RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Crestere anuala de 8% estimata in domeniul constructiilor pana in 2027

Volumul lucrarilor de constructii ar putea inregistra o crestere de 8,1% in 2023, evolutia urmand a continua si in 2024, cu un plus de 7,1%, potrivit celei mai recente proiectii publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) - Prognoza de toamna 2023. Piata de constructii ar urma sa creasca si in anii urmatori, cu 9,1% in 2025, cu 9% in 2026 si cu 6,7% in 2027. Astfel, industria de constructii din Romania ar urma sa creasca, in anii urmatori, cu o medie de 8% pe an, in perioada 2023-2027, cu varfuri de +9,1% in 2025 si +9% in 2026, ani in care vor fi derulate cele mai multe lucrari pentru investitiile finantate prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Conform prognozei de toamna, Romania va inregistra o crestere economica reala de 2% in 2023, urmand a ajunge la 1.583,5 miliarde lei la finalul acestui an. Pentru 2024 estimarile indica o crestere economica de 3,4%, la 1,73 miliarde lei, in timp ce pentru anii urmatori, proiectia CNSP indica evolutii ale PIB de 4,2% in 2025, de +4,6% in 2026 si de +4,1% in 2027.
In termeni valorici, la finalul anului 2022 piata de constructii inregistra, potrivit CNSP, o valoare adaugata bruta (VAB) la preturi curente de 89,6 miliarde lei (aproximativ 18 miliarde euro). Productia din domeniu a fost evaluata la 272,2 miliarde lei, iar consumul intermediar, la 182,6 miliarde lei. In 2023, productia din constructii ar urma sa ajunga la 325 miliarde lei preturi curente, din care 217,1 miliarde lei reprezinta consumul intermediar si 107,9 miliarde lei, valoarea adaugata bruta. Productia din constructii ar urma sa se majoreze si in anii urmatori, pentru 2027, anul la care este prevazuta incheierea proiectelor din PNRR, prognoza indicand o valoare de 502,4 miliarde lei preturi curente, un consum intermediar de 334,7 miliarde lei, respectiv o valoare adaugata bruta de 167,7 miliarde lei (nivel dublu fata de cel inregistrat in 2021).
Prognoza de toamna a CNSP indica o crestere bruta de 8,1% a volumului lucrarilor de constructii in 2023, dinamica fiind estimata sa se reduca usor in 2024, in linie cu evolutia PIB, cand ar putea fi inregistrata o majorare de 7,1%. Activitatea din sector ar urma, insa, sa se intensifice in 2025 si 2026 (+9,1%, respectiv +9%) - pe fondul investitiilor masive finantate cu precadere din PNRR, dar si din celelalte programe operationale europene si nationale, urmand ca apoi dinamica sa se reduca in 2027, la +6,7%. Pe elemente de structura, productia din constructii va inregistra, in 2023 o crestere de 8,2% la constructiile noi, de +15,2% la lucrarile de reparatii capitale si de +5,1% la cele de intretinere si reparatii curente. Pentru 2024, estimarile indica majorari pe toate segmentele, respectiv +7,3% la constructiile noi, +5,9% la lucrarile de reparatii capitale si +7,1% la cele de intretinere si reparatii curente.
 
 
Pe tipuri de constructii, prognoza indica, pentru 2023, o scadere de 4,1% pe componenta de cladiri (-8,5% la imobilele rezidentiale, -0,5% la cele nerezidentiale) si o crestere de +22,7% a constructiilor ingineresti, ce includ si lucrarile de infrastructura publica. In 2024, constructiile de cladiri sunt estimate sa creasca cu 4,4% (+4,9% rezidentiale si +4% nerezidentiale), in timp ce constructiile ingineresti ar urma sa se majoreze cu 9,6%. Influenta finantarilor PNRR si a celorlalte programe de investitii, centrate toate pe infrastructura, va determina o accelerare a acestui sector in ultimii trei ani de implementare, respectiv de +12,5% in 2025, +13% in 2026 si +8,7% in 2027.
 
 
Dupa o crestere semnificativa a preturilor din sectorul de constructii in 2022 (evaluate de piata la o medie de 30% si conform CNSP, la +17,7%), indicele costului in constructii si-a temperat ascensiunea incepand din 2023, tendinta care va continua si in anii urmatori. Conform prognozei de toamna, costurile din constructii ar urma sa creasca, astfel, in perioada care urmeaza, cu +8,9% in 2023, +4,4% in 2024 si +3,3% in 2025, +2,7% in 2026 si +2,4% in 2027.
 
Cresteri de preturi de peste 10% in constructii, ca urmare a eliminarii facilitatilor
Chiar daca perspectiva de dezvoltare a sectorului de constructii este, in general, favorabila, avand in vedere finantarile care vor intra in tara pana la finalul acestui deceniu, estimate la circa 100 miliarde euro, piata se confrunta, in continuare, cu provocari semnificative, iar evolutia acesteia este in mare masura influentata de o serie de factori critici. Estimarile pentru anul 2024 sunt, insa, rezervate, luand in calcul recentele modificari fiscale care vor genera cresteri de costuri in sectorul constructiilor, evaluate de operatorii pietei la 10%-12%, instabilitatea economica din zona si cresterile de preturi la materiale.
"Cu siguranta, noile modificari fiscale vor avea un efect important in domeniul constructiilor, dar nu numai. Aceasta deoarece noul pachet de masuri descurajeaza investitiile, afecteaza lichiditatea companiilor si sporeste instabilitatea pietei fortei de munca, un aspect dificil de gestionat si inainte de implementarea acestor modificari. La nivelul organizatiei noastre, vom depune toate eforturile in demersul de a gestiona eventualele pierderi printr-o optimizare a cheltuielilor cu ajutorul mai multor proiecte de digitalizare si tehnologizare", a declarat Mario Proell, directorul general al companiei de constructii PORR Romania.
La randul sau, Razvan Parvulescu, Head of Business Development la BTDConstruct & Ambient, a adaugat ca "aceasta modificare a facilitatilor fiscale are un impact evident in intreaga industrie a constructiilor, iar consecinta imediata se va resimti in costul final al constructiei. Apreciem ca efectele acestei schimbari sunt resimtite oarecum la fel in randul companiilor mari de profil, intrucat putini vor fi cei care vor reduce veniturile nete ale personalului pentru a mentine la acelasi nivel cheltuielile salariale. Insa aceste masuri vor afecta major companiile de nivel mic, iar acest lucru poate genera o noua migrare a muncitorilor catre piete cu venituri mai bune. Cu alte cuvinte, mentinerea nivelului de venit, anterior acestei reglementari va presupune o crestere semnificativa a costurilor operationale, care se va reflecta in mod evident in costul final de constructie, care va creste cu 10%-12%. Din perspectiva BTDConstruct, estimam aceeasi crestere mentionata, iar cea mai mare provocare actuala se refera la rebugetarea lucrarilor aflate in derulare. De asemenea, in opinia noastra, o compensare ar putea fi generata de masuri de crestere a productivitatii".
 
 
O crestere de 10% a pretului lucrarilor de constructii a fost estimata si de Mircea Bulboaca, fondatorul grupului de constructii Con-A. Omul de afaceri sibian apreciaza ca noile modificari fiscale vor duce la inchiderea unor firme si, in general, la o agravare a starii economiei nationale, deja aflata in declin. "Orice companie care are o rata a profitabilitatii mai mica de 6,25% va trebui sa plateasca 1% din cifra de afaceri si majoritatea companiilor din Grupul Con-A se vor incadra in aceasta situatie. Apreciez ca aceasta masura nu era necesara si mai degraba ar fi trebuit ca ANAF-ul sa se concentreze pe incasarea impozitului de la rau-platnici, adica cresterea gradului de colectare, coroborat cu masuri reale de scadere a cheltuielilor statului, in special cu aparatul administrativ", a precizat Mircea Bulboaca. In ceea ce priveste cresterea cu 10% a CAS, managerul spune ca aceasta este o masura care afecteaza foarte mult compania, ducand la o crestere a costurilor cu forta de munca. "Aceasta masura nu a fost prevazuta de sectorul constructiilor, pentru ca a existat un Memorandum in anul 2019 incheiat intre constructori si Guvernul Romaniei prin care contributia la Sanatate trebuia reintrodusa incepand din anul 2028. Prin PNRR s-a stipulat reducerea facilitatilor in domeniul constructiilor pana in anul 2025, dar nici acest termen nu a fost respectat. Aceasta masura va avea ca efect imediat cresterea costurilor lucrarilor de constructii. Nemultumirea noastra este legata de lipsa de predictibilitate, in special pentru contractele pe care le avem deja in derulare, pentru ca genereaza costuri pe care noi nu le-am prevazut", a precizat Mircea Bulboaca.
***
O analiza pe larg asupra evolutiei pietei nationale de constructii in perioada 2023-2027 poate fi lecturata in editia Noiembrie-Decembrie 2023 a revistei Agenda Constructiilor. Publicatia include si o lista actualizata a celor mai mari 500 de firme de inginerie, arhitectura si consultanta in constructii, respectiv 500 de antreprenori de constructii activi la nivel national, pe baza cifrelor de afaceri din 2022 si a veniturilor medii realizate de aceleasi companii in intervalul 2020-2022.

Editia Noiembrie-Decembrie 2023 a revistei Agenda Constructiilor, care include si TOP 500 Firme de Inginerie, Arhitectura si Consultanta, respectiv TOP 500 Antreprenori este disponibila pentru abonati, click aici!

Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2024 si 2025, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter