), se contureaza, cel putin la nivel statistic, o posibila evolutie prognozata de Economist Intelligence Unit (EIU) la +3,3% in 2014. Datele disponibile privind comertul extern pentru primele doua luni ale anului in curs indica aprecieri semnificative atat la nivelul importurilor (care au crescut cu 9,4%), cat si al exporturilor (+9,2%), de unde se poate concluziona ca, spre deosebire de anul trecut, cand cresterea economica s-a datorat majoritar industriei, in acest an comertul va reprezenta un motor important de evolutie. Conform celor mai recente rapoarte ale EIU, se estimeaza ca PIB-ul Romaniei sa accelereze puternic in 2015 (+3,8%).
Rata anuala a inflatiei a atins, in perioada aprilie 2013 - martie 2014, un nivel scazut record (-2,3%), ceea ce a determinat Banca Nationala a Romaniei sa continue sa ajusteze rata dobanzii de politica monetara, ce a ajuns, in luna februarie 2014, la un nou minim istoric de 3,5%, ceea ce va incuraja creditarea. Rata de schimb valutar a fost relativ stabila in primele trei luni ale anului, cursul osciland intre 4,45 si 4,53 RON pentru un euro. Datoria guvernamentala, situata sub 39% din PIB, a fost a patra cea mai redusa la nivelul Uniunii Europene, iar noua tinta de deficit bugetar pentru 2014 este de 2,5% din PIB.
 
Scadere cu aproape 27% a volumului lucrarilor ingineresti
Chiar si in acest context neasteptat de favorabil al economiei la inceputul anului 2014, sectorul constructiilor a continuat sa scada, in special din cauza reducerii semnificative a sectorului lucrarilor de infrastructura. Astfel, conform celor mai recente date ale INS, volumul lucrarilor de constructii s-a redus, in trimestrul intai al acestui an, cu 9,4% ca serie bruta si cu 9,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Datele statistice indica o scadere la nivelul lucrarilor ingineresti, unde sunt incluse si cele de infrastructura, cu 25% ca serie bruta si cu 26,7% ca serie ajustata. Cresterile raportate la cladirile nerezidentiale si rezidentiale (+18,2%, respectiv +15,6%) - ca serie ajustata, nu au putut compensa pierderile cauzate la nivelul lucrarilor ingineresti.
 
Reducere cu 9,75% a numarului societatilor intrate in insolventa in primele trei luni
Un alt indicator important al perioadei economice oportune traversate de Romania este reprezentat de scaderea cu 9,75% a numarului companiilor care au intrat in insolventa in primele trei luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2013. Astfel, in intervalul ianuarie-martie 2014 au intrat in incapacitate de plata 6.800 de societati, fata de cele 7.535 anul trecut, potrivit celor mai recente date ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Numarul cazurilor din Capitala a crescut cu 23,13%, pana la 1.182 de companii.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter